אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

הקברניט

כוח על וים של טילים: כך יכול הצי האמריקאי להכריע את חיזבאללה

נושאת המטוסים האדירה ג'רלד פורד, הגדולה ביותר בעולם, נמצאת בדרכה ארצה והיא מלווה בכוח אש חסר תקדים. כיצד ישתלבו הצי ומטוסיו במלחמתה של ישראל, איזו תועלת יספקו - ומה תרוויח מכך ארצות הברית?

21.10.2023, 08:02 | ניצן סדן

שלום, כאן הקברניט; לפני שבועיים פתח חמאס במלחמה נגד ישראל, במתקפת פתע ששברה את כל חוקי המלחמה - אזרחים נרצחו ונחטפו לרצועת עזה. כל העולם הביע זעזוע, וארה"ב גם עשתה משהו: לצד משלוחי נשק עצומים, שלחה לאזורנו את השריר הכי חזק בזרוע הכי ארוכה שלה: נושאת המטוסים ג'רלד פורד - שצפויה להגיע בקרוב לטווח פעולה.

לטורי "הקברניט" בנושא חמאס:

זו אוניית המלחמה הכי גדולה וחזקה שנבנתה אי פעם. טכנית, בכוחה להכריע את חיזבאללה ולהרתיע את איראן, ולחולל נזקים עצומים לכל מטרה. איך יכולה להיראות ההשתתפות שלה בלחימה, והאם זו הסיבה שהיא כאן?

נושאת המטוסים ג נושאת המטוסים ג'רלד פורד ואיתה סיירת טילים מטיפוס טיקונדרוגה | צילום: USN נושאת המטוסים ג

הספינה פורד הושקה ב-2013 ונכנסה לשירות ב-2017, נושאת המטוסים הכי צעירה בעולם. אורכה 333 מ', גובהה 76 מ', והיא שוקלת כ-100 אלף טון, כמו שתי קבוצות כדורסל של מגדלי אייפל. כדי להבין רגע את הגודל הזה, נשווה אותה לאוניה ענקית אחרת: ג'רלד פורד ארוכה בכ-64 מ' מהטיטאניק וכבדה פי שניים.

זאת פשוט עיר צפה. ג זאת פשוט עיר צפה. ג'רלד פורד מלמעלה | צילום: USN זאת פשוט עיר צפה. ג

על סיפונה ובהאנגר העצום שבבטן נושאת המטוסים נמצאים 75 כלי טיס, בראשם ארבע טייסות F18 סופר הורנט רב משימתיים, טייסת F18G גראולר ללוחמה אלקטרונית וציד מכ"מים.

מטוס F18 מעל לאוניה, צילום: USN מטוס F18 מעל לאוניה | צילום: USN מטוס F18 מעל לאוניה, צילום: USN

ה-F18 הוא מטוס קרב מעולה, שמשלב בין תכונות של F15 ו-F16 ומצטיין במעבר בין משימת אוויר-קרקע לאוויר-אוויר בעת הצורך. הטייסים מאוד מיומנים, טסים הרבה ומתרגלים תרחישים מסובכים.

פצצות מונחות לייזר תחת כנפו של F18, צילום: USN פצצות מונחות לייזר תחת כנפו של F18 | צילום: USN פצצות מונחות לייזר תחת כנפו של F18, צילום: USN

למשל, תקיפה של מטרות שנמצאות בשטח בנוי כמו הכפרים והערים של דרום לבנון, גם תחת אש נ"מ מסוכנת שיכולה להגיע משטח סוריה. ואף שה-F18 שאינו חמקן, לא קל ליירט אחד.

מטוס F18G, עם מארזי ל"א תחת כנפיו ובקצותיהן, צילום: USN מטוס F18G, עם מארזי ל"א תחת כנפיו ובקצותיהן | צילום: USN מטוס F18G, עם מארזי ל"א תחת כנפיו ובקצותיהן, צילום: USN

הצי מפעיל תשתיות הטעיה ולוחמה אלקטרונית נרחבת שמקשות על אויבים לעקוב אחר המטוסים שלו. חמקנים אין על הג'רלד פורד; הגרסה הימית של ה-F35 עדיין בשלבי קליטה, ובאוניה אחרת.

