דרמה בכנסת - עד אור הבוקר: חוק האזרחות לא עבר
הקואליציה הגיעה בלילה לפשרה על הארכת הוראת השעה בחצי שנה בלבד - אבל גם זה לא הספיק: 59 הצביעו בעד ו-59 התנגדו, שני חברי רע"מ נמנעו ושיקלי הכריע את הכף. ההצבעה הוכרזה כהצעת אמון בממשלה - אך היא לא נפלה כי לכך נדרש רוב של 61. צעקות "בושה" במליאה גם בתום הדיון שנמשך יותר מ-15 שעות
דרמה לילית גדולה במליאת הכנסת, בסופה נכשלה הקואליציה בהצבעה על חוק האזרחות - והוראת השעה שמונעת איחוד משפחות בין פלסטינים לישראלים לא עברה.
מליאת הכנסת דנה במשך כל הלילה (בין שני לשלישי) בחוק האזרחות - הוראת השעה שמונעת הענקת אזרחות ישראלית לפלסטינים שהם בני זוג של אזרחים ישראלים - והוא עלה להצבעה כהצעת פשרה שהושגה בקואליציה, כהארכת תוקף לחצי שנה במקום לשנה. המגעים להשגת רוב נמשכו עד הרגע האחרון, ההצבעה סביב 6:30 הוכרזה כהצעת אמון / אי אמון בממשלה, ובסופו של דבר הצביעו 59 חברי כנסת בעד החוק, 59 נגדו - וההצעה נפלה.
קראו עוד בכלכליסט:
לקואליציה לא היה רוב מכיוון שרק מנסור עבאס ו-וואליד טאהא מרע"מ תמכו, ושני חבריהם, סעיד אלחרומי ומאזן גנאיים, נמנעו. המאבק האחרון היה על קולו של עמיחי שיקלי מימינה, שמאז הקמת הממשלה התנגד לה. בסופו של דבר הוא הצביע נגד הארכת הוראת השעה - ונגד הממשלה. כך נרשם תיקו, שמשמעותו שהחוק לא מאושר. חברי הליכוד הריעו במליאה כשנשמעה הכרזתו "נגד" בהצבעה השמית.
במקביל להכרזה על ההצבעה כהצעת אמון בממשלה, לבקשת ראש הממשלה נפתלי בנט, ש"ס ביקשה להכריז על ההצעה כאי אמון. החוק דורש להציע ראש ממשלה במקום המכהן, והאופוזיציה נקבה בשמו של אריה דרעי. אולם לצורך הפלת ממשלה נדרש רוב של 61 ח"כים, ולכן הממשלה לא נפלה, חרף המהומה שפרצה במליאה וטענות חברי הליכוד על כך שהכנסת למעשה הביעה אי אמון.
שרת הפנים איילת שקד, שהובילה את מהלכי הארכת תוקף החוק, אמרה לאחר ההצבעה: "מי שלא ראה את הצהלות של חברי הליכוד והציונות הדתית עם עופר כסיף וסמי אבו שחאדה לא ראה טרוף כזה מימיו. ביחד הם הפילו את חוק האזרחות, חוק חשוב לביטחון המדינה ולאופייה. ניצחון גדול לפוסט ציונות". בעקבות הצבעתו נגד הממשלה, בימינה שוקלים להכריז על ח"כ שיקלי כפורש מהסיעה.
מהליכוד נמסר: "עסקה מושחתת שנתפרה בחשכת הלילה בין בנט לפיד ושקד לבין רע"מ ומר"צ התרסקה הודות למאבק נחוש שניהלה האופוזיציה בראשות נתניהו. בנט ולפיד רצו לקנות שני קולות של רע"מ תמורת הכנסת אלפי אנשים שהיו מעמידים בסכנה את זהותה הציונית וביטחונה של מדינת ישראל".
המהלכים הליליים שקדמו לדרמה בבוקר
אחר חצות הציגה שקד את החוק, ובמקביל זימן ראש הממשלה נפתלי בנט את חברי מרצ לדיון בלשכתו כדי לנצל את זמן הנאומים במטרה להגיע להסכמות. בסביבות השעה 02:30 הגישה שקד הצעה חדשה להארכת החוק בחצי שנה במקום בשנה, לאחר שהממשלה אישרה זאת במשאל טלפוני.
