אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
למי שילמה המשטרה 8 מיליון שקל כדי לפרוץ חוקית לטלפונים? קובי שבתאי מפכ"ל המשטרה | צילום: אלעד גרשגורן

בלעדי

למי שילמה המשטרה 8 מיליון שקל כדי לפרוץ חוקית לטלפונים?

נתוני ההתקשרויות של המשטרה ל־2019־2021, שנחשפים לראשונה, מגלים כי מחצית מהתקציב זורם רק ל־20 ספקים, בהם חברת המודיעין סלברייט, שיכון ובינוי, G4S ויבואניות רכב. עוד התגלו חריגות קבועות בתקציבים להטבות ונופש

06.10.2021, 07:03 | דורון ברויטמן ועמיר קורץ

קובץ התקשרויות המשטרה עם ספקים חיצונים שנחשף לראשונה בעקבות פנייה של התנועה לחופש המידע מגלה כי מ־2019 ועד תום המחצית הראשונה של 2021 התקשרה משטרת ישראל עם ספקים חיצוניים בסכום כולל של 5.8 מיליארד שקל. בסך הכל מדובר על 31,156 התקשרויות עם 4,517 ספקים.

מהנתונים עולה כי 50% מההתקשרויות נעשו עם 20 ספקים בלבד. למעשה, ישנם עשרה ספקים עמם התקשרה המשטרה בתקופה זו בסכום שעולה על 100 מיליון שקל כל אחד. את העשירייה הראשונה מרכיבות, בין היתר, חברות בתחום ההסעדה: "סודוקסו" וחברת "מבושלת" עמן התקשרה המשטרה ב־132 וב־138 מיליון שקל בהתאמה, חברות בתחום הרכב: יוניון מוטורס וטלקאר - 128 ו־119 מיליון שקל בהתאמה, וחברות בתחום שירותי הביטחון: מודיעין אזרחי ועמישב עמן התקשרה המשטרה ב־113 וב־109 מיליון שקל.

קראו עוד בכלכליסט:

בראש העשירייה הראשונה נמצאת חברת פוליסיטי, שמפעילה את המכללה הלאומית לשוטרים בבית שמש. מדובר על חברה מאוחדת של חברת השמירה G4S וחברת הנדל"ן שיכון ובינוי. האחרונה נמצאת בשנים האחרונות תחת חקירה של המשטרה בגין עבירות שחיתות חמורות הקשורות לעסקיה של החברה באפריקה. היקף ההתקשרות של המשטרה עם החברה בתקופה זו עמד על 330 מיליון שקל. לפי המשטרה, המכרז קבע כי בכל שנה יועברו 110 מיליון שקל לטובת אחזקת המבנים ועוד 30 מיליון שקל לטובת תפעול המקום ועלויות משתנות (כגון הסעדה והדרכות חיצוניות). בפועל הסתכמו ב־2019 ההתקשרויות עם פוליסיטי ב־191 מיליון שקל - 51 מיליון שקל יותר ממה שהמכרז קבע. לטענת המשטרה, הפער נובע מכך שתשלום הרבעון הרביעי של אותה שנה הוקדם באישור אגף תקציבים באוצר והחשב הכללי. מבדיקה שערכנו עולה כי גם במצב שבו תשלום זה היה מתבצע בפועל ב־2020 הרי שהיה מדובר באותה חריגה.

המפכ"ל יעקב שבתאי. "תהליכי הרכש מתבצעים לפי הכללים", צילום: אלעד גרשגורן המפכ"ל יעקב שבתאי. "תהליכי הרכש מתבצעים לפי הכללים" | צילום: אלעד גרשגורן המפכ"ל יעקב שבתאי. "תהליכי הרכש מתבצעים לפי הכללים", צילום: אלעד גרשגורן

