אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות החלטת בנק ישראל: האם כדאי לרוץ ולמחזר את המשכנתא? צילום: שאטרסטוק

שאלות ותשובות

בעקבות החלטת בנק ישראל: האם כדאי לרוץ ולמחזר את המשכנתא?

ההודעה הדרמטית של בנק ישראל על ביטול המגבלה על ריבית פריים בתמהיל המשכנתא צפויה להוזיל את המשכנתאות בעד מאות שקלים בחודש. מתי ההחלטה תיכנס לתוקף, איך היא משפיעה על מי שרוצה למחזר משכנתא, והאם הבנק יכול לסרב למחזר משכנתא?

14.12.2020, 18:48 | עירית אבישר

בנק ישראל פרסם היום הודעה דרמטית ולפיה הוא מבטל את המגבלה על מסלול המשכנתא בריבית בפריים שעומדת כיום על שליש מסך המשכנתא. מדובר ברכיב המשכנתא הזול, והגדלת חלקו צפויה להוזיל את תשלום המשכנתא בעד מאות שקלים בחודש. מצד שני היא חשופת את הלקוח גם להתייקרות של המשכנתא בתרחיש של ריבית עולה. לפניכם השאלות המרכזיות שעולות מהמהלך. 

קראו עוד בכלכליסט

האם ההנחייה סופית ומתי היא תיכנס לתוקף?

אמנם באופן רשמי מדובר בטיוטת חוזר, אולם קיים סיכוי אפסי שההחלטה תשתנה. לפי הערכות, ההחלטה תיכנס לתוקף בעוד כשבועיים.

(אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה) | צילום: שאטרסטוק (אילוסטרציה), צילום: שאטרסטוק

איך ההחלטה תשפיע על מי שרוצה למחזר משכנתא?

החלטת בנק ישראל הופכת את מיחזור המשכנתא להרבה יותר אטרקטיבי לכל מי שלקח משכנתא ב-9 השנים האחרונות (מאז נכנסה המגבלה לתוקף). בנוסף לכך מרבית הבנקים סימנו את המשכנתאות כתחום אסטרטגי לצמיחה, ולכן צפויים להציע הצעות אטרקטיביות יחסית בכדי לגייס את הלקוחות.

האם כדאי למחזר משכנתא?

אין ספק שההקלה הופכת את המיחזור לאטרקטיבי יותר. יחד עם זאת, צריך לזכור כי המיחזור כולל גם תשלום עמלת פירעון מוקדם שהיקפה יכול להגיע לעשרות אלפי שקלים. כמו כן רצוי שלא להתפתות ובאופן אוטומטי למחזר רק כי התשלום החודשי יירד, אלא גם לבחון מה רמת הסיכון החדשה. כלומר אם הריבית תעלה, בכמה יתייקר החזר המשכנתא בעקבות הגדלת הרכיב שצמוד לריבית הפריים.

האם הבנק יכול לסרב למחזר משכנתא?

הבנק לא מסרב למיחזור משכנתא, אבל הוא יכול להציע הצעה לא אטרקטיבית. גם במקרה כזה, אין צורך להתייאש, אלא פשוט לבקש הצעות מבנקים אחרים למיחזור המשכנתא.

איך הבנקים יפצו על ההפסד הצפוי להם מביטול המגבלה על הפריים? האם הם ייקרו למשל את מרכיב הריבית הקבועה?

לפי הערכות, לא צפויה התייקרות של הרכיבים האחרים, שכן לצד ההוזלה, גם רמת הסיכון לבנק במשכנתא יורדת, החשיפה לשינוי בריבית עוברת מהבנק אל הלקוח. כמו כן שוק המשכנתאות הוא מאוד תחרותי בימים אלה. הבנקים מתמקדים בפעילות זו על פני תחומים כמו אשראי צרכני ואשראי לעסקים קטנים הנחשבים בסיכון גבוה יותר. לכן קשה לראות אחד מהם מרשה לעצמו להעלות מחירים.

האם בנק ישראל לא חושש מרמת הסיכון בהגדלת רכיב ריבית הפריים?

בבנק ישראל מעריכים כי המגבלה ולפיה שליש מהמשכנתא צריך להיות בריבית קבועה הוא די והותר, בכדי לאזן את רמת הסיכון של המשכנתא. בנוסף ישנן מגבלות נוספות כמו מגבלת ההון העצמי, ומגבלת ההחזר החודשי מתוך ההכנסה, שנותרו ושמאזנות גם כן את רמת הסיכון. יחד עם זאת אין ספק שהסרת המגבלה מגדילה את רמת הסיכון גם ברמת המשכנתא הבודדת, וגם ברמת השוק כולו, בעקבות הצפי לגידול בביקושים.

תגיות