אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חבילת הסיוע הגדולה בתולדות ארה״ב תינתן גם למי שמתגורר בישראל צילום: AP

חבילת הסיוע הגדולה בתולדות ארה״ב תינתן גם למי שמתגורר בישראל

הנשיא דונלד טראמפ הכריז על שורת הטבות חסרת תקדים שתוענק לאזרחים במסגרת התמודדות עם וירוס הקורונה. רו״ח משה לבון מן המחלקה האמריקאית בפירמת שטיינמץ עמינח ושות׳, מסביר כל מה שצריך לדעת בנושא

19.04.2020, 13:27 | משה לבון

מוגש מטעם DUN'S 100

התגובה של מדינות העולם להתפשטות וירוס הקורונה, קרי הסגר ובידוד חברתי, הביאה עלינו בלית ברירה את אחד מן המשברים הכלכליים הגדולים ביותר בתולדות הכלכלה העולמית. ארה״ב חווה את המשבר בעוצמה אדירה, עם מספר גדול של נפטרים מן המחלה, ועם מכה אדירה לכלכלתה.

בתאריך 27 למרץ 2020 חתם נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על חוק המאשר חבילת סיוע של כ-2.2 טריליון דולר להתמודדות עם משבר הקורונה. מבחינה מספרית, מדובר בחבילת הסיוע הגדולה ביותר בתולדות ארה״ב, והיא כוללת בין היתר תשלום למשקי בית בסך 1,200 דולר לאדם (זוג נשוי יקבל 2,400 דולר), וכן 500 דולר על כל ילד מתחת לגיל 17. גם אזרחי ארה״ב שאינם מתגוררים בארה״ב בפועל (כמו אלו שמתגוררים בישראל למשל) יהיו זכאים להטבה זו, בשמה הרשמי - Economic Impact Payment. אז איך בדיוק יקבלו כל הזכאים את ההטבה המיוחלת, ואילו הטבות נוספות קיימות? התשובות לכל השאלות ועוד, במאמר כעת.

רו"ח משה לבון משטיינמץ עמינח ושות רו"ח משה לבון משטיינמץ עמינח ושות' | צילום: יח"צ רו"ח משה לבון משטיינמץ עמינח ושות

למי מגיע?

קודם כל, חשוב להבין מהי אותה הטבה: מדובר למעשה במס הכנסה שלילי הניתן לאזרחי ארה״ב ולמחזיקי גרין-קארד, למי שמרוויח (מבחינת ההכנסה החייבת שלו) פחות מ-75,000$ בשנה. יחיד אשר מרוויח סכום הנע בין 75,000$ ל-99,000$ (זוג נשוי בין בין 150,000$ ל-198,000$), יקבל את ההטבה בצורה פרוגרסיבית, כלומר ככל שירוויח יותר (וקרוב לגבול העליון של 99,000$), יקבל פחות. יחיד שמרוויח יותר מ-99,000$ לשנה (או זוג שמרוויח יותר מ-198,000$), לא יהיה זכאי כלל לאותה הטבה. בעצם מדובר בהטבה שנועדה לעזור לאלו שאין להם. עשירי ארה״ב יוכלו לרוב להסתדר ללא שיק של 1,200$, אבל לשכבות הביניים והשכבות הנמוכות, מדובר בסכום משמעותי. הסכום של 500$ עבור כל ילד מתחת לגיל 17, יינתן גם הוא בהתאם לזכאות של ההורים.

חשוב לציין כי ההחזר אינו גורע מן הזכאות של הנישומים להחזרים הרגילים (לדוגמא החזר בגין ילדים – Child Tax Credit) ולא יקוזז מחבות המס בדוח.

