אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משה ברקת שם קץ לשלטון של שלמה אליהו במגדל צילום: אוראל כהן

בלעדי לכלכליסט

משה ברקת שם קץ לשלטון של שלמה אליהו במגדל

לקראת זעזוע בקבוצה של אליהו: הממונה על שוק ההון הודיע לבעל השליטה בחברת הביטוח שעליו לבחור בין תפקידו כיו"ר מגדל אחזקות לבין כיסאו בדירקטוריון החברה־הבת מגדל ביטוח. זאת במטרה לצמצם את מעורבותו בחברת הביטוח; אם יבחר להמשיך בכהונתו בדירקטוריון חברת הביטוח יידרש לפנות את משרדו במתקניה

15.07.2020, 06:48 | גולן חזני

הממונה על שוק ההון משה ברקת מזעזע את חברת מגדל ואת בעל השליטה בה שלמה אליהו. ל"כלכליסט" נודע שברקת הודיע אתמול בשעות הערב לאליהו כי הוא דורש ממנו לצמצם את מעורבותו בחברה. אליהו משמש כיום גם כיו"ר מגדל אחזקות וגם כדירקטור בחברה־הבת מגדל ביטוח — שהיא החברה התפעולית.

ברקת הודיע לאליהו כי עליו לבחור באיזה משני התפקידים הוא מעוניין להישאר. אם יחליט להישאר יו"ר מגדל אחזקות יצטרך בעל השליטה להתפטר מתפקיד הדירקטור במגדל ביטוח, וכן להימנע מכל התערבות בענייני חברת הביטוח. אם יחליט להישאר בכהונתו כדירקטור במגדל ביטוח, ברקת קובע כי אליהו לא יוכל עוד להמשיך לשבת במשרדי מגדל, ויהיה עליו לפנותם ולעבור למשרדים אחרים מחוץ למתקני החברה. משרדו של אליהו ממוקם כבר שנים בסמוך ללשכות של מנכ"ל מגדל ביטוח ושל יו"ר החברה, ולהרחקה שלו יש משמעות דרמטית.

קראו עוד בכלכליסט

אליהו התעמת הן עם גלעד והן עם המנכ"ל רן עוז לגבי שורה של מינויים בצמרת החברה, וניסה להוביל למינויים של מנהלים המזוהים עמו — אבל ללא הצלחה, וזאת בשל ההתנגדות של השניים. אליהו ניסה להשאיר את אסף שוהם כמנהל השקעות, אולם זה הוחלף.

מדובר בהתפתחות דרמטית, שנעשית על רקע התערבותו של אליהו בניהול החברה — וזאת ברמות שברקת איננו מוכן להסכים להן.

ברקת כבר הבהיר לחברה אחרת, כלל ביטוח, כי יש להפריד את הדירקטוריונים של כלל החזקות וכלל ביטוח, כך שדירקטוריון כלל החזקות לא יוכל להתערב בצורה כלשהי בנעשה בחברה־הבת כלל ביטוח.

ככל הנראה, זה מה שעומד מאחורי ההחלטה שקיבל ברקת גם לגבי מגדל, שבניגוד לכלל היא חברה עם בעל שליטה. אליהו הוא בעל שליטה דומיננטי, ולמעשה ניווט את עסקי החברה עד להגעתו של ניר גלעד לפני שנה ומינויו כיו"ר.

אליהו ניסה להוביל, באמצעות דירקטוריון חברת האחזקות שבראשה הוא עומד, את הדחתו של גלעד לפני כשלושה חודשים. דירקטוריון מגדל אחזקות החליט לפטר את גלעד, אבל ברקת עצר את המהלך כשהודיע לדירקטוריון להקפיא את ההחלטה.

 

ברקת ואליהו , צילום: אוראל כהן ברקת ואליהו | צילום: אוראל כהן ברקת ואליהו , צילום: אוראל כהן

במכתב של רשות שוק ההון למגדל היא מפרטת את שורת האירועים, שלדבריה בהם פגע אליהו בממשל התאגידי של מגדל ובהתנהלות החברה. הרשות מזכירה את הקמת המטבחון של רונית בודו ואברהם ביגר, יחד עם אליהו, מעל לראשו של פרופ' עודד שריג שכיהן כיו"ר מגדל אחזקות ב־2015 ומאוחר יותר כיהן כיו"ר מגדל ביטוח במשך שמונה חודשים ב־2018. בודו, המקורבת לאליהו, וביגר היו דח"צים במגדל אחזקות. ביגר התפטר לאחר האירוע ב־2018.

הרשות מזכירה במכתבה גם את העובדה ששורה של מנהלים ויושבי ראש הוחלפו במגדל מאז רכש אליהו את השליטה ב־2012, והדבר גרם, לדבריה, לחוסר יציבות ולפגיעה בחברה. האירוע האחרון היה, כאמור, פיטוריו של ניר גלעד. דירקטוריון מגדל אחזקות אינו יכול — ציינה רשות שוק ההון המכתבה — לדון בפיטורי יו"ר חברת הביטוח, ומי שמוסמך להדיח את גלעד מראשות דירקטוריון מגדל ביטוח הוא דירקטוריון מגדל ביטוח, שבראשו עומד גלעד עצמו, בעוד אליהו מכהן בו כדירקטור מן המנין.

אליהו, לטענת הרשות, עשה סוג של עירוב בין הסמכויות של מגדל ביטוח לאלה של מגדל אחזקות, והעביר סמכויות של מגדל ביטוח לדירקטוריון מגדל אחזקות. "דירקטוריון מגדל אחזקות שימש דה פקטו כדירקטוריון מגדל ביטוח, וכללי הממשל התאגידי אינם יכולים לקבל זאת", טוענים בפיקוח על הביטוח במכתב שהתקבל בהפתעה מסוימת בקרב הדירקטורים במגדל. לדברי הרשות, אליהו ניסה להתנהל כבעל הבית של מגדל ולהוביל החלטות מהותיות שאינן בסמכותו.

תגיות