אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החמאה היא יריית הפתיחה לעליות המחירים חמאה בסופר | צילום: ירדנה אזולאי

נחשף בכלכליסט

החמאה היא יריית הפתיחה לעליות המחירים

האוצר מודה שהסרת הפיקוח על החמאה פוגעת בצרכן. במקביל, הוא במלכוד לנוכח בקשת טרה לייקר מוצרים נוספים

24.11.2021, 06:00 | נורית קדוש

ההתייקרות הצפויה של החמאה עקב הסרת פיקוח המחירים, מסתמנת כקדימון לזינוק במחירי כל מוצרי החלב. שר האוצר אביגדור ליברמן ושר החקלאות עודד פורר חתמו אתמול על הוצאת החמאה מפיקוח, כפי שנחשף באתר “כלכליסט”

קראו עוד בכלכליסט:


חמאה בסופר, צילום: ירדנה אזולאי חמאה בסופר | צילום: ירדנה אזולאי חמאה בסופר, צילום: ירדנה אזולאי

ועדת המחירים המשותפת למשרדים המליצה לשנות את אופן הפיקוח על חמאה מקביעת המחיר לצרכן, למעבר לדיווח על רווחיות ומחירים. מעתה, יצרנים וקמעונאים יקבעו את המחיר לצרכן וידווחו על רווחיותם למפקח על המחירים. הסרת הפיקוח צפויה להביא להתייקרות החמאה, תוך פגיעה ברפתנים ולשיפור רווחיות היבואנים והמחלבות שמייצרות ומייבאות חמאה. 

בפועל, עליית מחירי החמאה מתקיימת כבר מאז הוסר המכס על היבוא. החמאה המיובאת נמכרת במחיר גבוה מזה של החמאה המקומית, שהיתה עד כה תחת פיקוח, ונמכרה ב־3.94 שקלים ל־100 גרם. הדבר לא נעלם מעיני ועדת המחירים שציינה בהמלצתה להסרת הפיקוח כי לפחות בטווח הקצר, צפויה להירשם עליית מחירים. 

"ייתכן כי בטווח הקצר הסרת פיקוח תביא לעליית מחיר מסוימת, וזאת לאור הצורך בהתארגנות היבואנים ובקיומן של עלויות התחלתיות", נכתב. גם רשות התחרות תמכה בהסרת הפיקוח, שטענה כי הסרת המכס הובילה לעלייה של 32% במגוון המוצרים בשוק החמאה, לצד מחירים נמוכים יותר של המוצרים החדשים, ביחס למוצרים הוותיקים ובשינויים בנתחי השוק של השחקנים. 

כעת, בחסות ההחלטה, יוכלו המחלבות והיבואנים להגביר את היבוא המשתלם יותר, מבלי שהן צריכות למכור את החמאה במחיר נמוך. גם רשתות השיווק, שחלקן מוכרות חמאה תחת המותג הפרטי, עשויות להרוויח מהמהלך שכן הוא נותן להן רוח גבית לעליות מחירים.  

במקביל, מחיר החלב הגולמי עולה וכן גם תשומות ייצור נוספות. כפי שנחשף ב”כלכליסט”, מחלבת טרה, בבעלות החברה המרכזית (קוקה־קולה ישראל), הגישה לוועדת המחירים בקשה להעלות את מחירי מוצרי החלב שבפיקוח ב־9.2%. למוד הנסיון הכואב של שר האוצר לשעבר משה כחלון שאולץ לפני כשנתיים וחצי על ידי בית המשפט העליון לאשר העלאת מחירים, מחפש כעת ליברמן למצוא דרך לסגת מההסכם שחתם קודמו עם הרפתנים, המבטיח להם את מחיר החלב הגולמי לשנים הקרובות. אם לא יימצא פתרון מהיר, יאלץ השר לאשר את ההתייקרות.

הסרת הפיקוח מהחמאה הינה רק אחד מתוך סט צעדים שיזמה וקידמה לאחרונה הממשלה, מתוך ידיעה ברורה שיובילו לזינוק מיידי במחירי המזון. זה החל עם ההחלטה על הטלת מס קנייה בגובה 11 שקלים לכל ק"ג כלים חד־פעמיים, שהובילה בתחילת החודש לזינוק במחירי המוצרים. בדיוק בעוד שבוע, תוטל על הצרכנים הוצאה חדשה בגובה 30 אגורות לכל בקבוק משקה, בעקבות הרחבת חוק הפיקדון. מדובר בהתייקרות של כ־18% לשישיית מים מינרלים שעולה כיום כ־10 שקלים. אמנם מדובר בדמי פיקדון, שהצרכן יכול לקבל כשישיב את הבקבוקים הריקים, אלא שהמשרד להגנת הסביבה לא נערך להרחבת החוק. המשרד העריך כי יהיה צורך באלפי מכונות אוטומטיות להחזרת בקבוקים, אך עד כה הגיעו לישראל פחות מ־200 מכונות. 

גם קמפיין ההסברה שהובטח עוד לא יצא לדרך והצרכנים לא ערים לכך שבימים הקרובים יוסרו כלובי המיחזור מרחובות הערים ולא ידעו מה עליהם לעשות עם הבקבוקים שבידיהם ויתקשו להשיב לעצמם את דמי הפיקדון ששילמו.

חודש אחרי הרחבת חוק הפיקדון, צפוים לזנק גם מחירי המשקאות, עם כניסתו לתוקף של מס המשקאות המתוקים. במסגרת המס, יוטל 1 שקל נוסף לכל ליטר משקה, שבו מעל 5 גרם סוכר, ו־70 אגורות לליטר במשקאות דיאט, מופחתי סוכר ומיצים טבעיים.

תגיות