טייסות F18 על סיפון האוניה, צילום: USN טייסות F18 על סיפון האוניה | צילום: USN טייסות F18 על סיפון האוניה, צילום: USN

לצד כנף הקרב, פועלים מנושאת המטוסים גם סנסורים מעופפים כמו מטוס ההוקאיי, מטוסי תובלה קלה, מסוקי תובלה וחילוץ, וצוותי כוחות מיוחדים; אנחנו מדברים על אריות הים, צוותי הקומנדו המפורסמים של ארצות הברית שמיומנים בלחימה ממש בכל העולם, עם הציוד הכי מתקדם שכסף יכול לקנות.

לוחמי אריות הים, לפני עלייה למסוק על נושאת מטוסים, צילום: USN לוחמי אריות הים, לפני עלייה למסוק על נושאת מטוסים | צילום: USN לוחמי אריות הים, לפני עלייה למסוק על נושאת מטוסים, צילום: USN

המגוון הזה נועד להעניק לאוניה עצמאות בקרב; אם צריך לחסל מפקדות ותשתיות, בסיסים ומחנות, או כוחות ניידים - הספינה פורד לא צריכה סיוע.

במחסני התחמושת שלה יש אלפי פצצות חכמות, טילים מונחים, מארזי הטעיה ושיבוש - כל מה שצריך כדי לעלות לאוויר ולהילחם גם בזירות הכי קשות ומוגנות.

מעלית מגנטית שמעבירה פצצות מהבונקר בבטן האוניה לסיפון הטיסה, צילום: USN מעלית מגנטית שמעבירה פצצות מהבונקר בבטן האוניה לסיפון הטיסה | צילום: USN מעלית מגנטית שמעבירה פצצות מהבונקר בבטן האוניה לסיפון הטיסה, צילום: USN

בלב הספינה יושב מרכז מודיעין ושליטה גדול ומכובד שלא נופל מזה של הבור בקרייה, מערך תיקונים גדול, ויותר מ-5,000 אנשי צוות. זה בעצם בסיס אווירי ענק שמפליג ממקום למקום.

לאוניה יש סדרת כורים אטומיים שמספקים לה טווח הפלגה בלתי מוגבל, ומניעים ארבעה מדחפים עצומים; כל אחד שוקל 30 טון ועשוי נחושת.

מדחפי הספינה, קצת לפני השקתה, צילום: USN מדחפי הספינה, קצת לפני השקתה | צילום: USN מדחפי הספינה, קצת לפני השקתה, צילום: USN

האמריקאים עבדו מאוד קשה על האוניה הזאת; במשך שנים רבות לא תכננו נושאת מטוסים חדשה - שאם בעבר היתה צריכה להיות בעיקר משטח נחיתה ומחסן נשק לאווירונים, עתה נדרשה לתפקד כמרכז מודיעין ופענוח, תקשורת, מחקר ואפילו להיות מסוגלת לייצר דברים בעצמה.

יש לה הרבה יותר תשתיות מחשוב ומערכות שצורכות אנרגיה, ולכן הכורים שלה חזקים פי ארבעה משל נושאות מטוסים קודמות.

תא השליטה העיקר של הספינה פורד, צילום: USN תא השליטה העיקר של הספינה פורד | צילום: USN תא השליטה העיקר של הספינה פורד, צילום: USN

אחד הדגשים התכנוניים בבניית הג'רלד פורד היה מיצוי מקסימלי של כוח האש. מסיבה זו, המטוסים שלה משוגרים לאוויר באמצעות מעוט מגנטי ולא כזה שעובד על קיטור - מה שמצמצם משקל ויוצר פחות עומס על גוף המטוס.

בצורה הזאת אפשר להרים לאוויר גם מטוסים כבדים וגם קלים יותר בלי להזיק להם, ולהוציא יותר מטוסים יותר מהר בפחות עומס - מה שמאפשר לכל F18 לבצע יותר תקיפות בכל יום לחימה.