לאור הודעת שקד, יו"ר הכנסת ח"כ מיקי לוי הודיע שהוא פותח את הדיון מחדש. ההודעה עוררה סערה במליאה, כאשר חברי האופוזיציה הגיבו בתיפוף על השולחנות תוך צעקות "בוז" ו"בושה" ודרשו לעצור את הדיון.
לאחר שהגישה את ההצעה המעודכנת, שקד שבה לדוכן. "אין שום הסכם כתוב אולם ישנן הבנות בין סיעות הקואליציה, כפי שתמיד חברי הקואליציה מגיעים להסכמים", אמרה שקד. "בישראל ישנם 9,000 אנשים בעלי אשרת שהייה ו-3,500 שקיבלו תושבות. שר הפנים לשעבר אריה דרעי נתן ל-1,600 אנשים אשרת מת"ק (מנהלת תיאום וקישור, האחראית במשרד הביטחון על התחום האזרחי בשטחים והקשר עם הפלסטינים). גם אנחנו נאשר כמות דומה של אשרות שייבחנו בוועדה הומניטרית. בנוסף, לאותם בעלי אשרות, יש בעיות הומניטריות. הוועדה ההומניטרית תתכנס ותדון ב-1,600 מקרים הומניטריים".
דרעי עלה לדוכן אחרי שקד. "מכיוון ששרת הפנים התבססה על החלטה שלי, אני מבקש לומר שכתוצאה מעתירות שהוגשו לבית המשפט, משרד המשפטים הודיע לי שהוא לא יוכל להגן בבג"ץ על ההחלטה ללא שיינתנו הקלות. ועל כן, הצגת הדברים כפי שנאמרו על ידי שרת הפנים, אינם אמת. ההסכמים מנוגדים לחוות הדעת של גורמי הביטחון", אמר דרעי.
לפני כן, בעת הצגת החוק הראשון שעלה לדיון, סביב חצות אמרה שקד: "אני מבקשת גם מהקואליציה וגם מהאופוזיציה לתמוך ולהעביר את החוק כהוראת שעה - לשנה אחת. רוב חברי האופוזיציה כבר הצביעו בעדו, אני מבקשת את התמיכה להארכת הצו". ח"כ מיכאל מלכיאלי מש"ס השיב: "קואליציה שאומרת לנו, 'תעזרו לנו להינצל ממבוכה'. עוד לא היה דבר כזה.
"ראש הממשלה אומר שזה חוסר דאגה לביטחון ישראל אם מצביעים נגד החוק, ובאותה נשימה הוא ממנה לקבינט אנשים שיש להם חוסר דאגה לביטחון ישראל. באנו לפה אריות. החוצפה הכי גדולה היא שבאים מימינה להגיד לנו לדאוג למצביעים שלנו; אותם אנשים שהפרו את כל ההבטחות שלהם. הרוויחו שיירה של אאודי אבל בגדו במצביעים שלהם". בהמשך ויתרו כלל חברי האופוזיציה על זכות הדיבור כדי לקצר את משך הדיון.
הקואליציה פעלה עוד אז במקביל לדיון להגיע להסכמה לפי המתווה שבסופו שדבר הוליד את ההסכמה, של השר עיסאווי פריג'. הוא הציע להאריך את החוק למשך חצי שנה כפי ששקד רוצה, וכ-1,500 תושבים יקבלו תנאים סוציאליים כמו שהיה בתקופתו של דרעי. המטרה: לגרום למרצ ולרע"מ לתמוך בהארכת החוק. הם אכן תמכו, אבל כאמור גם זה לא הספיק.
סמוך לחצות החלו לקיים בקואליציה התייעצויות אחרונות סביב החוק. מאחורי הקלעים הופעל לחץ על רע"מ ומרצ לתמוך ובליכוד סירבו עד הרגע האחרון לומר כיצד יצביעו. השר מאיר כהן, שלא הוגבל בזמן לנאום, עלה לדוכן ונשא דברים דקות ארוכות.
