אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
דו"ח: זינוק במספר החרדים בהייטק - אך הם משתכרים הרבה פחות צילום: גיא אסיאג

דו"ח: זינוק במספר החרדים בהייטק - אך הם משתכרים הרבה פחות

הדו"ח שסוקר את השתלבות האוכלוסיה החרדית בלימודי הייטק, במגזר העסקי וכיזמי הייטק מציג עלייה בכל הקטגוריות בין השנים 2014-2018 אך מצביע על נתוני שכר נמוכים משמעותית לעומת השכר הממוצע במגזר

28.07.2020, 11:00 | הגר רבט

בין השנים 2014 ל-2018 חל זינוק של 52% במספר החרדים המועסקים בתעשיית ההייטק, כך לפי דו״ח ההייטק החרדי לשנת 2020 של האיגוד הישראלי לתעשיות מתקדמות (IATI) וקמא-טק שפורסם היום (ג׳). 

קראו עוד בכלכליסט

הדו״ח סוקר השתלבות האוכלוסיה החרדית בלימודי הייטק, במגזר העסקי וכיזמי הייטק ועל אף שהוא מציג עלייה יפה בכל הקטגוריות הללו, עולה ממנו גם שנתוני השכר עבור האוכלוסיה החרדית נמוכים משמעותית לעומת השכר הממוצע במגזר.

נשים חרדיות בהייטק נשים חרדיות בהייטק נשים חרדיות בהייטק

נכון לשנת 2018 מספר השכירים החרדים העובדים בתחום עמד על 9,700 המהווים כ- 3% מכלל העובדים בתחום (שיעור החרדים באוכלוסייה עומד על כ- 12%). מבין כלל העובדים החרדים בתחום, שיעור הנשים גבוה משמעותית ועומד על 71%. בשנים האחרונות ניכרת צמיחה משמעותית בשיעור העובדים החרדים בתחום, ומשנת 2014 לשנת 2108 חל כאמור גידול של כ-52%.

הצמיחה במספר המועסקים מתרחשת במקביל לגידול במספר הסטודנטים. משנת 2014 עד שנת 2019 חל גידול משמעותי במספר הסטודנטים החרדים הלומדים מקצועות הייטק באוניברסיטאות ובמכללות. בשנת 2014 עמד מספרם על 1,050, ובשנת 2018 עמד מספרם על 1,417, גידול של כ-35%. שיעור הסטודנטים החרדים במקצועות ההייטק עמד ב-2018 על כ-4.1%, כאשר בשנת 2014 שיעורם עמד על 3.8%.

מדובר בזינוק של ממש בהשוואה לנתונים מ-2008, אז עמד מספר מקבלי התארים החרדים במקצועות על 19 בלבד, בשנת 2018 מספר זה הוכפל פי 11 ועמד על 216 סטודנטים.

יותר נשים שמרוויחות פחות

בשנים האחרונות יותר ויותר נשים חרדיות יוצאות לשוק העבודה. שיעור התעסוקה של הנשים החרדיותעלה בקצב מהיר ועמד על – 76% בשנת 2018, גבוה במעט משיעור זה אצל מקבילותיהן הלא-חרדיות העומד על 74.2%. אולם שיעור התעסוקה בקרב גברים חרדים עומד על 51.7%, לעומת 86.9% במגזר הכללי.

עובדות חרדיות בהייטק, צילום: גיא אסיאג עובדות חרדיות בהייטק | צילום: גיא אסיאג עובדות חרדיות בהייטק, צילום: גיא אסיאג

בחינה של תחום ההייטק מגלה שנכון לשנת 2018 היו בו 6,900 מועסקות לעומת 2,800 גברים (כ- 71% ו- 29% בהתאמה). שיעור הנשים העובדות בתחום ההייטק מתוך כלל הנשים החרדיות המועסקות עומד על כ-5% והוא נמוך אך במעט משיעור הנשים הלא חרדיות המועסקות בתחום, העומד על6.5%. שיעור הגברים החרדים המועסקים בתחום מתוך כלל הגברים החרדים העובדים, עומד על 3.6%, לעומת גברים לא חרדים ששיעורם בהייטק הוא 10.4% מכלל המועסקים.

על פי נתוני רשות המיסים, שכר המועסקים החרדיים בהייטק עומד על 10,830 שקל בממוצע, זאת לעומת שכר של 22,479 שקל לעובדים שאינם חרדים. כאשר עובדים חרדים שאינם בעלי תואר המועסקים בתחום ההייטק משתכרים 9,786 שקל בממוצע, בעלי תואר ממכללה במקצועות ההייטק משתכרים 16,692 שקל בממוצע, ובוגרי תואר אוניברסיטאי במקצועות אלו משתכרים 25,698 שקל בממוצע. בכל רמות ההשכלה באופן עקבי חרדים משתכרים פחות מלא-חרדים.

הדו״ח מציע מספר גורמים להבדלי השכר: מספר שעות העבודה הנמוך יותר של הנשים החרדיות (המהוות את רוב כוח העבודה בתחום) והעדפתן לסביבה חרדית המגבילה את אפשרויות התעסוקה העומדות בפניהן, בנוסף , כך בדו״ח, פיתוח קריירה אינו בהכרח שאיפתן העיקרית בתעסוקה והעדפתן נתונה לטיפול בצרכי משפחתן.

