אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום: עלות ימי הבידוד תחולק בין המדינה למעסיקים צילומים: אגף הדוברות בהסתדרות, אבי מועלם

סיכום: עלות ימי הבידוד תחולק בין המדינה למעסיקים

ההסתדרות, האוצר והתעשיינים סיכמו כי ימי הבידוד יירדו ממכסת ימי המחלה - העובדים יישאו בעלות היומיים הראשונים, והמדינה והמעסיקים יחלקו את העלות של יתר הימים; נשיאות המגזר העסקי: "הסכם שערורייתי ומביש"; נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה: "לא נקבל את המתווה, אין דין מעסיק קטן כדין מעסיק גדול"

30.09.2020, 11:27 | עמרי מילמן

משרד האוצר, ההסתדרות ונשיאות המעסיקים והעסקים בישראל הגיעו היום להסכמות לגבי אופן התשלום בעבור ימי הבידוד. לפי הסיכום, ימי הבידוד ירדו ממכסת ימי המחלה של העובד כאשר העובד יישא בעלות היומיים הראשונים והמדינה והמעסיקים יחלקו את העלות של יתר הימים.

הסיכום הגיע בעקבות עתירה שהוגשה על ידי התאחדות התעשיינים, התאחדות המלאכה והתעשייה וארגון חברות הנקיון, בה קבע בג"ץ כי המדינה לא יכולה להשית באופן גורף את ימי הבידוד על המעסיקים כימי מחלה. המדינה הייתה אמורה להשיב לבג"ץ עד היום מה הפתרון שנתנה, אולם מאחר והסיכום התקבל רק הבוקר, תוגש לבג"ץ בקשה לדחייה של 28 יום להסדיר את הנושא בחקיקה.

קראו עוד בכלכליסט

כאמור עובד בבידוד יוכל לנצל ימי מחלה על חשבון תקופת הבידוד. התשלום בעבור ימי המחלה יהיה בהתאם לקבוע בחוק: 0% מערך יום מחלה על היום הראשון, 50% מערך יום מחלה על היום השני, 50% מערך יום מחלה על היום השלישי ו-100% החל מהיום הרביעי לבידוד. המדינה והמעסיקים יחלקו את עלות הבידוד הנותרת שווה בשווה.

בנוסף סוכם כי ההסתדרות לא תוכל להכריז על סכסוכי עבודה או שביתות בדרישה להרחבת הזכאות עבור העובדים, אולם במקרים ספציפיים תוכל להגיע להסכמים בהם המעסיק משלם לעובד מיום הבידוד הראשון (כאשר המדינה לא תשפה את המעסיקים במקרה כזה על אותם ימים).

עוד לפי הסיכום לעובדים שאין להם מספיק ימי מחלה, יקבלו תשלום עבור ימי הבידוד על חשבון המדינה בהתאם לחלוקה הבאה: 0% מהשכר על היום הראשון, 50% מהשכר על היום השני, 50% מהשכר על היום השלישי, ו-70% החל מהיום הרביעי והלאה. הסיכום, כפי שכבר פורסם, המתווה לא יחול על עובדים ששבו מנסיעה פרטית לחו"ל. כדי לקבל את השיפוי מהמדינה יידרשו המעסיקים לרשום את העובדים המבודדים באתר משרד הבריאות.
מימין יו”ר ההסתדרות ארנון בר דוד ושר האוצר ישראל כץ, צילומים: אגף הדוברות בהסתדרות, אבי מועלם מימין יו”ר ההסתדרות ארנון בר דוד ושר האוצר ישראל כץ | צילומים: אגף הדוברות בהסתדרות, אבי מועלם מימין יו”ר ההסתדרות ארנון בר דוד ושר האוצר ישראל כץ, צילומים: אגף הדוברות בהסתדרות, אבי מועלם

אולם לא כל הצדדים במגזר העסקי שותפים לעסקים. נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, יוסי אלקובי ציין הבוקר כי התאחדות התעשיינים ביצעה 'מחטף': "אין דין מעסיק קטן כדין מעסיק גדול. עסק של 5 עובדים ששלושה מהם לא מגיעים הוא עסק סגור שמפסיד. מי יפצה אותו?". לדבריו, החל מה-30.9 מעסיקים קטנים לא ישלמו את ימי הבידוד דה פקטו: "האוצר צריך לשבת איתנו בנפרד. אנחנו לא נקבל את המתווה המדובר ולא נהסס לנקוט בכל הצעדים לרבות, ביטול ההסכמים הקיבוציים מול ההסתדרות".

