אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הצעת הרכש הציתה מלחמה בהלמן־אלדובי צילום אילן בשור

הצעת הרכש הציתה מלחמה בהלמן־אלדובי

הלוואת הבעלים חותכת את האקזיט • היו"ר לא רוצה להיפרד מהתפקיד שמייצר לו הכנסה קבועה • בעלי המניות שהפכו את בית ההשקעות לחברה ציבורית לוחצים למכור • ואי.בי.אי נוטה לתמוך • הצעת אלטשולר שחם גמל ופנסיה לרכוש את הלמן־אלדובי מכניסה את כל הצדדים לכוננות

28.07.2020, 08:09 | עירית אבישר
פרמיה וקוץ בה: בית ההשקעות אלטשולר שחם עשה בשבוע שעבר צעד שלא נראה כבר זמן רב בשוק ההון המקומי והמנומנם — הגיש הצעה לרכישת בית ההשקעות הלמן־אלדובי מבלי לתאם אותה עם החברה. ההצעה, שהוגשה דרך זרוע הפנסיה והגמל שלו, היתה נדיבה למדי: שווי של 230 מיליון שקל להלמן־אלדובי שמשקף פרמיה של 117% ערב ההצעה. ובכל זאת, בבית ההשקעות הגיבו בצורה פושרת למדי ואמרו שיבחנו את ההצעה.

קראו עוד בכלכליסט

פחות משבוע חלף, וביום ראשון שלחו שני בעלי מניות – ערן מיטל וחנן אסייג, המחזיקים לדבריהם מעל ל־5% מהלמן־אלדובי — מכתב לדירקטוריון ודחקו בו לקדם את השיחות, ולהביא את ההצעה לאסיפת בעלי המניות, אחרת, לדבריהם, ינקטו בצעדים משפטיים נגדו.

דייב לובצקי, מנכ"ל איביאי, צילום אילן בשור דייב לובצקי, מנכ"ל איביאי | צילום אילן בשור דייב לובצקי, מנכ"ל איביאי, צילום אילן בשור

לפי הערכות, בהלמן־אלדובי מודעים לרגישות המשפטית, ולכן ינקטו ככל הנראה בפתרון אלגנטי שבו הם אינם דוחים את ההצעה, ובמקום זאת מקימים ועדה בלתי תלויה של הדירקטוריון שתבחן את ההצעה, ואז תחליט אם להביא אותה להצבעה של בעלי המניות. בפועל, זו יריית הפתיחה למלחמה בין בעלי המניות של הלמן־אלדובי, כשלכל אחד אינטרס שונה בעסקה.

1. אלטשולר שחם למד מהפניקס

אלטשולר שחם אינו הגוף הראשון ששם עין על הלמן־אלדובי. בנובמבר אשתקד ניהלה הפניקס מגעים במטרה לרכוש את פעילות הגמל שלו. במקביל פורסם כי קרן השקעות בריטית מנהלת מגעים לרכישת בית ההשקעות כולו. בסופו של דבר המגעים התמסמסו, בין היתר משום שהבעלים, ובראשם אורי אלדובי היו"ר, לא רצה למכור את בית ההשקעות שהקים לפני 25 שנה.

אלטשולר שחם ראו את המהלך מהצד, ולמדו לקח. הם החליטו לנקוט גישה אגרסיבית המאפיינת גופים טורפניים בוול סטריט, והגישו בשבוע שעבר הצעה פומבית לרכישת בית ההשקעות במיזוג משולש הופכי. המשמעות של הצעה מסוג זה היא שלא צריך לנהל מו"מ עם ההנהלה, אלא שההכרעה בה עוברת לאסיפת בעלי המניות, שמספיק שתאשר אותה ברוב רגיל. בשביל שזה יקרה הדירקטוריון צריך לקבל החלטה להעביר את ההצעה לאסיפה. באלטשולר שחם הקשו על הדירקטוריון באמצעות הפרמיה הגבוהה שתקשה על הדירקטורים לא להעביר את ההצעה לבעלי המניות, שכן הם אף עשויים להיות חשופים לתביעות. אם תחול התקדמות בגזרת אלטשולר שחם, לא מן הנמנע שהפניקס תשוב לתמונה עם הצעה חדשה משלה.

