אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בני שטיינמץ וטל זילברשטיין נידונו לחמש שנות מאסר בכלא הרומני צילום: יאיר שגיא

בני שטיינמץ וטל זילברשטיין נידונו לחמש שנות מאסר בכלא הרומני

בית המשפט העליון ברומניה הרשיע את איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ והאסטרטג הבכיר טל זילברשטיין בפרשת שחיתות הקשורה לקרקעות במדינה שהיקפה כ-136 מיליון יורו, ובכך הפך החלטה לזכותם שהתקבלה בערכאה נמוכה יותר. עורך דינם: "הליך הערעור נוהל בניגוד לדין ולכללי הצדק ובכוונתנו לפנות לערכאות אירופאיות ולפסול את ההליך"

17.12.2020, 19:48 | אטילה שומפלבי, ynet, ושירות כלכליסט

איש העסקים הישראלי בני שטיינמץ והאסטרטג הבכיר טל זילברשטיין הורשעו הערב (ה') בבית המשפט העליון ברומניה בפרשת שחיתות שבה זוכו בערכאה נמוכה יותר. השניים, השוהים כעת בישראל, נידונו לחמש שנות מאסר.

ביוני אשתקד זיכה בית המשפט את שטיינמץ וזילברשטיין, ואת אנשי העסקים משה אגבי ומריוס מרקוביץ', שהואשמו בפרשת הונאה הקשורה לקרקעות במדינה. במסגרת חקירת הרשות למלחמה בשחיתות הואשמו בנוסף גם כמה דמויות מקומיות מוכרות.

קראו עוד בכלכליסט

שמותיהם של הארבעה נקשרו בהונאת קרקעות ענקית באזור בנייסה, הסמוך לבירה בוקרשט. הרשות למלחמה בשחיתות ברומניה הגישה בזמנו כתבי אישום נגד שטיינמץ, זילברשטיין וכמה אזרחים רומנים בחשד למעשים פליליים במטרה להשיג את הקרקעות המדוברות בדרכים לא כשרות. הפרשה נקראה ברומניה "חוות בנייסה".

מאז התפוצצות אותה פרשה - אחרי שנתיים של חקירה של הרשות למלחמה בשחיתות ברומניה - שטיינמץ וזילברשטיין לא חזרו למדינה ומן הסתם לא הופיעו לחקירות ולמשפט שהתנהל נגדם.

בני שטיינמץ וטל זילברשטיין, צילום: דנה קופל, יאיר שגיא בני שטיינמץ וטל זילברשטיין | צילום: דנה קופל, יאיר שגיא בני שטיינמץ וטל זילברשטיין, צילום: דנה קופל, יאיר שגיא

הפרשה הרומנית הוגדרה שם כאחת משערוריות השחיתות הגדולות במדינה, שהיקפה כ-136 מיליון יורו. בכירים רומנים, נטען, סייעו לשטיינמץ להשתלט על קרקעות של המדינה תמורת מתנות ושוחד. לפי החשדות, בין השאר היה מדובר בחווה בשטח של 28 דונם, שעליה ניסו להשתלט באמצעות העברתה לבעלות יורש העצר הרומני.

לפי הפרסומים בתקשורת הרומנית, שלושת הישראלים הוזכרו במסמכים ובחומר החקירה של הרשות למלחמה בשחיתות במדינה. בידי הרשות, נמסר, היו גם הקלטות שבהן נשמע לכאורה שטיינמץ משוחח בטלפון עם החשוד המרכזי בפרשה, איש העסקים הרומני רמוס טרויקה, שנעצר גם הוא.

זילברשטיין, ששימש יועץ אסטרטגי לפוליטיקאים ישראלים, יצר לאורך השנים קשרים טובים ברומניה, שם ייעץ לראשי ממשלות וגם לנשיא לשעבר טראיאן בססקו. הקשרים הפוליטיים הובילו אותו גם לעולם העסקים ברומניה, ועל רקע זה הוא פעל יחד עם שטיינמץ בתחומים שונים.

