אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
99% מהאגודות העותמאניות לא דיווחו על פעילותן שר המשפטים גדעון סער | צילום: עמית שאבי

בלעדי

99% מהאגודות העותמאניות לא דיווחו על פעילותן

מתוך כ־3,500 אגודות ללא מטרת רווח, רק 39 מסרו פרטיהן לרשם העמותות. משרד המשפטים: מי שלא ידווח לא יוכל לקבל תקציבים

01.11.2021, 06:00 | שחר אילן

רק 39 אגודות עותמאניות, שהן כאחוז מהאגודות הפעילות, מילאו את חובת הגשת הפרטים לרשם העמותות, אף שהמועד האחרון הוא מחרתיים (3 בנובמבר). למען האמת, המצב גרוע בהרבה משום ש־29 אגודות מתוך ה־39 שמסרו דיווח הן ההסתדרות הכללית והמרחבים שלה. כלומר, רק עשרה גופים שאינם קשורים ישירות להסתדרות - כשליש אחוז - קיימו את חובת מסירת הפרטים. במשרד המשפטים מזהירים כי גוף שלא יירשם לא יקבל אישור ניהול תקין, לא יוכל לקבל תקציבים מהמדינה, להתקשר בחוזים איתה או לקבל פטור ממס על תרומות.

קראו עוד בכלכליסט:

חובת דיווח עד 3.11

אגודה עותמאנית היא צורת תאגוד שקיימת מהתקופה העותמאנית (עד 1917). מדובר בארגונים ללא מטרות רווח, שהיו קיימים עד העברת חוק העמותות ב־1980, ולא נרשמו אחר כך כעמותות וגם לא נמחקו. בולטים ביניהם ארגוני עובדים (דוגמת ההסתדרות הככלית, הסתדרות המורים וועדי עובדים), ארגוני מעבידים, קופות החולים ולשכות מקצועיות כמו לשכת עורכי הדין.

שר המשפטים גדעון סער. האגודות של ההסתדרות התבלטו לטובה, צילום: קובי קואנקס שר המשפטים גדעון סער. האגודות של ההסתדרות התבלטו לטובה | צילום: קובי קואנקס שר המשפטים גדעון סער. האגודות של ההסתדרות התבלטו לטובה, צילום: קובי קואנקס

עד לאחרונה כמעט שלא היתה על האגודות האלה חובת שקיפות או דיווח. הדבר הוסבר בכך שארגוני עובדים אינם יכולים לחשוף את היקף קופת השביתות שלהם, מה שלא מסביר את היעדר השקיפות בהיבטים רבים אחרים.

מי שהכריזה על החלת שקיפות באגודות העותמאניות כמטרה היתה שרת המשפטים לשעבר איילת שקד. ב־2019 היא פרסמה תקנות שיחייבו את האגודות בדיווח דומה לזה של עמותות, אם כי קרנות השביתה קיבלו פטור. בשל מערכות הבחירות החוזרות לא ניתן היה לחתום על התקנות עד שהשר הנוכחי גדעון סער עשה זאת ביולי האחרון.

על פי התקנות, עד 3 בנובמבר צריכות כל האגודות העותמאניות להעביר טופס ובו פרטיהן הבסיסיים כדי לעדכן את מרשם האגודות. בין הפרטים הדרושים: שם האגודה, מספרה, תאריך ייסוד, מטרות, פרטי התקשרות ושמות ממלאי תפקידים. מדובר בטופס קל וקצר למילוי. שקיפות אמיתית, כלומר דו"חות כספיים, יחויבו האגודות להגיש רק בסוף 2022.

נקבעו הקלות לארגוני עובדים כך שלא יהיו חייבים לדווח על נכסיהם אלא רק לאפשר לחברים לעיין בהם מבלי לחשוף את היקף קרן השביתה.

אגודה דתית אחת הגישה

על פי נתוני רשות התאגידים, בישראל היו 3,343 אגודות עותמאניות פעילות בסוף 2020. רק 39 אגודות העבירו את פרטיהן, בהן - מלבד האגודות הקשורות להסתדרות - שירותי בריאות כללית ולאומית, התאחדות בוני הארץ וההסתדרות הרפואית. בין היתר יש כ־1,200 אגודות בתחום הדת אבל רק אחת הגישה פרטים.

סגנית ראש רשות התאגידים, עו"ד קארן שוורץ, קראה "לכל האגודות העותמאניות שטרם הגישו את הדיווח החד־פעמי לעשות זאת בימים הקרובים". היא ציינה ש"הדיווח ניתן להגשה נוחה וקלה והרשות תפעל לאכיפת חובות הדיווח הנדרשות בתקנות".

תגיות