אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אנשים איבדו את עולמם. אז להגיד שלי כואב? קצת פרופורציה" צילום: נמרוד גליקמן

ראיון כלכליסט

"אנשים איבדו את עולמם. אז להגיד שלי כואב? קצת פרופורציה"

יזם הנדל"ן ובעל בתי המלון בישראל ובחו"ל אלפרד אקירוב מעריך שענף התיירות לא יתאושש לפני 2022, "אולי אפילו מאוחר יותר". לגבי ניהול המשבר בישראל הוא אומר: "יש כאן הרבה עניין של אגו. אם מנהלי המשבר היו רואים את טובת המדינה, היינו היום במקום טוב יותר"

27.09.2020, 07:10 | דיאנה בחור ניר

"אני מחזיק מעמד. כואב לי על כל האחרים. יש כאלה שכואב להם יותר, אנשים שהפסידו את עולמם, אז להגיד שלי כואב? קצת פרופורציה", כך אומר בראיון לכלכליסט אלפרד אקירוב, יזם הנדל"ן ששמו נותר ממותג עם מגדלי היוקרה שאותם בנה בתל אביב, והוא אחד מאנשי העסקים שנחשפו להשפעות הקורונה בשל התמקדות עסקיו בין היתר במלונות יוקרה בישראל ובאירופה.

קראו עוד בכלכליסט

בבעלות אקירוב שני מלונות יוקרה בירושלים: "מצודת דוד" ו"ממילא", ומלונות בשלוש בירות באירופה - לונדון, אמסטרדם, פריז.

אלפרד אקירוב. הכנות להנפקה, צילום: נמרוד גליקמן אלפרד אקירוב. הכנות להנפקה | צילום: נמרוד גליקמן אלפרד אקירוב. הכנות להנפקה, צילום: נמרוד גליקמן

הודעת שאתה בוחן הנפקה של חברת בת של אלרוב בבורסה בשוויץ לפי שווי הגבוה ב-20%-10% ממחיר החברה בספרים. כך אתה מתמודד עם השפעת משבר הקורונה על החברה?

"זה לא קשור להתמודדות עם המשבר. התוכנית להנפיק היתה כבר לפני שנה והיא יוצאת לפועל עכשיו. בתקופה יותר טובה אפשר היה לקבל מחיר יותר טוב. אבל אין בעיה עם זה".

יש לך 2 מלונות בארץ ו-3 בבירות אירופאיות - איך שורדים תקופה כל כך קשה במלונאות היום?

"עד הסגר הזה רוב המלונות היו פתוחים, עבדו, וחשבו להרוויח גם בחגים - אבל הוחלט על סגר. אנחנו הולכים לתקופה של חורף שממילא היה תמיד עם פחות תפוסה של ישראלים. לכן, אם אין תיירות מחו"ל אני לא רואה מי יפתח אחרי הסגר. אני לא רואה תיירות מחו"ל מגיעה לפני פסח הבא, כלומר באזור מרץ אפריל. לדעתי, בתי מלון קטנים ללא עורף כספי לא יחזיקו חצי שנה ללא עבודה, וייהפכו לבתי דירות".

לדברי אקירוב, משרדים אי אפשר להפוך לדירות, אך "בתי מלון קטנים בלי אורך נשימה כספי של 20 חדרים, שמנוהלים על ידי משפחות, כדאי להם להפוך לדירות ולמכור את זה. אני מדבר על כאלה שלא נבנו כמלונות, אלא הוסבו לכאלה. אותם אפשר להפוך בחזרה לדירות. אני חושב שהם יגיעו למסקנה הזאת. אני מניח שלדירות יהיה ביקוש".

מה הכי כואב בכיס, שלירושלים לא מגיע קהל התיירים היהודי-אמריקאי?

"זה כואב בכל ענף התיירות, אבל כן, זה מרכיב מאוד גדול בתיירות לישראל. זו אחת הסיבות שסגרנו לפי מה שהתבקשנו לפני ראש השנה, ואני לא חושב שנפתח מלונות לפני אפריל. אני רק חושב שזה נזק גדול למדינה שמשלמת מחיר מאוד גבוה של שכר של עשרות אלפי עובדים בענף שיצאו לחל"ת. המדינה התחייבה לשלם חל"ת עד יוני".

אקירוב מבהיר כי בשביל לשמור על מלון סגור בסדר הגודל של המלונות שלו, יש צורך ב-10-15 עובדים לצורך שמירה, בטחון, תחזוקה ועוד. וכל השאר ילכו הביתה לחל"ת.

"המלונות שלי בחו"ל כולם עובדים. כי בחלק ממדינות אירופה משלמים את הנזק התיאורטי לפי חישוב של מה הרווחת בשנה שעברה באותם חודשים. זה מצב שבו המדינה שותפה. אז באירופה בתי המלון מאוזנים ואפילו מרוויחים. פה רק דיבורים".

אתה חושש שעובדים לא יחזרו אליך לעבודה מהחל"ת?

"כשקוראים לעובדים הם יחזרו באותו יום, כי אם לא - הם בגדר מתפטרים ואז אין להם פיצויים, לא כלום. הבעיה שאנחנו כמעבידים אין לנו עבודה לספק להם כרגע".

מלון מצודת דוד בירושלים. אקירוב: "מלונות יפתחו רק בפסח הבא" מלון מצודת דוד בירושלים. אקירוב: "מלונות יפתחו רק בפסח הבא" מלון מצודת דוד בירושלים. אקירוב: "מלונות יפתחו רק בפסח הבא"

התיירות הישראלית לא פיצתה אותכם על עצירת תיירות חו"ל?

