אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
לפיד מתנגד לקיצוץ הרוחבי כדי לממן את קליטת העולים מאוקראינה פליטים עולים מאוקראינה בנתב"ג | צילום: הדס פרוש

בלעדי

לפיד מתנגד לקיצוץ הרוחבי כדי לממן את קליטת העולים מאוקראינה

שר האוצר מבקש לבצע קיצוץ של 4.5 מיליארד שקל בתקציב המדינה ומוכן שהקיצוץ יהיה מדורג בהתאם למספר העולים. שר החוץ מתנגד אך לא מציע מקור חלופי. באוצר מזהירים: מ־1 באפריל לא תהיה אפשרות לשכור מלונות עבור העולים

30.03.2022, 06:02 | צבי זרחיה

הצעתו של שר האוצר אביגדור ליברמן לבצע קיצוץ רוחבי של 4.5 מיליארד שקל בתקציב המדינה, לצורך מימון גל העלייה מאוקראינה ורוסיה, תקועה בשל התנגדותו של ראש הממשלה החליפי ושר החוץ יאיר לפיד - כך נודע ל"כלכליסט".

קראו עוד בכלכליסט:

לפיד הביע את התנגדותו להנהיג את הקיצוץ הרוחבי על כל משרדי הממשלה. לא ברור מהיכן מציע לפיד לממן את התקציב המיוחד לקליטת העלייה. גורמים ממשלתיים מאשימים את לפיד בכך שהוא פוגע במאמצים לקליטת העלייה.

מטעמו של לפיד נמסר: "אכן לפיד מתנגד לקיצוץ רוחבי של 4.5 מיליארד שקלים. אין שום בעיה למצוא פתרון שגם יממן את קליטת העולים וגם לא יפגע ביתר האזרחים".

ליברמן מתעקש על ביצוע הקיצוץ וסבור שמשרדי הממשלה צריכים לשאת בנטל קליטת העולים. בשל חילוקי הדעות עם לפיד לא סוכמה הצעת הקיצוץ, ולפיכך עדיין לא ברור אם היא תובא לאישור הממשלה ביום ראשון הקרוב כפי שהודיע בשבוע שעבר ליברמן.

שרת הקליטה פנינה תמנו שטה, שר החוץ יאיר לפיד ושר האוצר אביגדור ליברמן. 150 מיליון שקל לחודשיים הקרובים
, צילומים: קובי קואנקס, רונן טופלברג, אלעד גרשגורן שרת הקליטה פנינה תמנו שטה, שר החוץ יאיר לפיד ושר האוצר אביגדור ליברמן. 150 מיליון שקל לחודשיים הקרובים | צילומים: קובי קואנקס, רונן טופלברג, אלעד גרשגורן שרת הקליטה פנינה תמנו שטה, שר החוץ יאיר לפיד ושר האוצר אביגדור ליברמן. 150 מיליון שקל לחודשיים הקרובים
, צילומים: קובי קואנקס, רונן טופלברג, אלעד גרשגורן

רק אם יושגו הסכמות היום ומחר, תועלה הצעת הקיצוץ לאישור הממשלה. ל"כלכליסט" נודע כי במשרד האוצר מוכנים לשקול הנהגת קיצוץ רוחבי מדורג בהתאם למספר העולים שיגיעו לישראל. כלומר, הקיצוץ יהיה גבוה יותר ככל שיבואו לארץ יותר עולים. בכך מקווים באוצר לגייס את תמיכתו של יאיר לפיד.

הנחת העבודה הרווחת בממשלה היא שבכל חודש יגיעו לישראל 10,000 עולים, ובסופו של דבר יגיע מספרם ל־30 עד 50 אלף. צוות בין־משרדי המשותף למשרדי האוצר, השיכון, הקליטה והפנים דן בתוכניות לקליטת העלייה אולם עד כה טרם אושרה תוכנית סופית ומתוקצבת, בהיעדר מימון.

בינתיים, העולים שהגיעו נשלחו בעיקר לבתי מלון, וחלקם פנו לבני משפחותיהם המתגוררים בישראל. 4,000 עולים כבר הועברו לבתי מלון ברחבי הארץ. רק אתמול, לאחר לחצים כבדים שהפעילה תמנו שטה, הסכים ליברמן לשחרר תקציב של 100 מיליון שקל להמשך הלנתם של העולים. אם במשרד הקליטה לא היה משריינים חדרים לתקופה הקרובה ולחג הפסח החדרים היו מושכרים לישראלים והיה נוצר מחסור בחדרים לעולים.

כל עולה חדש שמגיע זכאי לשהות במלון למשך חודש. החל מ־1 באפריל לא תהיה אפשרות לשכור חדרים עבור העולים החדשים שיגיעו ויהיה צורך להוציא עולים שכבר נמצאים בבתי המלון.

הסכום הדרוש למימון מלונות לעולים למשך חודשיים הוא 150 מיליון שקל. העלות לכל משפחה בבית מלון היא כ־40 אלף שקל לחודש, בהתאם למספר הנפשות.

תמנו שטה אמרה בדיונים הפנימיים שהיא תיאבק לכך שיימצא פתרון אכלוס לעולים. "לא נפקיר את העולים ללא קורת גג", הכריזה.

כתוצאה מכך שאין עדיין מקורות תקציביים לקליטת העולים מרוסיה ואוקראינה - אין עדיין הנעה של ממש בתוכניות למציאת דירות לעולים החדשים. עובדה זו גורמת לכך שהעולים שכבר הגיעו מעדיפים להמשיך ולהתגורר בבתי המלון. הדבר פוגע לא רק בסוגיית העמדת מגורים קבועים לעולים, אלא בשילובם בעבודה ברחבי הארץ.

תגיות