אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הרכיב הקטן שגרם למחסור גדול בשוק השבבים מצע של שבב |

הרכיב הקטן שגרם למחסור גדול בשוק השבבים

עם שולי רווח נמוכים המצע, הרכיב שמחבר בין השבבים לבין לוח האם, אף פעם לא נחשב לבוננזה בתחום; ואולם באחרונה נוצר מחסור ברכיב, ויצרניות השבבים, שבמשך שנים נמנעו מלהשקיע בקווי ייצור, רודפות אחרי החברות שמייצרות אותו

05.09.2021, 18:24 | רפאל קאהאן

אם הייתם חושבים שתחום עם שולי רווח נמוכים שנחשב עד כה לדבר הכי פחות מוכר או מעניין בעולם השבבים ייהפך לבוננזה העסקית המובילה כיום - כנראה שהייתם יכולים להיות מיליארדרים. מדובר במצע (Substrates) שעליו מחברים את השבבים, ובאמצעותו הם מורכבים על לוח אם. הבעיה היא שקיים מחסור חמור בו. עד כדי כך שיצרניות השבבים מתחננות בפני יצרניות הרכיב הזה לקבל אותו גם במחיר גבוה מאוד. 


קראו עוד בכלכליסט:

"זה מדהים", אומר ניקולס סטוקאן, סמנכ''ל פיתוח עסקי אצל אחת היצרניות הסיניות הגדולות של הרכיב, Zhuhai Access Semiconductor, ל"וול סטריט ג'ורנל". "כרגע כל מה שצריך זה להגיד שאתה מייצר כאלה ויש לך הזמנות שזורמות". כדי לסבר את האוזן עד כמה מדובר ברכיב מבוקש, אפילו פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל, התייחס למחסור הזה במהלך שיחת המשקיעים הראשונה שניהל למחרת פרסום דו"חות החברה האחרונים. זו הפעם הראשונה זה עשור ויותר שמנכ''ל אינטל מעלה את המונח במהלך שיחה כזו. 

להערכת גלסינגר, המחסור ברכיב הזה יימשך עד 2023 - התאריך אותו הזכיר באחרונה כשנשאל עד מתי לדעתו יימשך המחסור בשבבים. 

אבל הוא לא היחיד. גם בטושיבה למשל נקבו באותה שנה כתאריך יעד לסיום המחסור. הבעיה היא שהקמה של מפעל שייצר את הרכיב יכולה להימשך בין שנה לשנתיים, מה שכנראה מסביר את הערכת מסגרת הזמן. 


שבב של אינטל, צילום: אינטל שבב של אינטל | צילום: אינטל שבב של אינטל, צילום: אינטל


הבעיה היא שמדובר ברכיב חיוני, המחבר בין המעבד ללוח האם ומעביר את המידע והאנרגיה, ובלעדיו המחשב או הסמארטפון לא יוכלו לעבוד. רוב היצרניות של הרכיב ממוקמות באסיה - בטייוואן, יפן, דרום קוריאה וכאמור סין. סובסטרטים אינם מסובכים לייצור כמו שבבים, והמכונות הנדרשות זולות בהרבה ממכונות הדפסת שבבים. 

אבל מכיוון שמדובר ברכיב עם שולי רווח נמוכים, היצרניות הגדולות לא מיהרו להשקיע בקווי ייצור. בנוסף האחרונות לחצו על היצרניות של הרכיב לשמור על מחירים נמוכים, דבר שבתורו הגביל את היכולת להשקיע במפעלים חדשים. 

"יש זינוק בביקוש אבל אף אחד לא הוסיף מספיק קווי ייצור", מסביר יאן וארדאמן, נשיא TechSearch International, שמספקת ייעוץ בתחום. "הקמת מפעל כזה דורשת הרבה השקעה, ורוב היצרנים לא מעוניינים להוציא את הכסף כדי להגדיל את הייצור אחרי שבמשך שנים הם נאלצו לשמור את המחירים ברצפה".


מצע של שבב,  מצע של שבב מצע של שבב,

במילים אחרות, היצרניות חוששות שברגע שהמשבר ייגמר, המחירים יחזרו לרמתם המקורית וההשקעות יירדו לטמיון. זה כבר קרה להן בעבר. בתחילת העשור הקודם היתה הערכה ששוק המחשבים יזנק בכ-20% בשנה. היצרנים השקיעו בהגדלת יכולת הייצור, אבל הכניסה של סמארטפונים וטאבלטים דווקא גרמה לירידה חדה בביקושים למחשבים עד לשנתיים האחרונות. היצרנים כמובן נותרו עם פסי ייצור ריקים והתקשו מאוד להחזיר את ההשקעות העצומות. 

כעת היוצרות התהפכו. יצרניות השבבים משלמות על הזמנות חודשים ואפילו שנים מראש, כדי לאפשר ליצרניות להקים מפעלים עם הכסף הזה. בחלק מהמקרים מדובר בהזמנות של קווי ייצור שלמים. "אם אנחנו יכולים לסייע להן, אנחנו יותר משמחים לעשות כן", אמר ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה, ל"ג'ורנל". אבל לפי הערכות שונות, הבעיה תימשך לפחות עד 2025, שכן היקף קווי הייצור יעמוד אז על 75% ממה שיידרש לפי ההזמנות כיום, כך לפי דברי המומחים. 

תגיות