אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
גם הקריפטו על הכוונת: גנסלר בא לטלטל את וול סטריט גארי גנסלר יו"ר רשות ני"ע ארה"ב SEC | צילום: AP

גם הקריפטו על הכוונת: גנסלר בא לטלטל את וול סטריט

יו"ר רשות ני"ע האמריקאית מונה רק באפריל, ומאז יורה לכל הכיוונים; המהפכה שהוא כבר עמוק בתוכה כוללת הגנה על משקיעים קטנים בפן העמלות ובקריפטו, כניסה לעומקי טרנד הספאק וזכוכית מגדלת מעל ההון הפרטי; ערוצי הרווח הפוריים ביותר בשוק תחת איום, ואנשי השוק רועדים: משוק הנגזרים הוא יצא כשידו על העליונה

14.10.2021, 11:27 | ויקי אוסלנדר

לא פחות מ־49 הצעות שונות הצליח לחולל יו"ר רשות ני"ע האמריקאית (SEC) הטרי גארי גנסלר, במה שסוכנות הידיעות בלומברג כינתה לאחרונה "אחת מהאג'נדות השאפתניות ביותר בהיסטוריה בת 87 השנים של הרשות". 

וזו לא הגזמה. היו"ר, שהמינוי שלו אושר רק באפריל האחרון, הקים מאז לא פחות מ־50 צוותים ברשות כדי לבחון שורה של נושאים מהותיים למבנה השוק.

קראו עוד בכלכליסט:

אי אפשר לבוא אליו בטענות. אמנם הפעלתנות שהוא מגלה קשורה לאישיותו ולגישתו המקצועית לתפקידו החדש, אך היא גם בלתי נמנעת. התקופה האחרונה היתה גדושה בשורת אתגרים ייחודיים ומעצבי שוק, וברשימה החלקית: שיגעון הספאקים, הזינוק בשוק הקריפטו, הפופולריות הגוברת של מכשירי ESG (השקעות אחראיות מבחינה חברתית, סביבתית ותאגידיות), זרימת ההון הגדולה בהשקעות הון סיכון ובעיית השקיפות המחמירה של חברות סיניות הנסחרות בארה"ב. 

מאי גנסלר מודיע כי ביקורות על אפליקציות מסחר למשקיעים קמעונאים כמו רובין הוד הן בראש סדר העדיפויות שלו יולי SEC מגישה תביעה נגד חברת ספאק, באיתות לשוק לכיוון פיקוח הדוק יותר יולי גנסלר מהדק מגבלות על רישום חברות סיניות בבורסות אמריקאיות ודורש הגברת השקיפות אוגוסט גנסלר מכנה את שוק הקריפטו "מערב פרוע" ומבקש מהקונגרס עוד כוח כדי לפקח על פעילותו ספטמבר SEC מאיימת בתביעה על פלטפורמת מסחר במטבעות דיגיטליים קוינבייס כדי שלא תשיק מוצר פיננסי

"ננסה להוריד את דמי השכירות הכלכליים בשוקי ההון שלנו", אמר גנסלר בשימוע בקונגרס בספטמבר, כשהציג את האג'נדה של עבודת הרשות בארבע נקודות עיקריות. כל אחד ואחד מהנושאים הללו, הסביר, ממוקמים בשורה אחת בראש סדר העדיפויות שלו.

גישתה האגרסיבית, שצפויה לטלטל כמה מערוצי הרווח הפוריים ביותר של וול סטריט, לא עוברת בשקט. "כל הרגולטורים רוצים יותר סמכות שיפוט, ואני לא יכול להאשים אותם בכך", אמר חבר הקונגרס הרפובליקאי טום עמר בראיון ל"פייננשל טיימס", תוך שהוא מבטא סנטימנט כללי של עושי השוק וחברי מפלגתו, "אבל החזון של גרי גנסלר רחב בהרבה, ולמען האמת, הוא משפיע לרעה – ואולי מאוד - על ההזדמנויות של משקיעים קמעונאיים, יזמים וחדשנים".

