אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כתב אישום נגד חברת שבירו על גרימת מוות ברשלנות צילום: דוברות המשטרה

כתב אישום נגד חברת שבירו על גרימת מוות ברשלנות

פרקליטות מחוז ת"א הגישה כתבי אישום כנגד החברה ושניים מעובדיה, וכן כנגד חברה סינית ושניים מעובדיה, בגין תאונה שהתרחשה בשנת 2019 באתר בנייה בגליל ים בה נהרג פועל סיני. מדובר במקרה ראשון של הגשת כתב אישום נגד חברת קבלן סינית; נגד הנאשמים הסינים הוצא צו איסור יציאה מהארץ

15.02.2021, 10:25 | דותן לוי

פרקליטות מחוז ת"א (פלילי) הגישה כתב אישום לביהמ"ש השלום בעיר נגד חברת שבירו; עובדי החברה, עודד סלומון ואבנר בן גיאת; חברת ג'יאנגסו סנטונג קונסטרקשיין גרופ קו בע"מ; ועובדי החברה האידונג שי ווידונג גו. זאת, בגין גרימת מוות ברשלנות של פועל הבניין יונג קסו ז"ל באתר בנייה בגליל ים בהרצליה.

על פי כתב האישום, שהוגש על ידי עו"ד צחי הבדלי, בתקופה הרלוונטית הקימה חברת שבירו פרויקט בן שישה מבני מגורים בגליל ים בהרצליה, סלומון שימש כמנהל הפרויקט מטעמה ובן גיאת כמנהל העבודה באתר. במסגרת הפרויקט נשכרה חברת ג'יאנגסו סנטונג קונסטרקשיין גרופ קו בע"מ על ידי חברת שבירו לשם ביצוע עבודות בנייה בפרויקט כקבלן עבודות שלד, האידונג שימש כמנהל הפרויקט מטעמה ווידונג שימש כראש צוות העובדים מטעמה.

קראו עוד בכלכליסט

מכתב האישום עולה, כי ב-4 לספטמבר 2019 הגיע הפועל הסיני יונג סו (YONG XO) אל האתר בשעה 06:45 בבוקר, לפני שעות העבודה המוגדרות. בהתאם להוראת מנהל העבודה, טיפס לקומה ה-9 לצורך פירוק הטפסות (תבנית ליציקת בטון), זאת ללא קסדה ומבלי שקשר את עצמו לרתמת בטיחות. במהלך עבודתו הוא עמד על משטח עבודה מאולתר והחל בפירוק הטפסות, וזמן קצר לאחר מכן התמוטטו חלקי הטפסות, פגעו במשטח העבודה עליו עמד וכתוצאה מכך הוא נפל מגובה רב, נפצע אנושות ומותו נקבע במקום.

בכתב האישום נכתב, כי הנאשמים כולם, אשר היו אחראים, מתוקף תפקידם, וכן מכוח ההסכם, לבטיחות העובדים, לא פעלו בזהירות סבירה ולא נקטו בצעדים המתחייבים מהם לשם הבטחת יציבותן ועיגונן של הטפסות, לעבודה על משטח עבודה תקין ולמניעת סכנה וכתוצאה מכך, למותו של המנוח. "שרשרת המחדלים והמעשים המצטברים שיצרו הנאשמים, כל אחד לפי חלקו, ותוך הפרת חובות קונקרטיות הנגזרות מן הדין, מההסכם ומתפקידם בפרויקט, כמתואר לעיל, גרמה לתאונה ולמותו של המנוח", לשון כתב האישום.

אתר התאונה, צילום: דוברות המשטרה אתר התאונה | צילום: דוברות המשטרה אתר התאונה, צילום: דוברות המשטרה

עם הגשת כתב האישום הוגשה בקשה להארכת התנאים המגבילים וקביעת ערבויות להבטחת התייצבותם של האידונג ווידונג, שהינם תושבי סין. במסגרת הבקשה כתב עו"ד הבדלי כי "בשים לב לכך, שמרכז חייהם של המשיבים הינו מחוץ לישראל, וכי אין להם כל זיקה למדינת ישראל, הרי שעם הגשת כתב האישום נגדם, קיים חשש שמא יימלטו המשיבים מן הדין ולא יתייצבו למשפטם".

מדובר במקרה ראשון של הגשת כתב אישום נגד חברה סינית בגין תאונת עבודה. כתב האישום הוגש בעקבות חקירה של יחידת פל"ס, שעצרה בשלביה הראשונים גם את המנכ"ל ובעל השליטה בחברה רמי שבירו, אך הוא שוחרר. החברה הסינית נגדה הוגש כתב האישום היא אחת משש החברות הזרות שעברו את בדיקות הנאותות וקיבלו אישור לעבוד בישראל.