יו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו תקף קודם לכן את הממשלה ואמר: "שמעתי את בנט אומר שזו ממשלה שהיא 10 מעלות ימינה יותר מכל ממשלות הימין, אבל הם לא מסוגלים להעביר החלטה פשוטה כל כך. החוק הזה מחורר ומתכרסם מדי שנה, וגם את זה הם לא מסגולים להעביר כי הם תלויים בגורמים אנטי ציוניים ואז הם פונים אלינו, אחרי שבישלו את הדייסה הזאת בחוצפה שלא תיאמן, ואומרים לנו 'תעזרו לנו לאכול את הדייסה שבישלנו בעצמנו'".
לקריאות הביניים מהמליאה השיב נתניהו: "תצעקו, תצעקו, אתם לא מרשימים אף אחד. אנחנו יצרנו את הדבר האחראי והנכון לעשות, שזה להעביר את חוק יסוד: ההגירה בעבודה משותפת של הקואליציה והאופוזיציה. אפשר להעביר היום בקריאה טרומית ולדחות את הוראות השעה בחודשיים, אם תרצו שלושה חודשים. לא נדחה אתכם על הסף כמו שדחיתם אותנו. אנחנו מביאים גאולה ופתרון לישראל".
שקד דחתה את טענות האופוזיציה ואמרה שהאמת רחוקה מהן שנות אור: "נתניהו פועל ללא הרף לסיכול ביטחון ישראל. הוא אמר שיותר חשוב להפיל את הממשלה מאשר להעביר את חוק האזרחות. נתניהו א' לא העביר לכנסות ישראל את הארכת החוק במשך 12 שנים רצופות, ונתניהו ב' החליט שמדובר בחוק שיש להתנגד אליו בכל תוקף. נתניהו א' ביקש משרי ממשלתו, לפני חודש, לאשר את הארכת תוקף החוק ולהביא לאישור הכנסת לא לפני שנה - אלא לפני פחות מחודש - ונתניהו ב' מוביל את שאר האופוזיציה להתנגדות אותה הצעה שאישרו כשהיו שרי ממשלת ישראל".
שקד הוסיפה כי "נתניהו א' הורה להסביר את חשיבות הארכת תוקף החוק מצד בכיר בשב"כ, ונתניהו ב' הורה לשרי ממשלתו לשעבר בשבתם כחייליו באופוזיציה מדוע בעצם החוק פגום. אני פונה לחברי אופוזיציה שבמשך שנים עבדנו יחד כדי שהחוק הזה יעבור: אל תתנו לידכם להפלת החוק".
חבר הכנסת אחמד טיבי (הרשימה המשותפת) עלה גם הוא לדוכן והשיב לשקד. "השרה עלתה לנאום בהצעת אי האמון של המשותפת ודיברה ביהירות, חוצפה, גסות רוח ובגזענות", אמר טיבי. "היא פנתה לחברי הכנסת של המשותפת, הח"כים הערבים, ואמרה 'אתם התחלתם את 1948 והפסקתם, יא פראיירים'. אני רוצה לומר לשקד שהיא יושבת בקואליציה עם מי שקראה להם פראיירים. היא קוראת להם ככה כי הם ערבים פלסטינים בדיוק כמוני.
"היא שרת הפנים בגלל הקולות של הפלסטינים האלה ברע"מ, וכדאי לה לזכור את זה בכל פעם שהיא חותמת על צו לפירוק משפחות פלסטיניות ולפגיעה בילדים פלסטינים; לכן כדאי לה להיות קצת צנועה, במיוחד כשבכל יום היא מתקשרת לאנשי רע"מ ומבקשת מאוד יפה שיאפשרו לה להעביר את החוק".
טיבי הדגיש כי הוא "לא מכיר אף ערבי גאה, בן העם הפלסטיני, שיסכים להעביר את החוק הזה. החוק הזה הוא יריקה בפרצופן של המשפחות. הוא חוק גזעני ואנטי-אנושי שצריך להפיל אותו הוא כתם שחור בספר החוקים של ישראל. ההודעה של מפלגת העבודה היום על התמיכה בחוק היא מבישה. בוז למי שמגיע לעיד אל-אדחא ומבקש לאכול כבש, ובסוף מצביע נגד המשפחות הפלסטיניות".