מנכ"לית התאחדות התעשייה והמלאכה רוית גרוס ציינה כי: "אנחנו מתנגדים להסכם הפשרה. האוצר הגיע להסכמות עם ארגון שלא מייצג את כלל המשק. נשיאות המגזר העסקי מייצגת את כלל המגזר העסקי ובהם קבלנים, תעשייה זעירה, מלונאים, בנקים, יהלומנים, עצמאים, ניקיון וחברות כוח אדם. לאוצר היה קל להתנהל מול התאחדות התעשיינים שמכרו את המעסיקים בנזיד עדשים. על ההחזר להיות רטרואקטיבי מיום שבו הוכרזה תחילת הקורונה ולא רק על חודש אוקטובר. שוב, השבעים מקבלים החלטות בשביל הרעבים".

נשיא התעשיינים רון תומר, צילום: יוסי אלוני נשיא התעשיינים רון תומר | צילום: יוסי אלוני נשיא התעשיינים רון תומר, צילום: יוסי אלוני

שר האוצר ישראל כץ: "בימים קשים אלו אנחנו נדרשים יותר מתמיד לתת הגנה מלאה וביטחון לכל אחד/ת מהעובדים. אני מברך על ההסכם שגובש, תוך שיתוף פעולה חשוב בין הגורמים, שיסייע באופן ישיר ובלתי מתפשר למגזר העסקי. מדובר בלקיחת אחריות משמעותית, מצד מדינת ישראל, על השלכות משבר הקורונה. אמשיך לפעול באחריות ובמקצועיות לטובת חיזוק המשק הישראלי והסקטור העסקי".

יו"ר נשיאות המעסיקים ונשיא התאחדות התעשיינים, רון תומר: "אני שומע את הקולות שדורשים שכל ימי הבידוד יהיו על חשבון המדינה או על חשבון העובד, אבל מתוך תחושת אחריות לאומית, הסכמנו לנשיאה משותפת בנטל, בכפוף לכך שגם המדינה תישא חלק משמעותי מהעלויות. נמשיך לפעול על מנת להחריג עסקים שמעסיקים עד 5 עובדים כדי שעלות הבידוד לא תיפול על כתפי המעסיקים והעובדים".

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד: "גודל השעה מחייב את כולם להפגין אחריות ולשאת במשותף בנטל. מאז פרוץ המשבר, הוכחנו יותר מפעם אחת כי רק שיתוף פעולה אמיתי בין הצדדים, יכול להחזיר את התקווה ולחזק את החברה הישראלית מבפנים".

נשיאות המגזר העסקי בראשות דובי אמיתי מסרה בתגובה: "בעוד שהמגזר העסקי מדמם ועסוק בהישרדות לאור המשבר הכלכלי החמור בתולדות המדינה, משרד האוצר מודיע על הסכם שערורייתי ומביש במטרה לחוקק חוק עוקף בג"ץ שמשמעותו דחיפת יד דורסנית לכיסם הריק של המעסיקים לטובת מימון ימי הבידוד של אזרחי ישראל, אשר יוביל לנזק חסר תקדים גם לעובדים שייאלצו לכלות את ימי המחלה שלהם על ימי בידוד ולא יוכלו בחורף הקרוב לנצלם בגין מצב רפואי אמיתי. המדינה מוחקת ברגל גסה את ימי המחלה של העובדים בישראל.

"משרד האוצר מצא חוליה חלשה, שאינה מייצגת את המעסיקים במשק אלא רק את התעשייה הגדולה ומנסה לעשות מחטף מסוכן הן במועד שלו ובמיוחד בתוכנו, שיוביל לריסוק כלכלי של המגזר העסקי בדמות המשך הטלת הנטל הכלכלי הבלתי אפשרי של מימון ימי הבידוד על המעסיקים במקום על המדינה. נשיאות המגזר העסקי המייצגת את הרוב המוחלט של המעסיקים במשק, קטנים כגדולים, לא מסכימה ולא מתכוונת לשתף פעולה עם הסדר שמשמעותו תהיה כאוס בין העובדים למעסיקים שגם ישפיע בהשלכות רוחב על מצב התחלואה. בכוונותינו להודיע לבג״צ על התנגדותנו הנחרצת להסדר ולא לאפשר למדינה להשתחרר מהאחריות והמימון לימי הבידוד."

תגיות