לפני כשבוע נהרג פועל סיני בשל נפילה מהקומה ה-13 באתר בקריית ים. הפועל שנהרג, פנג שן שין, הועסק על ידי קבלנית המשנה - חברת 'לונגשין קונסטרקשן בע"מ', שגם היא אחת מאותן שש חברות ופועלת כמבצעת בנייה ראשית בשיש אתרי בנייה. כמו כן, באתרים בביצועה של 'לונגשין' הוטלו בשנה וחצי האחרונות 12 צווי בטיחות בגין הפרות בטיחות, בהם צווי הפסקת עבודה בגין ליקויי בטיחות רבים ואי הודעה על פעולות בנייה.

נציין כי בשבועות האחרונים ביצע שבירו סדרה של עסקאות ענק בהיקף של 700 מיליון שקל בצפון תל אביב. בשיחה עם כלכליסט הוא ציין כי "החברה עסקה בשנים האחרונות בפרויקטים של מחיר למשתכן ומחיר מטרה, אבל התחום הזה הולך ומצטמצם. לכן החלטנו לחזור ולרכוש קרקעות באזורי ביקוש כפי שעשינו בעבר".

מחברת רמי שבירו נמסר: "חברתנו פועלת על פי סטנדרטים מקצועיים גבוהים ומקפידה על בטיחות העובדים באתרי החברה ובסביבתם, בהתאם לדרישות כל דין. אנו מצרים על מותו של עובד חברת הקבלן הסינית שנשכרה לביצוע עבודות הבנייה באתרנו ומאמינים שבית המשפט ימצא כי לא נפל כל דופי בהתנהלות חברתנו ועובדיה".

 

לדברי ד"ר הדס תגרי, העומדת בראש הקבוצה למאבק בתאונות בניין ותעשייה, "זהו כתב האישום השלישי המוגש בעקבות חקירת מפלג פל"ס לחקירת תאונות עבודה במשטרת ישראל, אשר החל לפעול בתחילת 2019. ניכר מפרטיו שבוצעה בעקבות התאונה חקירה יסודית ומעמיקה של התאונה והאירועים שקדמו לה, אשר אפשרה לבסס באופן חריג האשמות חמורות כנגד שורה ארוכה של גורמים בכירים באתר ובראשם חברת רמי שבירו וקבלנית המשנה שביצעה את עבודות השלד, חברת ג'יאנגסו סנטונג ומנהלי הפרוייקטים מטעם שתי החברות. לכך מצטרפת גם העובדה שכתב האישום הוגש בתוך שנה וחצי ממועד התאונה הקטלנית, שהוא קצר יחסית למקרים דומים. התנהלות זאת מבטאת עמדה נחושה של רשויות אכיפת החוק אודות החומרה שברשלנות הגורמת לפגיעה בעובדים. יש לקוות שזו תהווה תמרור אזהרה לחברות הבנייה ועובדיהן הבכירים אודות האחריות הכבדה הרובצת עליהם להבטיח את שלום העובדים בענף הבנייה".

עו"ד ישראל אסל, היועץ המשפטי של הפורום למניעת תאונות עבודה, מסר: "כתב האישום שהוגש על ידי הפרקליטות כנגד חברת רמי שבירו ועובדים נוספים הוא השלישי במספר מאז הוקמה יחידת פל"ס. זהו תוצר של חקירה מקצועית, מהירה ויעילה בזמן אמת. יחד עם זאת, נראה שפל"ס לא עושה מספיק ועדיין אינה ממלאת אחרי הייעוד העיקרי שלה - למנוע תאונות עבודה ולהיות חוד החנית במלחמה נגדן. פל"ס הוקמה בתחילת שנת 2019, הוקצו לה תקציבים, תקנים וכוח אדם. במהלך השנתיים האחרונות נהרגו 86 עובדים בשנת 2019, ו-57 ב-2020 - ועדיין את מספר כתבי האישום ניתן למנות על אצבעות יד אחת. מצב זה לא ממש שונה מהמצב לפני הקמת היחידה".

עו"ד אלדן דנינו מומחה לבטיחות בעבודה ולאחריות תאגידית, המייצג את החברה הסינית מסר בתגובה: "הפרקליטות שגתה בכך שהגישה בכלל את כתב התביעה ואנו מתכוונים להוכיח זאת בבית המשפט".

עוה"ד נתי שמחוני ואסף קליין המייצגים את עודד סלומון מסרו בתגובה: "כפי שטענו בשימוע, אנו משוכנעים כי מרשנו מילא את תפקידו כמנהל הפרוייקט באופן מקצועי, אחראי ובטיחותי וכי לא דבקה בהתנהלותו רשלנות כלשהי. אנו תקווה ואמונה כי הצדק יעשה עימו בבית המשפט ובסופו של יום, הוא יזוכה מכל אשמה".

תגיות