אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אינטל ישראל: המכירות זינקו, אך מספר העובדים קפא ב־2020 צילום: אינטל

ניתוח כלכליסט

אינטל ישראל: המכירות זינקו, אך מספר העובדים קפא ב־2020

דווקא בשנה בה זינקו המכירות ב־21%, לראשונה זה חמש שנים שמספר עובדי אינטל לא עלה ונותר דומה ל־2019. גם מספר עובדי המפעל בקרית גת לא גדל. מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי מסביר לכלכליסט כי ההצלחה אינה נמדדת במספר העובדים

03.02.2021, 06:52 | מאיר אורבך

כבכל שנה, חושפת אינטל ישראל את דו"ח הפעילות השנתית שלה בישראל, שמציג עלייה מרשימה ביצוא ב־2020, אך גם מצניע את העובדה כי היקף עובדיה לא רשם במקביל עלייה. בעוד המכירות של אינטל ישראל זינקו ב־21% מ־6.6 מיליארד דולר ב־2019 ל־8 מיליארד דולר בשנה החולפת, סכום שיא ביותר מ־45 שנות פעילות החברה בישראל, מספר עובדיה עמד על 13,950, עם כוכבית.

קראו עוד בכלכליסט

ב־2016 מספר עובדים אינטל בישראל עמד על 10,200. בכל שנה מספרם גדל, בין היתר בשל רכישות של חברות. ואולם ב־2020 מספר עובדי אינטל בישראל גדל בכ־200 איש בלבד ל־13,950 כאמור, וגם זאת רק בזכות רכישת אפליקציית הנסיעות מוביט בכמיליארד דולר. כך שבפועל מספר העובדים ב־2020 זהה לזה שהיה שנה לפני כן - 13,750. יתרה מכך, דווקא נראה שאינטל אף ביצעה קיצוצי כח אדם בחלק ממחלקותיה. שתי רכישות קודמות שלה, הבאנה לאבס ומובילאיי, נמצאות כיום בחזית הפיתוח העולמית, והן שוכרות כח אדם למטרות המשך הפיתוח.

מהתוצאות שפירסמה אינטל העולמית, עולה שמובילאיי נמצאת בפריחה עצומה וברבעון האחרון רשמה זינקו של 39% בהכנסות ל־333 מיליון דולר. ב־2020 צמחה פעילות מובילאיי ב־10% והיא הכניסה לאינטל 967 מיליון דולר. הבאנה לאבס, שנרכשה ב־2 מיליארד דולר, הכריזה בשנה האחרונה על אבני דרך משמעותיות ושיתופי פעולה עם AWS (אמזון ווב סרביס) כך ששתי חברות אלו מצרפות עובדים במלא המרץ למצבת שלהם.

בשתי הפעילויות המרכזיות של אינטל בישראל, מרכז הפיתוח והמפעל בקרית גת, נרשם קיטון בעובדי החברה בשנה האחרונה. על פי דו"ח אחריות התאגידית שפירסמה בסוף 2019, העסיקה אינטל כ־7,300 עובדי פיתוח בלבד. בדו"ח שפירסמה היום, כשנה לאחר מכן, מצוין כי מועסקים בה 7,000 עובדי פיתוח בלבד. מרבית הקיטון במספר עובדי הפיתוח נובע ממכירת הפעילות של חטיבת הבית החכם לחברת הטכנולוגיה האמריקאית מקסלינאר (MaxLinear). החטיבה העסיקה כ־300 עובדים בישראל ו־700 בעולם. נתון זה עדיין לא מספקת הסבר מלא כיצד בתקופה בה כל הענקיות בישראל, בהן אמזון, פייסבוק ואפל, מחפשות אחר עובדים ומציעות תנאים מאוד אטרקטיביים, אין כך הדבר במרכז הפיתוח של אינטל בישראל.

מפעל אינטל בקרית גת זכה להטבות במיליארדי שקלים מהמדינה. ב־2018 התחייבה אינטל העולמית להרחיב את הפעילות שלו בעלות של 40 מיליארד שקל, עם תמיכה של 3 מיליארד שקל של המדינה. אינטל מודיעה בדיווח כי עברה השנה באופן מלא לייצר מוצרים בטכנולוגיית ייצור 10 ננומטר. למרות זאת - ירד מספר עובדי המפעל בקרית גת מ־4,900 בסוף 2019 ל־4,850 כיום.