רכיבי המעוט המגנטי של האוניה, בעזרתו מוזנקים מטוסים לאוויר, צילום: USN רכיבי המעוט המגנטי של האוניה, בעזרתו מוזנקים מטוסים לאוויר | צילום: USN רכיבי המעוט המגנטי של האוניה, בעזרתו מוזנקים מטוסים לאוויר, צילום: USN

רוח הזמנים הביאה איתה אתגרים הנדסיים מוזרים. למשל, שיעור ההצטרפות של נשים לחיל הים זינק בהשוואה לדורות הקודמים וכ-20% ממלחי הג'רלד פורד הן מלחיות.

אז כדי לחסוך במקום, הוחלט להגדיר את מאות תאי השירותים של האוניה בתור יוניסקס, ולא יהיו בהן משתנות. הבעיה: אסלה תופסת יותר מקום ממשתנה, כך שהמהנדסים נדרשו לבנות הרבה יותר תאים. מלחי הפורד מספרים בגאווה שאצלם אף פעם אין תור בשירותים.

צוותי קרקע של ליין F18 על סיפון נושאת מטוסים, צילום: USN צוותי קרקע של ליין F18 על סיפון נושאת מטוסים | צילום: USN צוותי קרקע של ליין F18 על סיפון נושאת מטוסים, צילום: USN

אבל עם כל הכבוד למטוסי הקרב ולשירותים, האוניה פורד היא אפילו לא שיא הכוח בסיפור הזה. היא מגיעה לאזורנו במסגרת יחידה ימית משימתית שנקראת קבוצת קרב 12, בה עוד כמה ספינות מאוד מעניינות.

המנה העיקרית היא שתי סיירות כבדות מדגם טיקונדרוגה, שנקראות ויקסברג ונורמנדי. ליד הפורד הן נראות כמו צעצועים, אך עדיין מדובר בספינות גדולות; שתיהן יחד שוקלות יותר מכל חיל הים הישראלי.

סיירת טיקונדרוגה משגרת טיל נגד טילים, צילום: USN סיירת טיקונדרוגה משגרת טיל נגד טילים | צילום: USN סיירת טיקונדרוגה משגרת טיל נגד טילים, צילום: USN

סיירות טיקונדרוגה הן בעצם סופרמרקטים של טילים. כל אחת נושאת ערימות של טילי שיוט, טילים נגד מטוסים, טילים נגד טילים, נגד צוללות ונגד לוויינים. בנוסף, לאוניות הללו יש מכ"מים אדירים שנקראים איג'יס ומסוגלים לגלות כמעט כל דבר באוויר, מערכות לוחמה אלקטרונית, וזוג מסוקים.

נושאת המטוסים והסיירות לא זזות בלי ליווי של שייטת משחתות מס' 2, שכוללת שש משחתות טילים מדגם ארלי בורק. כל אחת גדולה פי שניים מסטי"ל צה"לי, כבדה פי ארבעה, ונושאת כמות מוגזמת של טילים וטורפדות.

ג ג'רלד פורד ושייטת הליווי שלה | צילום: USN ג

מה יכולה לעשות קבוצת קרב 12 עם כלי המשחית הללו? להתחיל ולסיים מלחמה באופן עצמאי. מכת אש ראשונה יכולה לשבור בבת אחת את כל מערך הגילוי של חיזבאללה, וגם את של סוריה, אם תסייע לארגון הטרור בלחימה.

מכת אש שנייה יכולה להפוך את מפקדות חיזבאללה לבורות באדמה ולהפיל את כל החשמל ותשתיות הקשר בדרום לבנון.

ספינות ארלי ברק יורות טילי שיוט, צילום: USN ספינות ארלי ברק יורות טילי שיוט | צילום: USN ספינות ארלי ברק יורות טילי שיוט, צילום: USN

מכה שלישית יכולה להדליק את כל בסיסי איראן בסוריה ולהפיל לאסד כמה ארמונות, כדי לשבור את המוטיבציה של האויב, שיבין שעדיף לוותר על כל המלחמה הזאת.