מבנה השוק

בעיות של תחרות והגנה בשוק הקריפטו

מעטים הרגולטורים שמחפשים לבצע שינויים מבניים, במיוחד בשוק ההון. ובכל זאת הדגיש גנסלר את הבהלה לטפל ב־Gamification של השוק - יכולתם של משקיעים קטנים לסחור דרך אפליקציות ללא עמלות. "משקיעים קמעונאיים מגיעים יותר מתמיד לשווקים", אמר, והסביר כי במבנה הנוכחי הציבור משלם על בעיית תחרותיות. 

ב־SEC בוחנים דרכים להגדלת התחרות בתחום הסליקה למשל, בו שולט מספר קטן במיוחד של חברות (דרך סיטאדל עובר כמחצית מכל המסחר הקמעונאי). כמו כן שוקלים לרסן נוהג נפוץ אך שנוי במחלוקת של "תשלום עבור תזרים הזמנות" (Payment for order flow), שבו עמלה ניגבת מהמשקיעים הקטנים ממתווך קמעונאי צד שלישי, שמבצע את פעולות הקנייה והמכירה על הפלטפורמה. "זו אולי עמלה אפסית, אבל עדיין משלמים אותה", הוא אמר.

הגנה על משקיעים קטנים מגיעה גם בשוק הקריפטו. עד למינוי גנסלר, הרשות מיעטה להתערב בשוק והתמקדה באכיפת שאלות הנוגעות להנפקת המטבעות. אבל גנסלר, ששימש בתפקידו האחרון כ"פרופסור לבלוקצ'יין" בבית הספר סלואן לניהול ב־MIT, אותת מיד עם מינוי כי הוא מתכוון לגלות מעורבות בכל ממד בכלכלה החדשה העולה. 

ואכן, בחודשים האחרונים הוא דוחק במחוקקים לעלות שלב ולהסדיר את כל חלקי התחום - מתהליך מכירת המטבעות, דרך פלטפורמות המסחר, הערכות השווי, כלי ההשקעה שמספקים חשיפה למטבעות או הפלטפורמות ששומרות עליהם. כדי לבנות מסגרות חדשות רחבות, ב־SEC הקימו כוח משימה משותף עם הפדרל רזרב, משרד האוצר ומשרד מבקר המטבע. 

"נכון להיום, אין מספיק הגנת משקיעים במימון, הנפקה, מסחר או הלוואות", אמר. "בכנות, זה יותר דומה למערב הפרוע או לעולם הישן של 'ייזהר הקונה', שהיה קיים לפני חקיקת חוקי ניירות הערך".

חברות מנפיקות

"מדוע אתה כופה את ההעדפות שלך על חברות?"

ברשות ני"ע מעריכים כי אמצעים טכנולוגיים הכוללים למידת מכונה ובינה מלאכותית יעצבו את עתיד השוק. אלה, הסביר גנסלר לקונגרס, יוכלו להציע כלי השקעה חדשים ומותאמים אף למשקיעים בודדים. 

הם יכולים להגביר את השקיפות ולחזק משקיעים, אך באותה מידה יש סכנה כי הטיות היסטוריות שיוטמעו במערכות נתונים יגבירו אפליה על רקע מגדר, גזע, או גיאוגרפיה. "אף שאנו עדיין בשלבים המוקדמים של ההתפתחויות הללו", אמר בנאומו הראשון כיו"ר ה־SEC באפריל, "השינוי שאנו חווים יכול להיות גדול באותה מידה כמו האינטרנט בשנות ה־90. הניתוח הדיגיטלי של היום מייצג שינוי משמעותי בהשוואה להתקדמות קודמת. הנתונים יותר מורכבים, לא־ליניאריים והיפר־ממדיים; הם פחות ניתנים להסבר".

