אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים בשווייץ בעקבות הירושה של איש העסקים דן דוד צילום: עמית מגל

בלעדי לכלכליסט

רשות המסים בשווייץ בעקבות הירושה של איש העסקים דן דוד

יורשיו של איש העסקים שמת לפני 10 שנים זומנו לשימוע ברשות המסים השוויצרית לאחר שזו התבקשה למסור מידע שברשותה למדינה אחרת, ככל הנראה ישראל. דוד הותיר נכסים בשווי מוערך של 1.5 מיליארד שקל, בהם קרן צדקה

11.03.2021, 06:43 | תומר גנון

רשות המסים השוויצרית (ATF) זימנה ביום שלישי לשימוע את יורשיו של איש העסקים והפילנתרופ הישראלי המנוח דן דוד, בטרם העברת מידע המצוי ברשותה לרשות מסים זרה. כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט

דוד, שמת לפני 10 שנים בלונדון בגיל 82 ונקבר בכפר שמריהו, הותיר אחריו אשה ובן.

הנכסים שציווה ליורשיו, בהם קרן צדקה הנושאת את שמו ומחלקת מדי שנה שלושה פרסים של מיליון דולר על תרומה במדעי הרוח, אמנות, מדעי הטבע ועסקים, נאמדו אז ב־1.5 מיליארד שקל.

רשות המסים השוויצרית לא פרסמה מי הרשות הזרה שפנתה לקבלת המידע שמצוי ברשותה לגבי דוד. עם זאת, ולפי נוסח הבקשה, מדובר ככל הנראה בפנייה של רשות המסים הישראלית, במסגרת אמנת חילופי מידע בין המדינות.

כפי שנחשף בתחילת השבוע ב"כלכליסט", במסגרת שיתוף פעולה עיתונאי עם מגזין האינטרנט "גוטהם סיטי" (GothamCity) שמתפרסם בשוויץ ובצרפת, רשות המסים הישראלית פנתה למקבילתה השוויצרית לפני כמה שבועות בבקשה לקבלת מידע ממוקד שיסייע לה בהליכי גביית מס מכ־120 ישראלים, בהם שורה של אנשי עסקים בכירים, וכ־150 חברות הרשומות מקלטי מס וקשורות אליהם או לבני משפחותיהם.

הרשות ביקשה, בין היתר, מידע על חשבונות, נכסים וחברות פרטיות במקלטי מס של התעשיין המנוח מיכאל שטראוס ואחותו רעיה שטראוס בן־דרור; התעשיין המנוח אברהם לבנת ובנו שי לבנת; שלושת ילדיו של איש העסקים דורון עופר, בנו של המיליארדר המנוח יולי עופר; נאמנויות וחברות הקשורות לאיש העסקים בני שטיינמץ, הפועל בתחום הכרייה והיהלומים; וכן אולגה לבייב, אשתו של איש העסקים לב לבייב, וחברה הקשורה אליה, ועוד.

דן דוד. 385 מיליון דולר בחשבון ב־HSBC בשוויץ, צילום: עמית מגל דן דוד. 385 מיליון דולר בחשבון ב־HSBC בשוויץ | צילום: עמית מגל דן דוד. 385 מיליון דולר בחשבון ב־HSBC בשוויץ, צילום: עמית מגל

על פי מסמכים של בנק HSBC, שחשף בעבר ארגון העיתונאים החוקרים ICIJ ופורסמו בעיתון "דה מרקר", דן דוד החזיק בשוויץ נכון לשנת 2007 חשבונות שבהם היו 385 מיליון דולר. על פי הפרסום, היה מדובר אז בחשבון השני בגודלו הקשור לישראלי במסמכי HSBC.

בחשבון הגדול ביותר שהיה קשור לשמו היו יותר מ־330 מיליון דולר. החשבון, שהיה סגור ב־2007, היה מקושר לחברת Investim LTD הרשומה באיי הבתולה הבריטיים. חשבון אחר, ובו 17 מיליון דולר, היה רשום תחת שם קרן דן דוד. היועץ המשפטי של קרן דן דוד מסר אז בתגובה כי החשבונות הקשורים לקרן הם חלק מתרומתו של דוד לקרן. "דוד לא היה אזרח ישראלי בתקופה הנידונה, הקרן איננה ישות ישראלית, והיא תומכת בפרויקטים ברחבי העולם, כולל ישראל", נמסר בתגובה.

דן דוד עשה את עיקר הונו בעסקי מכונות הצילום וההשקעות. בשנות השמונים הקים את חברת פוטו־מי פייננשל סרוויסס - חברה למכונות צילום אוטומטיות. בסוף שנות התשעים נכנס לשותפות בקרן הגידור GLG. בשנת 2010 הפך לבעל השליטה בבית ההשקעות לידר.

"בשנים הראשונות קניתי כל פעם מעט מניות בפוטו מי", סיפר בראיון ל"כלכליסט" ב־2010. "כשהתחלתי להצליח ביפן, מייסד פוטו־מי, אמריקאי בשם אדי בייקר, רצה לצאת מהחברה. הוא הציע לי לקנות את החלק שלו, 34%, ואני ושותפי הצרפתי קנינו. ההשקעה הזו הכפילה את עצמה פי 150".

"בתקופת החגיגה באינטרנט, בסוף שנות התשעים היה לי הרבה כסף והחלטתי שאני לא צריך כל כך הרבה לעצמי ומוכן להחזיר חלק מזה לקהילה, לאנשים", אמר בעבר בראיון.

בתחילת שנות האלפיים הקים את קרן דן דוד והשקיע בה 100 מיליון דולר. עם האישים הבולטים שקיבלו את הפרס נמנים המנצח זובין מהטה, ראש ממשלת בריטניה לשעבר טוני בלייר, סגן נשיא ארה"ב לשעבר אל גור והסופר עמוס עוז ובמאי הקולנוע האחים איתן וג'ואל כהן.

בנוסף תמך באוניברסיטת תל־אביב. בסיוע תרומתו הוקם באוניברסיטה בניין דן דוד לכיתות לימוד. כמו כן הקים קרנות למלגות לתלמידי הפקולטה לניהול.

מרשות המסים נמסר: "אנחנו לא מתייחסים לבקשות מידע ספציפיות ככל שהיו. ככלל, הרשות מתנהלת מול הרשויות בשוויץ במסגרת האמנה בדבר סיוע מינהלי הדדי בענייני מס".

תגיות