אם חיזבאללה ייפגע קשה מדי, יאבד את אחיזתו בלבנון; האיראנים השקיעו שנים של מאמץ בארגון, ואם ייחלש עשוי ליפול לידי יריבים מקומיים שאינם שיעים, ולא ישתפו פעולה עם התמנון הפרסי.

לבנון הבאה בתור? הפצצה כבדה שביצעו כוחות ארה"ב על עיראק של סדאם חוסיין, צילום: AFP לבנון הבאה בתור? הפצצה כבדה שביצעו כוחות ארה"ב על עיראק של סדאם חוסיין | צילום: AFP לבנון הבאה בתור? הפצצה כבדה שביצעו כוחות ארה"ב על עיראק של סדאם חוסיין, צילום: AFP

ושימו לב: שלוש המכות הללו יכולות להתבצע תוך שעה, ממרחק של אלפיים ק"מ ובלי שאפילו מטוס אחד יעזוב את סיפון הג'רלד פורד; טילי שיוט הם חתיכת נשק מדהים. בטח כשיורים המון מהם בבת אחת ותחת מעטפת של לוחמה אלקטרונית.

מסיבה זו, פחות סביר שנושאת המטוסים תעגון בישראל. עם טווח תקיפה של לפחות 1,000 ק"מ עבור מטוסי הקרב שלה וכפול מכך עבור הטילים - היא תהיה יותר אפקטיבית מול חופי לבנון מאשר אצלנו בנמל.

טיל שיוט טומאהוק בדרכו למטרה, צילום: RAYTHEON טיל שיוט טומאהוק בדרכו למטרה | צילום: RAYTHEON טיל שיוט טומאהוק בדרכו למטרה, צילום: RAYTHEON

וגם אם יחליטו האמריקאים לנצור את נשקם, עדיין צפויים לספק לצה"ל משהו חשוב מאוד: את מלוא יכולות המודיעין שלהם בתחום יירוט השידורים והאותות, הכיסוי הלווייני, הסייבר והתצפית.

זהו מכפיל כוח אדיר: אוקראינה נשענת על מודיעין אמריקאי רציף, בעזרתו הצליחה לזהות אינספור סיכונים ולנצל המוני הזדמנויות במלחמתה עם רוסיה. היכולות הללו הן ברמה של כוח על; גם הכוחות הכי מוסתרים של רוסיה נחשפו, נוטרו, והפכו למטרות בעזרת הסנסורים של ארצות הברית.

מרכז המודיעין בלב סיירת הטילים נורמנדי, צילום: USN מרכז המודיעין בלב סיירת הטילים נורמנדי | צילום: USN מרכז המודיעין בלב סיירת הטילים נורמנדי, צילום: USN

זה נכון שלצה"ל יש מערכות מודיעין מעולות וגם היכרות מעמיקה ביותר עם הגזרה והאויב, אבל האמריקאים באים אקסטרה לארג': לפעמים צריך את המשדר הכי רגיש, את האנטנה הכי חזקה, דברים שתקציב ישראלי לא יכול להשיג. לאמריקאים אין בעיה בדברים כאלה; הם בדרך כלל חנות המפעל.

קבוצת קרב 12 היא רק סנונית ראשונה: בעקבותיה מגיעים לגזרה גם חיל משלוח 26 של הנחתים שמונה יותר מאלפיים לוחמים, נושאת המטוסים אייזנהאוור, שתי ספינות נחיתה שיכולות להעביר כוחות גדולים לחופי ארץ אויב, ושתי ספינות ביון של הצי הבריטי. אבל קחו בחשבון שעם כמה שכל העוצמה הזאת מרשימה, בכלל לא בטוח שהיא תופעל בשטח.