"לא פוטרו ולא יצאו לחל"ת"

בשיחה עם "כלכליסט", מסביר מנכ"ל אינטל ישראל יניב גרטי כי מצבת כח אדם ב־2020 דומה לזו ב־2019, וכי אין מדובר בירידה במספר העובדים. "המפעל שלנו הגיע לייצור בתפוקה מלאה עם מצבת כח אדם אופטימלית (...) השינוי המהותי היחידי היתה המכירה של אינטל את חטיבת הבית החכם שהיתה לה נוכחות בישראל. בתמונה הגדולה נשארנו עם אותו כח האדם. כמו בכל שנה, יש תחלופה של כח אדם. בשנה האחרונה היתה תחלופה יותר נמוכה בהשפעת הקורונה. בהיבט של העשיה שלנו, אנחנו לא מודדים הצלחה בכמה עובדים יש לנו, אלא בתפוקה שלנו".

משרדי אינטל בפ"ת, צילום: רויטרס משרדי אינטל בפ"ת | צילום: רויטרס משרדי אינטל בפ"ת, צילום: רויטרס

גרטי מסביר כי לאינטל "28 יחידות עסקיות שונות בישראל, ויש לנו דינמיקה של מעבר עובדים בין החטיבות השונות. לא פיטרנו עובדים ולא הוצאנו לחל"ת. בזכות היחידות העסקיות השונות, יש לנו גמישות ניוד מאוד גבוהות. אנחנו מאפשרים לאנשים לפתח קריירה ולעבור בין יחידות. אנחנו יכולים להעביר אנשים וקבוצות בין יחידות, וידענו לענות על הצרכים שלנו באמצעות הגמישות".

לאורך השנים גדלה אינטל, לדברי גרטי, בשני צירים מרכזיים - גידול אורגני ורכישות ("23, חלקן עם מסת כח אדם קריטית לישראל") אך הדבר אינו מחייב גם שינוי בכח האדם.

לצד הדו"חות הטובים של אינטל העולמית ברבעון הרביעי עם הכנסות של 20 מיליארד דולר, הזינוק בישראל גורם לסיפוק. "8 מיליארד דולר יצוא בשנה, הוא מספר שאנחנו מאוד גאים בו", מצהיר גרטי, "מגזר ההייטק לא נפגע במשבר הקורונה, וחלק גדול ממנו אף המריא, אבל העובדים והעובדות שנאלצים להתמודד עם המורכבות של הקורונה, זו גאווה אדירה של הצוותים.

בשנה האחרונה בכירי אינטל בעולם, כולל המנכ"ל הנכנס פט גלסינגר, אותתו על הכוונה להעביר חלק מהייצור לחברות חיצוניות. גרטי מתחייב שמפעל אינטל יישאר בישראל עוד שנים ארוכות: "אנחנו מחוייבים לממשלת ישראל ועומדים בכל תנאי המענק, הן מבחינת ייצוא והן מבחינת כח אדם".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
תנו לי להבין רגע איך זה עובד
אינטל מקבלת מיליארדים מהממשלה על מנת להעסיק עובדים ומעדיפה להעסיק דרך עובדי קבלן עכשיו בגלל הסגר הפסיקו לעבוד עם קבלנים ואינטל צריכה לשלם פחות כסף אז נשאר לה יותר כסף לרווח הגיוני סך הכל אבל מי מייצר משהו כדי לממן את הכסף שהמדינה נותנת לאינטל?
מירבי  |  04.02.21
4.
למס. 2
מאוד רלוונטי שאינטל שיחררה עובדי קבלן. סיבה מרכזית שאינטל מקבלת הטבות מס כה נדיבות היא בגלל שהיא מייצרת מקומות עבודה חדשים ואז זה משתלם לכאורה למדינה. אינטל מתגאה בכך כבר שנים ארוכות. לבוא ולומר שאין קשר בין מספר העובדים/עובדי הקבלן לפעילות של החברה זה למעשה שומט את הטענה שלה ועניין שעלול לגרום ללחץ ציבורי לביטול הטבות המס לאינטל.
תשובה  |  04.02.21
לכל התגובות