התקשרויות רגישות

קובץ ההתקשרויות חושף מספר התקשרויות עליהן המשטרה, מפאת רגישות הנושא, אינה יכולה להרחיב עליהן. למשל, התקשרות עם חברת סלברייט, שעוסקת בפתרונות מודיעין דיגיטלי, בסכום של 8.1 מיליון שקל. סלברייט הונפקה לאחרונה בנאסד"ק ומתמחה, בין היתר, בפריצות לפלאפונים ואף הועסקה בעבר על ידי ה־FBI. כמו כן, התקשרה המשטרה עם משרד ראש הממשלה בסכום של 4.1 מיליון שקל, תחת סעיף של "תשלום שכר דירה" ו־2.8 מיליון שקל לצורך "יירוט רחפנים". בנוסף לכך, התקשרה המשטרה עם אלביט מערכות בסכום של כ־80 מיליון שקל, שמיועד להשקעה במערך האווירי. בתוך כך, המשטרה משלמת לאלביט בכל שנה 12.87 מיליון שקל בגין "חכירת כלי טיס", לשדרוג מערך המסוקים שלה ותחזוקתו. כמו כן, המשטרה התקשרה עם חברת שגריר בסכום של 39 מיליון שקל לטובת גרירה ואחסנה של רכבים ברחבי הארץ.

מכיוון שזו הפעם הראשונה שקובץ ההתקשרויות של המשטרה נחשף בפומבי, לא ניתן לבחון האם קיימות הוצאות חריגות ביחס לעבר. מתוך פילוח ההתקשרויות שנעשה על ידי "כלכליסט" עולה כי ההוצאות העיקריות הן עבור תחזוקה, אחזקה ובינוי - 1.65 מיליארד שקל (28.5% מכלל ההתקשרויות), שירותי תקשורת ומחשבים - 1.14 מיליארד שקל (19.7%) ורכב - 1.01 מיליארד שקל (17.5%). לעומת זאת, הוציאה המשטרה סכום נמוך משמעותית של כ־211 מיליון שקל על ציוד משטרתי ואימונים, וכ־156 מיליון שקל על הדרכות, כנסים וסדנאות. 

בתקופה המדוברת הוציאה המשטרה 418 מיליון שקל (7.2%) על שירותי הסעדה ו־274 מיליון שקל (4.7%) על נופש, הטבות, מתנות וימי גיבוש. שני הסעיפים האחרונים מהווים ביחד 12% מסך ההתקשרויות בתקופה זו. 

בין ההטבות הבולטות להן זוכים השוטרים, בדומה לשאר גופי הביטחון: ביטוחי שיניים בעלות של כ־18 מיליון שקל ונקודות זיכוי לרכש ברשתות אופנה בעלות של כ־89 מיליון שקל, שנועדו לרכש מדים. בנוסף לכך השקיעה המשטרה למעלה מ־7 מיליון שקל לטובת תשורות, מתנות ופרסים לשוטרים מצטיינים, לפורשים ולמתנדבים וכמיליון שקל על הופעות אמנים, כ־4 מיליון שקל לרכישת תווי מזון לשוטרים במצוקה כלכלית וכ־700 אלף שקל לטובת טיפולים נפשיים.

חריגות בתקנות החופש

אחד הסעיפים הבולטים שעלו מתוך נתוני ההתקשרויות הוא שירותי האבטחה שהמשטרה שוכרת מחברות חיצוניות - 504 מיליון שקל שמהווים 8.7% מסך ההתקשרויות. מדובר על הפרטה חלקית של שירותים שהמשטרה היתה צריכה לספק בעצמה לטובת אבטחה של כ־500 מתקני משטרה ומעברי גבול, כמו גם שירותי אבטחה למאוימים ולרשויות מקומיות. על פי המשטרה, הדבר חוסך לה כ־1,000 שוטרים שהיו נדרשים למשימות אלו, וכ־200 מיליון שקל בשנה.

נתוני התקציב חושפים כי בחמש השנים האחרונות ביצעה המשטרה חריגות קבועות בשיעור של 14%-28% בסעיף של הטבות תנאי שירות ונופש. כך למשל, בשנה החולפת הוציאה המשטרה כ־82 מיליון שקל על סעיף זה כאשר התקציב המאושר עמד על כ־64 מיליון שקל - פער של 28%. בסך הכל בתקופה זו הוציאה המשטרה על סעיף תקציבי זה כ־496 מיליון שקל כאשר התקציב המאושר היה כ־426 מיליון שקל - חריגה של 70 מיליון שקל.

