אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרב מיכאלי על רפורמת החקלאות של פורר וליברמן: "נוודא שהחקלאים בטוחים" שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי | צילום: אלכס קולומויסקי, אביגיל עוזי

מרב מיכאלי על רפורמת החקלאות של פורר וליברמן: "נוודא שהחקלאים בטוחים"

החקלאים בונים על מרצ, כחול לבן ומפלגת העבודה שימסמסו את רפורמת החקלאות. מרב מיכאלי מצדה התבטאה לגבי הרפורמה: "ננהל שיח מול שר האוצר ונעמוד על כל הדברים שחשובים כדי לוודא שהחקלאות נשמרת"

22.07.2021, 16:25 | שלמה טייטלבאום

הנהגת ארגוני החקלאים מאיימת כי תצא למלחמה פוליטית למניעת הרפורמות שליברמן ופורר הודיעו עליהן אתמול. ניר מאיר, מזכ"ל התנועה הקיבוצית, אמר ל"כלכליסט": "לנו יש שבעה חברי כנסת ממפלגת העבודה, לליברמן יש רק שישה. אם יהיה צורך, אני לא מאמין שאני אומר את זה, אנחנו יכולים להחזיר את נתניהו לשלטון". גם אבו וילן, מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, אמר ל"כלכליסט": "אנחנו לא מאמינים שיהיו 61 אצבעות בשביל הדבר הזה, יש בכנסת אנשים טובים". 

קראו עוד בכלכליסט:

אלא שנכון לעכשיו, יותר מיממה לאחר הכרזת הרפורמה, שום גורם בקואליציה לא הביע התנגדות לרפורמה של ליברמן. להפך, בנאום שנשאה מרב מיכאלי בפני ראשי המועצות האזוריות, אשר הכריזו על שביתה בגין הרפורמה ביום ראשון הקרוב, הביעה מיכאלי הסכמה עקרונית עם הרפורמה של ליברמן ופורר.

מיכאלי אמרה: "ישבתי אתמול עם שר האוצר ושמעתי ממקור ראשון, הוא מעוניין בטובת החקלאות ובטובת החקלאיות והחקלאים. אני מבטיחה לכן שאנחנו ננהל מולו שיח שבו נעמוד על כל הדברים שחשובים כדי לוודא שהחקלאות נשמרת והחקלאים באמת בטוחים, ולא רק בטוחים, אלא מועצמים. כי מדינה בלי חקלאות היא כמו אדם שלא אוכל ירקות, זה לא בריא".

שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי, צילום: אלכס קולומויסקי, אביגיל עוזי שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי | צילום: אלכס קולומויסקי, אביגיל עוזי שר האוצר אביגדור ליברמן ושרת התחבורה מרב מיכאלי, צילום: אלכס קולומויסקי, אביגיל עוזי

בכך היא מקבלת ומאמצת את העמדה של השרים ליברמן ופורר, כי לטובת החקלאות בישראל יש לפתוח את המשק ליבוא. כמו כן היא רומזת לכך שמחירי הפירות והירקות בישראל גבוהים מדי ולכן יש ירידה בצריכת הפירות והירקות לנפש. 

מסביבת השרה נמסר: "מיכאלי סבורה כי יש אתגרים רבים ברפורמה, אך היא לא רואה את הנושא בצורה של שחור ולבן, היא תפעל למקסם את הטוב המשותף. כל פרשנות לדברי השרה כאילו היא תומכת ברפורמה, היא בגדר סילוף כוונתה". 

לעומת זאת, מזכ"ל מפלגת העבודה ערן חרמוני מתח ביקורת ישירה על הרפורמה: "חוק ההסדרים לא יכול להיות כלי לריסוק החקלאות תוצרת הארץ, בלי שום דיון מעמיק ובצורה חד-צדדית. אלו שיטות של גנבים בלילה. לא ניתן לאיש לרסק את חקלאי ישראל, מוטב גם לשרי האוצר והחקלאות שיבינו זאת מהר".

באופוזיציה מתחילים להתחמם על הקווים

מי שמנצלות את הכאוס המסתמן בענף החקלאות הן מפלגות האופוזיציה, ובייחוד ש"ס והליכוד. למפלגת ש"ס יש קשר ארוך שנים עם הלובי החקלאי, וכבר אתמול הגיש ח"כ משה ארבל הצעה דחופה לסדר יום מליאת הכנסת. בשיחה עם "כלכליסט" אמר ארבל: "זה אבסורד שממשלה עם מרצ, העבודה וסוציאל-דמוקרטים בכחול לבן כמו שוסטר, ביטון, וגינזבורג מקדמת קפיטליזם על טורבו. קפיטליזם חייב לבוא עם חמלה. אם אתה עושה צעדים קיצוניים מדי, אתה מכניס משפחות ואנשים מתחת לקו העוני, ובסוף משלם להם יותר בתשלומי רווחה".

אף אחד לא רוצה להפיל את הממשלה

ההתיישרות של מפלגות השמאל עם הרפורמה של ליברמן מלמדת שוב על כך שהשותפים הקואליציוניים רוצים מאוד את קיומה של הממשלה, והם יעשו הכל כדי שיעבור תקציב המלווה בחוק הסדרים. נוסף לכך נדמה שהעיקרון המנחה שהתווה ליברמן כבר עם הקמת הממשלה - "כל שר מתעסק עם ענייני המשרד שלו" - הופך להיות עיקרון המאומץ על ידי שרים רבים בממשלה. עקרון זה מאפשר לכל שר לא לשאת באחריות ובביקורת ציבורית על פעולות של הממשלה שלא מוצאות חן בעיניו.

החקלאים מבינים שמשהו צריך להשתנות

בשיחה עם "כלכליסט" אמר ניר מאיר: "הבעיות בענף החקלאות מוכרות, אנחנו הבנו שהעולם הולך לכיוון של ביטול מכסות ומכסים ומעבר לתמיכה ישירה, ואנחנו הסכמנו לזה, והגשנו תוכנית משלנו, תוכנית יסודית, הרבה יותר יסודית ומקיפה משל האוצר. אבל מה שהאוצר מציע עכשיו זה לעג לרש. גובה התמיכה הישירה יהיה רק 15% מהירידה הצפויה בהכנסות החקלאי. זה לא מה שעושים באירופה. גם מבנה התמיכה הוא לא הגיוני, אין סיבה שלא להתחשב בסוג הגידול, בסוג הקרקע ובהיקף הקרקעות שיש לחקלאי".

מאיר גם לא מתכחש לעובדה שמנקודת ראות כלכלית החקלאות אינה כדאית בטווח הקצר, אבל הוא מדגיש בלהט: "חקלאות ישראל היא לא ענף כלכלי, היא משהו אחר, הרבה יותר משמעותי. היא משהו לאומי. זו שמירה על הגבולות, על ביטחון תזונתי. אנחנו נבין את זה כשהיא תחדל להתקיים. אני לא מציע לעשות את הניסוי, כי לא תהיה דרך חזרה. עם גרזן הורסים, לא בונים".


תגיות