זילברשטיין המשיך לעבוד באירופה והפך גם ליועצו הקרוב של קנצלר אוסטריה, כריסטיאן קרן מהמפלגה הסוציאל דמוקרטית. זילברשטיין היה זה שטבע את סיסמת הקמפיין של המפלגה הסוציאל-דמוקרטית לבחירות תחת השם "תשיגו את מה שמגיע לכם".

הקשר לחקירה המתנהלת בישראל

לפרשה האמורה יש קשר גם לחקירה בנושא שוחד והלבנת הון שמנהלת היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) נגד שטיינמץ וזילברשטיין מזה מספר שנים. חקירה שבמסגרתה גוייס עד מדינה ששמו אסור בפרסום.

על פי החשד בפרשייה הרומנית, שטיינמץ רקם עסקת קרקעות בשווי מנופח על מנת להסוות תשלומי שוחד של מיליוני יורו לפקידי ממשלה ברומניה ובגינאה. זילברשטיין, כך החשד שנחקר אז, שימש כמתווך בעסקאות שוחד. ברומניה, כאמור, הוגש כתב אישום נגד השניים בו נטען שביחד עם חשודים נוספים הם ניסו להשתלט על קרקעות ברומניה באמצעות תשלומי שוחד – והם זוכו.

החשד לגבי שטיינמץ בישראל הוא שביצע באמצעות חברות בשליטתו עסקה לרכישת קרקעות ברומניה בשווי הגבוה משמעותית משוויין האמיתי. לצורך העסקה, חברה הקשורה לשטיינמץ חתמה על חוזה עם אדם שהחזיק לכאורה בקרקע והעבירה לו את הכספים, שלפי בקשת המעצר הסתכמו בכ-9 מיליון יורו.

בפועל, כך החשד, ההפרש בגובה מיליוני יורו בין השווי האמיתי של הקרקע לבין הסכום שהועבר לאותו אדם, היה על מנת שישמש אותו כ"קופה קטנה" לתשלומי שוחד לפי הנחיות שקיבל משטיינמץ. שטיינמץ, המיוצג על ידי עורכי הדין נתי שמחוני ורונן רוזנבלום, מכחיש בתוקף את כל החשדות נגדו.

נציין כי במקביל להליכים בארץ, ניהלו גם הרשויות בשוויץ חקירה נגד שטיינמץ בחשד שעשה שימוש בחשבונות במדינה כדי להעביר כספי שוחד ולהלבין הון. משרד המשפטים השוויצרי הגיש כתב אישום נגד שטיינמץ, והמשפט יפתח בחודש הבא.

"הערעור נוהל בניגוד לדין ולכללי הצדק, בכוונתנו לפנות לערכאות אירופאיות ולפסול את ההליך"

עו"ד יובל ששון, המייצג את שטיינמץ וזילברשטיין מסר בתגובה לדברים: "הליך הערעור נוהל בניגוד לדין ולכללי הצדק ובכוונתנו לפנות לערכאות אירופאיות ולפסול את ההליך, כפי שקרה לא פעם בעבר ביחס להחלטות בתי המשפט הרומנים. לאחר זיכוי מנומק בין מאות עמודים בבית המשפט המחוזי הרומני, שבמסגרתו עלה בין היתר כי החקירה נגד הנאשמים נוהלה בצורה שערורייתית וכללה זיוף ראיות ממניעים זרים, הגישה התביעה ברומניה ערעור לבית המשפט העליון הרומני.

"לצערנו, הליך הערעור נוהל בצורה שאי אפשר להגדירה כמשפט צדק ושמעוררת ספק לגבי עצמאות פעולתו של הרכב השופטים. כך לדוגמה, הרכב בית המשפט שונה 17 פעמים עד שנקבע ההרכב 'הרצוי'; העבירה שבה הואשמו הנאשמים לא הוצגה להם עד למתן פסק הדין; הפרוטוקולים נרשמו באופן מוטה; נמנע מעורכי הדין של הנאשמים לערוך חקירות נגדיות כנגד עדי מפתח ונעשה שימוש בראיות שאינן קבילות גם על פי הדין הרומני. מרשיי נחושים להלחם על חפותם בערכאות אירופאיות ואנחנו סמוכים ובטוחים שהן יבטלו את ההחלטה הרומנית כפי שעשו לא אחת לגבי החלטות אחרות של בתי המשפט ברומניה".

תגיות