בתקופה המדוברת המשטרה ביצעה חריגות קבועות בשיעור של 8%-15% בשנה בסעיף ההסעדה וכלכלה. בשנה החולפת היא הוציאה כ־259 מיליון שקל על הסעדה וכלכלה כאשר התקציב המאושר עמד על כ־244 מיליון שקל - פער של 15%. בסך הכל בתקופה זו הוציאה המשטרה כמיליארד שקל על הסעדה וכלכלה, כאשר התקציב המאושר עמד על כ־904 מיליון שקל - חריגה של 96 מיליון שקל.

לטענת המשטרה, רשימת ההתקשרויות שלה היא רק צד ההוצאות כאשר את ה"שימושים" מכסים מגוון מקורות. המקור העיקרי הוא תקציב המשטרה המועבר אליה כחלק מתקציב המשרד לביטחון פנים, אולם יש מקורות נוספים כמו השתתפות של משרד הביטחון ושל השוטרים עצמם באמצעות ניכוי ממשכורתם (למשל על חלק מה"כלכלה").

על פי המשטרה, סך התקציב שעמד לרשותה לטובת כלכלה והסעדה בחמש השנים האחרונות עמד על כ־121 מיליון שקל - סכום שמכסה את חריגות התקציב שהוצגו. עם זאת, תקציב המשטרה לסעיף זה גדל בהדרגה משנה לשנה ללא שינוי משמעותי בגידול בכוח האדם. מדובר בעלייה של 114% תוך חמש שנים כאשר כוח האדם באותה תקופה עלה ב־8.6% בלבד.

מטעם התנועה לחופש המידע נמסר, כי "אחרי תקופת המתנה לא מבוטלת נמסרו דו"חות ההתקשרות והספקים של המשטרה. לצערנו, בעוד גופים אחרים מפרסמים מידע מסוג זה באופן קבוע ובפורמט אחיד, המשטרה אינה חולקת דו"חות אלו באופן קבוע. כעת, נוכח חשיבות המידע והיקף ההתקשרויות, ובוודאי במקום בו ישנה חריגה תקציבית, מצופה על מקסימום דיווח לציבור. ניהול המידע והשקפתו חשוב גם עבור המשטרה שתדע להכיר את התנהלותה ואת חריגות התקציב שלה וגם למען הפיקוח הציבורי".

המשטרה: אין חריגות

מהמשטרה נמסר: "המשטרה מנהלת אלפי הזמנות והליכי רכש בשנה מול ספקים שונים, ואלה מבוצעים כחוק בהתאם לכללים ולאמות מידה מקצועיות. בניגוד לנטען, המשטרה לא חורגת בסעיפים התקציביים ובהתקשרויות ולא מצמצמת ברכש מבצעי. תמהיל ההוצאות מבוצע בשיקול דעת מרבי תוך הפניית מירב המשאבים למתן שירותים לאזרח ולמאבק בפשיעה. לצד זאת המשאב הארגוני החשוב ביותר הוא המשאב האנושי.

"כ־32 אלף השוטרים והשוטרות הפועלים במסירות ובכל ימות השנה למען הציבור. בהתאם, לצד רכש אמצעים והתעצמות טכנולוגית, משקיעה המשטרה גם במשאב האנושי כשתנאי השכר והשירות מוצמדים לתנאי השכר בשירות המדינה וצה״ל. נדגיש כי גידול בהוצאות שוטפות לאורך השנים הוא פועל יוצא של עלייה במספר המשרתים בארגון.

"בעקבות ביטול נופש שוטרים ב־2020 בשל מגפת הקורונה, אושרה ע"י האוצר בסוף השנה גרירת זכאות נופש למי שלא מימשו. כמו כן, המשטרה מקיימת פיקוח ובקרה אודות רכש ביגוד ומדים בהתאם לתנאי המכרז. בכל הנוגע לגובה התשורות המוענקות לשוטרים מדובר בהוצאה בהיקף של 0.1% מתקציב הקניות, שחלק ניכר ממנה מופנה לאוכלוסיות המתנדבים, נוער בסיכון, להוקרת מצטיינים וכיו״ב".

תגיות