אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מימון כופף את תשובה: תמר ימכור גז לחברת החשמל בהנחה צילומים: אוראל כהן, אייל טואג

בלעדי לכלכליסט

מימון כופף את תשובה: תמר ימכור גז לחברת החשמל בהנחה

הסכסוך בין השותפות במאגר תמר הסתיים בניצחון לישראמקו של חיים צוף וקובי מימון: המאגר ימכור לחברת החשמל עוד 1.5 מיליארד מ"ק גז בהנחה של 33%. דלק קידוחים של יצחק תשובה, שמחזיקה גם במאגר לווייתן, ניסתה לטרפד את העסקה אך נסוגה בה

24.05.2020, 06:53 | ליאור גוטמן

תשעה חודשים לאחר שפרץ הקרב בין השותפות במאגר הגז תמר, ורגע לפני שהרגולטור התערב, הן הגיעו בימים האחרונים לפשרה שתאפשר למאגר למכור לחברת החשמל עוד גז טבעי במחיר נמוך. מדובר בניצחון של בעלי השליטה בשותפות ישראמקו חיים צוף וקובי מימון על בעל השליטה בקבוצת דלק יצחק תשובה ונובל אנרג'י, שהוא בגדר ניצחון בקרב שעתיד להיות צעד ראשון במלחמה משמעותית יותר.

קראו עוד בכלכליסט

ל"כלכליסט" נודע כי על פי הפשרה שהושגה בין השותפות, תמר ימכור לחברת החשמל עוד 1.2-1.5 מיליארד מ"ק בשנתיים הקרובות במחיר של כ־4.3 דולר ליחידת חום (MMBTU), הנמוך ב־33% מזה שלפיו הוא מוכר גז לחברת החשמל כיום - כ־6.4 דולר ליחידת חום. היקף החוזה נאמד ב־1-1.2 מיליארד שקל.

בכך מגיעה לסיומה סאגה בת תשעה חודשים שבה היו מעורבות השותפות הגדולות במאגר תמר - ישראמקו (28.75%), דלק קידוחים שבשליטת קבוצת דלק (22%) ונובל אנרג'י (25%) - שכללה החלפת מהלומות ופנייה נדירה לרשות התחרות בבקשה שתתערב בסכסוך העסקי.

האיום הרגולטורי הכריע

הסכסוך החל כשישראמקו ותמר פטרוליום, שמחזיקה ב16.75% ממאגר תמר, פנו לחברת החשמל בהצעה לרכוש מהמאגר עוד גז במחיר נמוך יותר מזה שהיא משלמת למאגר כיום. דלק קידוחים ונובל אנרג'י, שלא היו צד למהלך, הטילו וטו על ההצעה. הסיבה לכך היא שלשתי השותפות בתמר יש אינטרס ברור לא להגדיל את המכירות שלו. דלק קידוחים ונובל אנרג'י מחזיקות יחד ב־85% ממאגר לווייתן, ודלק קידוחים אף נדרשת למכור את יתרת אחזקותיה בתמר בתוך שנה מתוקף מתווה הגז. לכן להן עדיף שחברת החשמל לא תתקשר בהסכם לרכישה של עוד גז מתמר, שכן אז הן יוכלו להשיג למאגר המועדף עליהן עוד לקוח.

מימין: חיים צוף וקובי מימון, בעלי השליטה בישראמקו, ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק קידוחים, צילומים: אוראל כהן, אייל טואג מימין: חיים צוף וקובי מימון, בעלי השליטה בישראמקו, ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק קידוחים | צילומים: אוראל כהן, אייל טואג מימין: חיים צוף וקובי מימון, בעלי השליטה בישראמקו, ויצחק תשובה, בעל השליטה בדלק קידוחים, צילומים: אוראל כהן, אייל טואג

כפי שנחשף ב"כלכליסט" בחודש אוקטובר האחרון, ישראמקו ותמר פטרוליום יצאו לקרב תוך שהן מסרבות לקבל את השימוש בזכות הווטו של דלק קידוחים ונובל אנרג'י. הן פנו לרשות התחרות וליועץ המשפטי לממשלה בבקשה שיבדקו אם השימוש בזכות הווטו של דלק קידוחים ונובל אנרג'י, שאותה הן כינו "פסולה, משום שהן מצויות בניגוד עניינים חריף ומונעות משיקולים זרים", הוא בגדר הפרה של מתווה הגז.

הבדיקה של הרגולטורים לא העלתה תשובה חד־משמעית, אך רשות התחרות הזהירה את השותפות שאם לא יגיעו להבנות ביניהן, היא תיאלץ להתערב, והקציבה לצדדים חודש להגיע להבנות. בשבוע שעבר חלף המועד האחרון והרשות דרשה מהצדדים להעביר לה באופן מיידי את ההבנות ביניהם, כאזהרה אחרונה לפני שתתערב ותכריע בעצמה.

האיום עשה את שלו והצדדים הגיעו להבנות שאותן ניתן לתאר כניצחון של ישראמקו ותמר פטרוליום על דלק קידוחים ונוטל אנרג'י, שכן לא רק שחברת החשמל תרכוש מתמר גז בזול, אלא שגם סוכם כי דלק קידוחים ונובל אנרג'י לא יוכלו להפעיל את זכות הווטו שלהן, ולא יהיו חלק מהמגעים מול חברת החשמל או חלק מהסגירה הרשמית של החוזה.

ההבנות בין השותפות בתמר הן בגדר מתווה מוסכם שעדיין לא נחתם סופית, אך במהלך היום הן צפויות לעדכן בו את רשות התחרות. גורם בכיר המקורב למגעים בין השותפות אמר שהן העדיפו להגיע להבנות ולהימנע מתקדים שבו הרגולטור מתערב באופן פעיל בנעשה ביניהן.

השפעה ארוכת טווח

ישראמקו ותמר פטרוליום אמנם ניצחו בקרב הנוכחי, אך המאבק הזה עתיד להשפיע על יחסי הכוחות במשק האנרגיה בעשור הקרוב, שכן בעוד שנה דלק קידוחים תצא ממאגר תמר לחלוטין, ותהפוך משותפה־מתחרה של ישראמקו למתחרה בלבד, ונוכח ההפסד הנוכחי, למאבק הזה היא תגיע מלאת מוטיבציה.

תגיות