"כן, המלונות שלי בירושלים שנפתחו היו מאוזנים. אני יודע שמלונות באילת אפילו הרוויחו. היום ברגע שסגרו לתפיסתי מלונות לא יפתחו עד שלא יראו תפוסה של תיירים. מה יש לפתוח? למי? אני אפתח ואחכה לתייר? זה לא חנות לממכר לחם. תיירות זה תוכניות קדימה. אתה חי על הזמנות שמגיעות שבועיים, חודשיים, בתקופות טובות גם שנה קדימה. לכן לדעתי מלונות לא יפתחו. גם לא אחרי הסגר, אחרת יפתחו ויחזיקו מלון פתוח בלי אורחים. אני לא רואה שישראלים באים לנפוש בירושלים עכשיו".

יש להם אלטרנטיבה במדינות ירוקות.

"יש להם אלטרנטיבות בקפריסין, יוון, ומבחינתם אין בעיה, אז למה שיבואו למלון בארץ? מי שרוצה לנפוש עכשיו בטח חושב שאלה מקומות יותר טובים. אפילו עכשיו יש להם מספיק מקומות לנסוע אליהם באירופה. אלינו הגבולות לא פתוחים, אז התיירות עוברת לאירופה".

יוון וקפריסין לוקחות למלונאים בישראל את הפרנסה?

"ככה המדינה קבעה – אנשים יכולים לצאת לחו"ל, ובאותו מחיר להסתובב ולחזור בלי בעיה. המדינה משלמת את החל"ת לענף התיירות – כנראה שיש בשביל זה עודף כסף".

מתי אתה צופה שהתיירות תחזור למה שהיתה לפני הקורונה?

"לדעתי התיירות תחזור למצב של 2019 לא לפני 2022, אולי אפילו יותר מאוחר. השאלה מי יחזיק מעמד עוד שנה. הגדולים יחזיקו מעמד. יעלה להם הרבה כסף אבל יחזיקו. אבל חלק מבתי המלון ייסגרו, זה טבעי במשברים. התיירות תחזור כשימצאו את החיסון, אני מקווה שאז לא תהיה מגיפה אחרת".

זו המכה הכלכלית הכי גדולה שאתה זוכר?

"בתי המלון כל פעם מקבלים מכות, אבל זו המכה הכי גדולה. היתה אינתיפאדה, מלחמה, ב-2015 התפוסה ירדה לשליש. אז אולי חודש לא באים, והתפוסה ירדה מ-80% ל-15% אבל לא היה דבר כזה שסגרו בתי מלון. כולם אומרים שזאת המכה הכי גדולה שהענף שלנו חטף. ממרץ עד יוני בתי המלון היו סגורים, אישרו לפתוח רק ביולי ורק 60% פתחו. אני לא יודע למי יהיה כדאי לפתוח כשיאפשרו שוב.

"כשפתחו, בעיקר באילת, היתה תיירות של ישראלים. עכשיו סוגרים, לא יודעים מתי יפתחו ואם יפתחו. כי למי יפתחו? בתל אביב, נורמן למשל, שהייתי אוכל בו צהרים סגר במרץ ועוד לא פתח. אין לו מה לפתוח אם אין תיירות".

איך מצב הרוח שלך בימים האלה?

"אני בסדר, צריך להתמודד. וזה לא קשור למצב רוח אישי, אלא כללי. יש לי 3 מלונות בחו"ל שעובדים ויש מלונות בארץ שלא. בשוויץ הכול עובד אין שום בעיה".

מלון ממילא של אקירוב בירושלים. "בשוויץ הכול עובד אין שום בעיה", צילום: עמית שאבי מלון ממילא של אקירוב בירושלים. "בשוויץ הכול עובד אין שום בעיה" | צילום: עמית שאבי מלון ממילא של אקירוב בירושלים. "בשוויץ הכול עובד אין שום בעיה", צילום: עמית שאבי

אתה מתייחס למצב התחלואה כאסון טבע שאין מה לעשות מולו או ככשל בניהול המשבר?

"שניהם. עובדה שיש מקומות בעולם שבהם ענף התיירות עובד. אם לא היה הכל אגו - היו מעבירים את ניהול המשבר לצבא ואולי אז זה היה עובד. כי מה ההבדל בין ניהול משבר הקורונה לניהול מלחמה? זה אומר סגר על ערים עם תחלואה גבוהה. אמרו אין חתונות – למה לא דאגו שזה לא יהיה? אבל פה יש עניין של אגו. אם מנהלי המשבר היו רואים את טובת המדינה היינו במקומות יותר טובים".

אקירוב סבור שבתקופות של מלחמה צריך לתת לצבא לנהל. "אבל אם יתנו לשר הבטחון לנהל את זה ובסוף הוא יצליח – יצטרכו לתת לו את הקרדיט", הוא אומר בציניות. "המדינה לא צריכה לנהל את העסקים אבל כן לנהל את המשבר".

מה מעודד אותך בימים האלה?

"אני בריא, רואה מהחלון במשרד בתל אביב שיש מזג אויר יפה, שמים כחולים. אז יש מקומות שבהם פחות טוב בעסקים. לא נורא. מלון צריך עלות תחזוקה, עם מינימום עובדים, סכום שקרוב ל-150 אלף שקל בחודש. אני יכול לעמוד בזה. אבל מלון פתוח ללא תיירים יכול להפסיד מליון דולר בחודש. זה הרבה מאוד. הרבה שנים המלונות הרוויחו. יהיו לי עסקים טובים בעתיד, זה לא סוף העולם. זה לא דבר שמייאש בחיים ארוכים".

תגיות