אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רכישת טיקטוק: האם מיקרוסופט בדרך להפוך לענקית מדיה חברתית? צילום: גטי

פרשנות

רכישת טיקטוק: האם מיקרוסופט בדרך להפוך לענקית מדיה חברתית?

לפי דיווחים, ענקית התוכנה מנהלת מו"מ לרכישת הפעילות של אפליקציית הסרטונים הסינית בארה"ב, שחרב החרם של טראמפ מונחת על צווארה; אם העסקה תצא לפועל, היא תיתן למיקרוסופט שירות שמתחרה בהצלחה מרובה ביוטיוב של גוגל, בסרטונים של פייסבוק ואפילו במידה מסוימת בטוויטר, סנאפצ'ט ואינסטגרם

01.08.2020, 20:10 | רפאל קאהאן

הדיווחים על המשא ומתן שמנהלת מיקרוסופט עם בייטדאנס לרכישת הפעילות של טיקטוק בארה"ב צצו ביום שישי, ובמקביל - באה הודעתו של הנשיא האמריקאי דונלד טראמפ כי יורה להחרים את הפעילות של האפליקציה במדינה.

קראו עוד בכלכליסט

חובבי קונספירציות יחברו בין הכרזת טראמפ לגילוי על המו''מ העסקי. טיקטוק הפכה לאיום רציני על פעילות ענקיות המדיה החברתית האמריקאיות - גם גוגל וגם פייסבוק מנסות לחקות את הפיצ'רים שלה ועד כה ללא הצלחה. טיקטוק, למרות שורשיה ומנכ"לה האמריקאיים, עדיין נחשבת כטריז סיני בלב עולם האינטרנט הנשלט בידי ארה"ב.

להלך הרוח הזה נכנסת מיקרוסופט עם חיוך. החברה זוכה להמון עדנה בשנים האחרונות, ונראה שמאז תחילת הקורונה היא מצליחה לתרגם חלק ניכר מהאסטרטגיה שלה להצלחה והכנסות. המעבר לעבודה מרחוק הגדיר מחדש את הכלים בהם אנו עושים שימוש. חסל סדר אופיס במחשב המשרדי, כעת הכל מתבצע דרך הענן, התחום העיקרי בו השקיע סאטיה נדלה, מנכ''ל מיקרוסופט, בשנים מאז נכנס לתפקידו. בין אם מדובר באפליקציית Teams לשיחות וידאו, לגידול בשימוש בלינקדין כפלטפורמה חברתית עסקית או בגידול במכירות המחשבים לעבודה מהבית שכוללים רישיון ווינדוס חדש לכל רוכש מחשב. נראה שכל מה שהחברה עושה מצליח לה.

אבל זו לא רק ראייה עסקית. נדלה הצליח לנווט את החברה שלו בלי לפגוע באגו של אף פוליטיקאי, לא טראמפ, לא ברק אובמה, לא ולדימיר פוטין, לא נרנדרה מודי ואפילו לא שי ג'ינפינג. הוא גם הצליח להימנע מלמשוך את אש הרגולטורים. מיקרוסופט פעילה בסין ובהודו, אבל היא לא הוזמנה לעדויות בקונגרס או בסנאט וטראמפ מעולם לא תקף אותה באופן פומבי כפי שעשה לאמזון, גוגל או טוויטר. היא אפילו הצליחה להתחמק ממתקפה מצד ציבור המוחים, בין אם מחאות "Black lives matters" או "MeeTo". אפל לעומתה היא מובילת מחאה בבלפור.

סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט , צילום: גטי סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט | צילום: גטי סאטיה נאדלה, מנכ"ל מיקרוסופט , צילום: גטי

כעת, אם הדיווחים על ניסיון הרכישה של טיקטוק נכונים, מיקרוסופט בדרך לעקוף את כולם בסיבוב. רכישה של טיקטוק הגיונית מאוד מבחינת החברה - היא תשלים את השליטה שלה על סדרה של שירותים מקוונים שכולם יכולים להניב לה יתרון עסקי על המתחרות. וזה לא רק עבורה. פייסבוק היא שותפה ישירה של מיקרוסופט, ולאחרונה אף זכתה מצידה ל"מתנה" בדמות פלטפורמת הסטרימינג לגיימינג מיקסר - מתחרה כושלת של טוויץ' מבית אמזון. רכישת הפעילות של טיקטוק היא מהלך מצוין גם לפייסבוק, היא מרחיקה ממנה את האיום.

קשה לומר כרגע אם הדיווחים יסתיימו בעסקה בין מיקרוסופט לבייטדאנס. יכול להיות גם שהדיווחים האחרונים הם ספין המיועד לשפר את עמדת המיקוח של מיקרוסופט. זה לא צריך להפתיע, כל מו''מ עסקי מלווה תמיד בסדרה של "הדלפות" לתקשורת המיועדות להפעיל לחץ על היריב. בייטדאנס מפעילה גרסה מאוד מוצלחת של טיקטוק בסין, אבל גם השוק המערבי נשבה בקסמי הפיד עם הסרטונים הקצרים, בינתיים החיקויים החיוורים שהועלו ביוטיוב או פייסבוק לא ממש מהווים איום. כך שלטיקטוק יש עמדת מיקוח מעולה מול כל רוכש פוטנציאלי.

זו עמדה שצריך לסדוק כדי שמיקרוסופט תוכל להשתחל ולרכוש את החברה ששווי השוק המוערך שלה עומד על עשרות מיליארדי דולרים. מדובר ברכישה עצומה, פוטנציאלית, יקרה יותר מרכישת לינקדין. אבל היא תיתן למיקרוסופט שירות שמתחרה בהצלחה מרובה ביוטיוב של גוגל, בסרטונים של פייסבוק ואפילו במידה מסוימת בטוויטר, סנאפצ'ט ואינסטגרם. אם העסקה לא תתבצע, כנראה שטיקטוק תיעלם מהשוק המערבי באופן רשמי ותוחלף בידי שירותים דומים של ענקיות הטכנולוגיה. או שהצעירים יעקפו את האיסור ויתחברו ב-VPN לשירות סיני שאסור לשימוש בסוג של אירוניה פואטית.

תגיות