אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחלבות גד בדרך למיזוג עם המחלבה של בית יצחק צילום: צביקה דור

בלעדי לכלכליסט

מחלבות גד בדרך למיזוג עם המחלבה של בית יצחק

המחלבה הרביעית בישראל מנהלת מו”מ עם המחלבה הפרטית מבית יצחק בניסיון לשמור על מעמדה בשוק. במקביל נבחן מיזוג גם עם משק יעקבס מכפר הרא”ה

04.01.2021, 06:56 | גולן חזני

מחלבות גד מנהלת מגעים למיזוג עם המחלבה מבית יצחק, מחלבה פרטית מהיישוב בית יצחק שער חפר שבעמק חפר. במקביל בוחנת גד מיזוג גם עם מחלבת משק יעקבס מכפר הרא”ה, גם הוא בעמק חפר, אך לפי ההערכות הסיכוי למימוש עסקה זו נמוך. המגעים בין גד לשתי המחלבות מתנהלים כחודשיים לאחר מיזוגן של מחלבות רמת הגולן ומחלבת השומרון, שגד ניסתה לרכוש בעבר אך המשא ומתן בין הצדדים לא הבשיל לכדי עסקה.

קראו עוד בכלכליסט

מייסד גד עזרא כהן. תגובה למיזוגים?, צילום: איל פישר מייסד גד עזרא כהן. תגובה למיזוגים? | צילום: איל פישר מייסד גד עזרא כהן. תגובה למיזוגים?, צילום: איל פישר

לפי המשא ומתן הנוכחי עם המחלבה מבית יצחק, במידה שהעסקה תצא לפועל, מחלבות גד תחזיק ב־92%-90% מהחברה המשותפת ובעלי המניות הקיימים בגד ידוללו בהתאם ב־10%-8%. כיום מתחלקות מניות גד בין מייסד המחלבה ובעל השליטה בה עזרא כהן (51%), קרן גרין לנטרן של ריצ’י האנטר, יוסף עליאש ודניאל בן רעי (29%) ודיסקונט קפיטל שבניהולה של הילה חימי (20%).

המחלבה בבית יצחק נוסדה ב־1961 בידי בנימין והרי מאיר שעלו מהעיר ליידן בהולנד, והעתיקו את המחלבה שהחזיקו שם לשרון. כיום המחלבה מנוהלת בידי הדור הרביעי של משפחת מאיר, משתרעת על פני כאלף מ”ר ומעסיקה 30 עובדים. המחלבה מייצרת גבינות כגאודה, חלומי ופרמזן ואת מותג היוגורט יוגורמה מ־30 אלף ליטר חלב ביום, ומספקת בין היתר גבינת חלומי למוצרי רשת בתי הקפה ארומה. מחזור ההכנסות השנתי של המחלבה מבית יצחק מוערך ב־50–60 מיליון שקל.

חברת מחלבות גד החלה גם היא כמחלבה משפחתית שהתפתחה והפכה לשחקן הרביעי בתחום בישראל אחרי תנובה, שטראוס וטרה. החברה הוקמה ב־1982 בידי כהן בבית גירון בראשון לציון, ומחזורה השנתי מוערך כיום ביותר מ־700 מיליון שקל בשנה, המתחלקים יחסית באופן שווה בין השוק הקמעונאי לשוק המוסדי. ב־2016 רכשה קרן גרין לנטרן 49% ממניות החברה לפי שווי חברה של 200 מיליון שקל, ובסוף 2018 מכרה 20% ממניות המחלבה לדיסקונט קפיטל לפי שווי שוק של 310 מיליון שקל.

בניגוד לשלוש המחלבות הגדולות בישראל המזוהות עם מוצרים עממיים כקוטג’, גבינה צהובה ומעדני מילקי, גד מתמקדת במוצרים מתוחכמים ויקרים יותר ולא משווקת מוצרי חלב בסיסיים. החברה אף מפתחת מוצרים בחו”ל ומייבאת את הידע לישראל לייצור גבינות פרימיום כמנצ’גו וגראנה פנדו. גד מחזיקה ב־4%–4.5% משוק החלב בארץ, ואף שספק אם המיזוג עם בית יצחק ישנה מהותית את מיקומה בשוק, יש בו היגיון בשל הדמיון בין קווי המוצרים של שתי המחלבות.

בשנים האחרונות ניהלה גד מגעים למיזוג עם מחלבות קטנות ממנה, בהן מחלבות רמת הגולן ומחלבת השומרון ב־2018-2017, אך המשא ומתן התפוצץ. לפני כחודשיים ובתום משא ומתן של יותר משנה התמזגו מחלבות רמת הגולן ושומרון לחברה בשווי 100 מיליון שקל. 60% מהחברה הממוזגת מוחזקים בידי הבעלים של מחלבות רמת הגולן, הקיבוצים סאסא, שמיר, גדות, אורטל ועין זיוון ויורשיו של רפי איתן ז”ל, וה־40% הנותרים מוחזקים בידי בעלי מחלבת שומרון יהושע חגואל, משה בכר והמנכ”ל דורון אקהויז.

מיזוג זה היה הראשון בענף זה 13 שנה, ונראה כי הוא סלל את הדרך למיזוגים נוספים. במובנים מסוימים המגעים למיזוג בין גד לבית יצחק ויעקבס מהווים תגובה מצד גד למיזוג בין מחלבות רמת הגולן ושומרון, בניסיון לשמר את גודלה כשחקן הרביעי בשוק.

תגיות