עוד חשוב להבין, שהזכאות ניתנת עבור שנת המס 2020. מכיוון שאנחנו נמצאים רק בחציה הראשון של השנה, עוד אין דו״ח לשנה זו. משום כך, הזכאות תיקבעה עקרונית בהתאם להכנסות שדווחו לשנת המס 2019. ומי שטרם הגיש דו״ח לשנת 2019 אתם שואלים? במצב הזה, יסתמכו על הדו״ח לשנת 2018. (כדאי לציין בהקשר הזה, כי רשות המס הפדרלית הודיעה על הארכת המועד להגשת דוחות מס אמריקאים ולתשלום חבות המס לשנת 2019 לחברות וליחידים, אשר מועד ההגשה המקורי הינו 15/4/2020, עד לתאריך 15/7/2020). היות וההטבה היא לשנת 2020, מי שלא היה זכאי בשנים עברו, אולם כן יהיה זכאי בשנה הנוכחית, יוכל להגיש דו״ח לשנת המס 2020, ולקבל את ההטבה בדיעבד. ההטבה אינה ״הולכת לאיבוד״: אמנם הכסף צפוי להגיע לרבים מן הזכאים כבר בשבועות הקרובים, אולם ההטבה תישמר לאלו הזכאים לה גם לאחר 2020.

איך מקבלים את הכסף?

למי שיש חשבון בנק בארה״ב, הכסף אמור להיכנס ישירות לחשבון הבנק הרשום תחת הנישום במרשם ה-IRS (רשות מס ההכנסה בארה״ב). אנו יודעים כבר על אנשים שקיבלו את הכסף ישירות לחשבון (לא כולם יקבלו בבת אחת, והחלוקה תבוצע בכמה פעימות). אם אין חשבון בנק רשום ב-IRS, הכסף אמור להגיע כשיק בדואר, לכתובת הידועה של אותו נישום. חשוב לציין שתנאי הכרחי לקבלת ההחזר הינו שלנישום ובן/בת הזוג וכן לילדים יהיה מספר SSN (מספר סושיאל סקריוטי, מעין מספר זהות הקיים באופן עקרוני לכל אזרח או תושב ארה״ב). לגבי ילדים שנולדו רק לאחרונה, ועדיין אין מספר SSN, קיימת אי ודאות כרגע, ונכון להיום נראה שהדבר אמור להיפתר על ידי הגשת בקשה פרטנית.

ההטבה צריכה להתקבל בשבועות הקרובים, והיא תינתן באופן אוטומטי, כלומר לא צריך להגיש בקשה בכתב, לא צריך להתקשר, לא צריך לשלוח מייל; ממש ״כסף מהשמיים״, החלום האמריקאי (כאמור, גם מי שלא קיבל את ההטבה אבל עדיין זכאי לה בשנת המס 2020, לא יאבד את הזכאות שלו). כל נישום שזכאי להטבה זו יקבל הודעה רשמית בדואר עם פרטי קשר לבירור במידה ולא קיבל את התשלום.

כפי שצוין לעיל, לגבי אלו שלא הגישו דו״ח לשנת 2019, תבוצע הערכת זכאות לפי דו"ח שהוגש עבור שנת 2018. אולם מה לגבי אלו שלא הגישו דו״ח גם לגבי 2018? במצב הזה ישנן שתי אפשרויות: הראשונה שלא הייתה חובה להגיש, והשנייה, שהייתה חובה להגיש, אך בכל זאת לא הוגש דו״ח. אם לא הייתה חובה להגיש (כלומר, נישומים שהכנסתם השנתית לא עלתה על 12,000$ במצבים מסוימים), לשם מטרה זו נפתח לפני מספר ימים אתר אינטרנט ייעודי לנושא, לצורך עדכון פרטים לצורך העברה בנקאית. יש להירשם לאתר זה, להזדהות ולעדכן את פרטי חשבון בנק בארה"ב (כאמור, מי שאין לו חשבון בנק אמריקאי, יקבל שיק בדואר). נישומים שלא הגישו את הדו"ח משום שהכנסה היחידה שלהם היא מקצבת ביטוח לאומי האמריקאית (Social Security) יקבלו את ההטבה באופן אוטומטי לחשבון בנק בארה"ב או באמצעות שיק בדואר במידה ולא קיים חשבון בנק בארה"ב.