גארי גנסלר, צילום: AP גארי גנסלר | צילום: AP גארי גנסלר, צילום: AP

ככל הנראה הנקודה מעוררת המחלוקת ביותר שגנסלר מוביל קשורה לחובות גילוי לגבי סיכוני אקלים וגיוון הון אנושי, נושאים שנחשבים פרוגרסיביים. "האנשים והחברות שאתה מסדיר - אתה מחשיב את עצמך אבא שלהם?" שאל סנטור רפובליקאי את גנסלר ורמז לשקיפות בנושא אקלים שהרשות דוחפת אליה. 

"מדוע אתה כופה את ההעדפות האישיות שלך בסוגיות חברתיות על חברות, על לקוחותיהן ועל עובדיהן? אני בטוח שיש לך גם עמדה בנושא הפלות". "אני חושב שאני לא עושה את זה", ענה גנסלר. "ניסיתי להגיד שאם המשקיעים רוצים מידע על סיכון האקלים, עלינו ברשות לשים לב, לעשות את הניתוח הכלכלי ולראות מה הם אומרים". 

הבעיה, לפיו, היא לא אם קיים דיווח לגבי אקלים, אלא השימוש במדדים לא עקביים כדי לגבות את הטענות של חברות על צמצום טביעת הפחמן או גיוון למשל, מצב שמקשה על משקיעים להתמצא ולהשוות ביניהן.

מהלך יותר קונצנזוסיאלי של היו"ר הוא התעמקות בטרנד הספאק, שאף שדעך בחודשים האחרונים, עדיין אחראי על יותר מ־200 מיליארד דולר שגויסו בשוק ההון האמריקאי בשנתיים האחרונות. גנסלר חושש שמסלול זה מכניס סיכון מיותר לשוק הציבורי, כי הוא מאפשר לחברות פרטיות להפוך לסחירות ללא בדיקות הנאותות הנדרשת בהנפקה מסורתית. 

ברשות גם לא נלהבים ממעורבות סלבריטאים בשיווק חברות לספאק, אף שאין להם כל מומחיות בנושא. באפריל הרשות צפויה לפרסם הצעות למחוקקים בנושא, ואלה יהיו תלויות בהערכת הרשות אם הכלי הזה טוב לשוק או שהוא מכשיר השקעה בסיכון גבוה.

קרנות הון־סיכון ופרטיות

ההון זורם והסיכונים נערמים

הזרימה העזה של הכסף הפרטי, בקרנות הון או הון־סיכון, שמה אותו על סדר היום. בחודשים האחרונים מקפיד גנסלר להזכיר ששוק זה תפח והפך לחלק מהותי גם מאסטרטגיות ההשקעה של המוסדיים וכספי הפנסיה של הציבור. היום קיימות יותר מ־18 אלף קרנות הון פרטיות, זינוק של 58% בחמש השנים האחרונות; ו־1,700 קרנות הון סיכון, זינוק של 110%. הנכסים המנוהלים בקרנות הללו זינקו ב־116% ו־200% בהתאמה. 

בנוסף, השקעות בתחום כוללות אסטרטגיות חדשות, שיוצרות סיכונים חדשים לשווקים. אגף האכיפה של הרשות, הסביר, יתמקד במאמצים לחשוף סיכוני השקעה, ניגודי עניינים של מנהלים והמידע שהם מספקים על העמלות שהם גובים. "אם בהון הפרטי היו עמלות נמוכות יותר", אמר בספטמבר, "קרנות הפנסיה היו מקבלות יותר".

לשוק יש ממה לחשוש. לגנסלר היסטוריה מוכחת של הצחלה בוויסות הבטן הרגישה והמניבה ביותר של וול סטריט. במהלך כהונתו כיו"ר ועדת המסחר בחוזים עתידיים על סחורות CFTC, בין 2009 ל־2014, הוא ניסח עשרות כללים להסדרת שוק הנגזרים העצום והמהותי למשבר הפיננסי של 2008, לא משנה כמה התנגדויות משפטיות הגיעו מוול סטריט.

תגיות