משה פרידמן, קמא-טק, צילום: עמית שעל משה פרידמן, קמא-טק | צילום: עמית שעל משה פרידמן, קמא-טק, צילום: עמית שעל

החדשות הטובות הן שפערי השכר מצטמצמים ככל שעוברות השנים מסיום התואר. ממחקר המשווה את תנאי שכרן של נשים חרדיות ושאינן חרדיות המועסקות בענפי ההיטק, עולה כי קיים פער של 1,968 שקל בממוצע בין נשים שאינן חרדיות לנשים חרדיות מיד לאחר סיום התואר, ופער של 1,628 שרל בממוצע לאחר שנה מסיום התואר, לאחר ארבע שנים מסיום התואר מצטמצם הפער לכדי 610 שקל בממוצע.

כמו כן, בקרב הנשים שאינן חרדיות המגמה אינה לינארית, ולאחר שנתיים מסיום התואר חלה התייצבות ואף ירידה קלה בשכרן, בעוד ששכרן של הנשים החרדיות ממשיך לעלות.

בסקר שנערך על ידי המכון החרדי למחקרי מדיניות אודות שכרן של בוגרות הסמינרים החרדיים נמצא כי בעוד שבתחומים אחרים רוב המועסקות משתכרות מתחת ל-6,000 שקל (97% מהעובדות בתחום המזכירות, 82% מהעובדות בתחום החינוך, וכמחצית מהעובדות בתחום הנהלת חשבונות וייעוץ מס) הרי שבהייטק רק 10% משתכרות מתחת לרף זה. 21% משתכרות בין 6,000 ל-8,000 שקל לחודש, כ-25% נוספות משתכרות בין 8,000 ל-10,000 שקל לחודש ו-44% משתכרות יותר מ-10,000 שקל לחודש.

עלייה במספר היזמים

 

על פי נתוני רשות החדשנות, מאז הושקה תוכנית עבור חברות מתחילות פנו לתוכנית כ- 100 סטארט-אפים של יזמים חרדים לקבלת מענק, כאשר מתוכם 33 אושרו למענק. מדובר בשיעור נמוך מעט בהשוואה לאוכלוסייה הכללית שם אחוז המענקים המאושרים הוא כ- 42% מכלל הבקשות. על פי נתוני רשות החדשנות שיעור היזמים החרדים המגישים בקשות למענק מתוך כלל האוכלוסייה עומד על 5-9%.

הדו״ח הוצג היום (ג') לנשיא המדינה במפגש מיוחד בבית הנשיא בו התייחס ראובן ריבלין לנתונים: "נגיף הקורונה המכה בנו בחודשים האחרונים, מלמד אותנו בצורה מוחשית ביותר, שיש קשיים שאפשר לצלוח אותם רק יחד. אנחנו ביחד בתוך המשבר הזה – חילונים, דתיים וחרדים. יהודים וערבים. או שכולנו נצעד קדימה – או שכולנו ניוותר מאחור. זה נכון לקורונה כמו שזה נכון לכלכלה הישראלית. כלכלת ההייטק הישראלית היא אור לגויים. שמנו יצא למרחוק כ'אומת הסטארט-א'". אבל האמת היא שבזמן שכלכלת ההייטק זינקה, היו מי שדשדשו מאחור. כמו כולנו, גם הציבור החרדי, גברים ונשים, רוצים לפרנס את המשפחות שלהם בכבוד. הדו"ח הזה מצביע על כך שההייטק הוא שדה אופטימלי לשילוב הציבור החרדי, ציבור שמשקיע בחינוך, בלימוד, בעל מחויבות ומסירות גבוהה. צריך לזכור שברמת ההכשרה – אין פתרונות קסם. יש לדאוג שאדם חרדי שמתמודד על משרה בהייטק, לא ייפול מעמיתיו בכישוריו המקצועיים. החברה החרדית לא נושאת באחריות רק כלפי עצמה. לחברה החרדית יש אחריות על מדינת ישראל והכלכלה שלה. שילוב חרדים בתעסוקה הוא אינטרס כלל-ישראלי מובהק. המשך שגשוגה מדינתנו תלוי בכך".

משה פרידמן, מייסד שותף, ומנכ"ל קמא-טק מסר: ״אנחנו מעודדים ואופטימיים מן הנתונים שמעלה הדוח, שטומנים בחובם הזדמנות אמיתית. דווקא בעת הזו של משבר תעסוקתי עמוק, עם השלכות ארוכות טווח על המשק הישראלי - אני חושב שיש פוטנציאל אדיר להאצת תהליך השילוב של האוכלוסייה החרדית בהייטק ובתעסוקה בכלל. זוהי שעת כושר, ואני משוכנע שהיא לא נעלמת גם מעיניהם של מקבלי ההחלטות בישראל. בהשקעה ובתקצוב הראויים ניתן לחזק מאוד את מגמת ההשתלבות, ואת המשק הישראלי בכלל. חשוב לתת דגש בכל תכנית שבונים גם על שכר גבוה ותעסוקה איכותית, נושא שעדיין טעון שיפור. אני קורא גם למעסיקים - ישנם אלפי חרדים שלומדים את מקצועות ההייטק - לפתוח את הדלתות לאוכלוסייה הזו ולהנות מהכישרון, מהמוטיבציה האדירה, ומכוח אדם איכותי."

תגיות