2. הדילמה של בעלי השליטה

בעלת השליטה בבית ההשקעות הלמן־אלדובי היא הלמן־אלדובי פיננסים (48.2%). גוף זה מוחזק על ידי אורי אלדובי ורוני הלמן (25%), פיטר פרידמן (25%) ומשפחת יזרעאל ואייזק סיטון, הבעלים של הדס ארזים (45%). שלוש הקבוצות צריכות להכריע כיצד הלמן־אלדובי פיננסים תצביע אם העסקה תגיע לאסיפת בעלי המניות. לפרידמן והדס ארזים יש הלוואת בעלים בחברה בהיקף מוערך של 100 מיליון שקל, ולהלמן ואלדובי יש גם כן הלוואת בעלים אך בהיקף נמוך משמעותית.

לפי ההצעה הנוכחית של אלטשולר שחם, יקבלו בעלי השליטה 111 מיליון שקל, אולם מרבית הסכום, אם לא כולו, ישמש לפירעון הלוואת הבעלים. המשמעות היא שהלמן ואלדובי לא יבצעו כאן אקזיט מרשים, ואלדובי יצטרך להיפרד מתפקיד היו"ר שמניב לו שכר בעלות של 1.2 מיליון שקל בשנה. לעומת זאת, פרידמן והדס ארזים יראו מהמכירה כסף. בכל אופן, ככל הידוע, אישור העסקה יצטרך לעבור ברוב מיוחד, והוא עשוי להצית חילוקי דעות בין השותפים.

3. ערן מיטל: מחבר לאופוזיציונר

בין מיטל להלמן־אלדובי היו בעבר קשרים עסקיים. מיטל הוא מי שמכר לבית ההשקעות את השלד הציבורי סוהו נדל"ן שלתוכו נוצק וכך הפך לחברה ציבורית. והנה, מיטל הפך משותף לאופוזיציונר. כבר בדצמבר הוא שיגר לבית ההשקעות מכתב יחד עם אסייג ובו קרא להם לקדם עסקה עם הפניקס, ואף קרא לאלדובי לא לקחת חלק במגעים מכיוון שיש לו עניין אישי. כעת השניים שוב קוראים לקדם את העסקה: "ככל וההצעה לא תובא לאסיפת בעלי המניות בהקדם, לא נהסס לפעול בכל האמצעים החוקיים העומדים לרשותנו, ואתם תישאו במלוא האחריות לכל נזק שייגרם לבעלי המניות כתוצאה מכך", כותב השבוע עו"ד של המשקיעים אמיר ברטוב ממשרד שמעונוב ושות'.

לדבריהם, גם בית ההשקעות אי.בי.אי שמחזיק ב־33.4% מהלמן אלדובי תומך במהלך וכך גם פרידמן. באי.בי.אי אמנם שומרים את הקלפים קרוב לחזה, אולם הערכות הם כי יעדיפו למכור את מניותיהם בהצעה הנוכחית.

4. מי ימצמץ ראשון

בשבוע שעבר נפתח הקרב על הלמן אלדובי. מצד אחד אלטשולר שחם הגדול והחזק; ומהצד השני מייסדי בית ההשקעות שלא יוותרו עליו מהר כל כך. ובאמצע שאר בעלי המניות שלא רוו נחת מההשקעה בהלמן אלדובי, שמנייתו איבדה יותר מ-30% בשלוש שנותיה בבורסה. מסתמן שהולך להיות קרב ארוך שיפרנס לא מעט עורכי דין, רק לא ברור איך הוא ייגמר.

תגיות