אלו שמעולם לא הגישו דו״ח אבל כן היו חייבים בדו״חות הם סוגיה אחרת: באופן עקרוני, כל אזרח ארה״ב (לרבות מחזיק בגרין-קארד) חייב בדיווח לרשויות המס על כל הכנסותיו, גם אם אינו מתגורר בארה״ב, וללא קשר למקום בו נתקבלו אותן הכנסות (בין אם בישראל, ארה״ב או כל מדינה אחרת). לאור חוק של הקונגרס האמריקאי המכונה חוק ה-FATCA, מוסדות פיננסיים מחוץ לארה״ב, כמו למשל בנקים וקרנות פנסיה בישראל, מחויבים לדווח על מי שהם חושדים שהוא אזרח ארה״ב, ונכסיו הפיננסיים אינם גלויים לרשויות המס בארה״ב.

משום כך, המצב הקיים כיום מהווה הזדמנות והנעה לפעולה לאזרחי ארה״ב שאינם מגישים דיווחים לרשויות המס בארה״ב: קודם כל, האכיפה של חוק ה-FATCA על ידי מוסדות שונים בארץ ובעולם הולכת ומשתפרת, וזה עניין של זמן עד שהרשויות בארה״ב יגיעו לכל מי שמעלים הכנסות (העובדה שצריך לדווח לרשויות המס בארה״ב, אין משמעה שתקום חבות מס. פשוט קיימת חובה לדווח). אולם המצב הקיים היום הוא מעין ״אטרף״ של עומס בטיפול בתיקים ברשויות בארה״ב. מי שימהר להגיש את הדו״חות שלו במצב הקיים, כנראה שיוכל להימנע מסנקציות הנלוות באופן רגיל להימנעות מדיווח ראוי על נכסים והכנסותיו. שנית, יש זכאות לקבלת סכום כסף לא מבוטל למשפחות רבות, ולכן שווה לנצל את ההזדמנות גם מן הסיבה הזאת.

דונלד טראמפ , צילום: אי פי איי דונלד טראמפ | צילום: אי פי איי דונלד טראמפ , צילום: אי פי איי

הטבות נוספות?

קודם כל, התשלום שמוענק במסגרת התוכנית אינו מהווה הכנסה חייבת: פעמים רבות, הטבות כספיות שמתקבלות מן הממשלה עדיין נחשבות הכנסות חייבות במס ויש להצהיר עליהן, והן גורעות מזכאות להטבות מס שונות. ההטבה הזאת אינה חייבת במס.

כמו כן, משיכה מוקדמת (במהלך 2020) של עד 100,000$ מכספי פנסיה (IRA) תיעשה ללא קנס, אם המשיכה היא בעקבות הנגיף או כדי להתמודד עם הנגיף.

בנוסף, ישנן הטבות שונות שנועדו לעודד תרומה לחברה האמריקאית על ידי בעלי ממון: עד עכשיו היו הגבלות בדו״ח המס בארה״ב על ניכוי מס של כספי תרומות. משום המצב הלא פשוט, בארה״ב מנסים לעודד אנשים לתרום כספים ולגייס כספים (קפיטליזם, אתם יודעים). הטבות נוספות לחברות ובעלי חברות בארה״ב, כוללות: דחיית תשלומי מס מעסיקים (Employer Payroll Tax); ביטול זמני של הגבלת הפסדים מועברים ואפשרות גרירה אחורה למשך 5 שנים; הגדלת אפשרות לקיזוז הוצאות ריבית; הטבה של דיווח על פחת מואץ; דחייה של תשלומי מס מכירה (Sales Tax). המשמעות עבור חברות מסוימות יכולה להיות קרדינלית.

הכותב רו"ח משה לבון, מוסמך בישראל ובארה"ב ומנהל מקצועי במחלקה האמריקאית בפירמת רואי החשבון שטיינמץ עמינח ושות׳ .

תגיות