F18 על סיפון האוניה, לקראת שיגור, צילום: USN F18 על סיפון האוניה, לקראת שיגור | צילום: USN F18 על סיפון האוניה, לקראת שיגור, צילום: USN

הנשיא ביידן סיים את ביקורו בהצהרות תמיכה חמות, אבל כשעיתונאית אמריקאית שאלה אותו במטוס בדרכו חזרה לוושינגטון אם ארה"ב תכניס כוחות ללבנון אם חיזבאללה יכה בישראל, השיב: "זה לא נכון, מעולם לא אמרתי זאת".

ואם שמים לב לפרטים, הוא צודק: הוא הבטיח שיסייע לישראל, יעמוד לצידה, וכבר העביר ציוד ואמצעים חשובים לידי צה"ל. אך בשום שלב לא דיבר הנשיא על להפציץ מישהו או לפלוש לאנשהו. את משאבי המודיעין אפשר לספק גם בלי נושאת מטוסים; עובדה שהצי האמריקאי לא הגיע לקרבת אוקראינה. אז אם לא בשביל להילחם, מה עושות כאן ספינות המשחית הכי חזקות של ארצות הברית?

מחבלי חיזבאללה במצעד בלבנון, צילום: AP מחבלי חיזבאללה במצעד בלבנון | צילום: AP מחבלי חיזבאללה במצעד בלבנון, צילום: AP

אישית, אני סבור שהאמריקאים באמת רוצים לעזור; הנשיא ביידן אכן נסער וזועם על מה שעשו מרצחי האויב, ורואים שחשוב לו להתערב.

אבל ברמה הגיאופוליטית, יש כאן עוד סיבות חשובות להפגנת הכוח האמריקאית, שלא קשורות בכלל לישראל: האמריקאים מפגינים כך מחויבות גדולה לבת ברית שלהם, ומדגימים זאת לסעודיה - שרק השנה הלכה וכרתה הסכמים עם איראן תחת תיווך וערבויות מסין.

מכ"מ מוטס הוקאיי נערך להמראה, צילום: USN מכ"מ מוטס הוקאיי נערך להמראה | צילום: USN מכ"מ מוטס הוקאיי נערך להמראה, צילום: USN

הסינים לא משתמשים בכוח: במקום אוניות וטילים הם פשוט מבטיחים המון כסף, הטבות סחר והשקעות למיניהן. וארה"ב לא יכולה להרשות לעצמה לאבד השפעה באזור לטובת המעצמה שמעבר לפסיפיק.

בנוסף, אם מכל סיבה תקפוץ איראן ותצטרף למלחמה הזאת מיד יתפוצצו מחירי הנפט, ומזה כל המערב יסבול: מספיק שהמלחמה באוקראינה ייקרה עלויות אנרגיה, אין מצב שארה"ב תאפשר לעוד קונפליקט גדול ויקר להתפתח עכשיו. איראן לא נוהגת להתערב ישירות במלחמות: כל עוד יש ערבי שיעי שמוכן להילחם ולמות בשבילו, הפרסי לא יזיז אצבע. אבל אנחנו נמצאים בזמנים מוזרים, ואסור לשלול שום דבר על הסף.

משגר סוללת נ"מ S300 במצעד איראני, צילום: AP משגר סוללת נ"מ S300 במצעד איראני | צילום: AP משגר סוללת נ"מ S300 במצעד איראני, צילום: AP

ולקינוח, תמיד ישנו גם רובד פוליטי: למרות העיניים הסוערות של של ביידן והאמונה המלאה שלי בטוהר כוונותיו, אסור לשכוח שזו שנת בחירות ותמיד עדיף להיכנס לקמפיין כשאתה מנהיג חזק שממגר את הרשע המוחלט.

אבל בין אם מדובר במניע של פוליטיקה, כלכלה או כל דבר אחר - לנו זה לא משנה. בפועל הגיע כוח אש טיטאני כדי לעזור לנו במלחמה נגד איומים מסוכנים, ואני מאוד מקווה שנוכחותו תשפיע. ככל הנראה שעל הדרך, יועבר מסר חזק לשחקנים בינלאומיים אחרים שרוצים לבחוש בקלחת ולעכב את הניצחון הישראלי. שימרו על עצמכם, והיו עירניים.



תגיות

75 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה