אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדינה מציעה למורי דרך ולסוכני נסיעות 20 אלף שקל כדי להחליף מקצוע נתב"ג בקורונה | צילום: עידו ארז

המדינה מציעה למורי דרך ולסוכני נסיעות 20 אלף שקל כדי להחליף מקצוע

על רקע המשבר בענף והחשש מהתפשטות האומיקרון, הממשלה הודיעה על חבילת סיוע כוללת לענף התיירות. מורי דרך וסוכני נסיעות שיעברו הכשרה מקצועית יקבלו גם דמי מחייה חודשיים של 10,000 שקל. עוד הוחלט על הארכה לקרן ההלוואות בערבות מדינה ממנה יוכלו ליהנות כל העסקים; מורי הדרך: "התוכנית - לעג לרש"

15.12.2021, 20:14 | יובל שדה

הממשלה הודיעה הערב על חבילת סיוע חדשה לענף התיירות שתכלול תמיכה במורי הדרך, מארגני התיירות הנכנסת ובתי המלון, לצד הכשרות מקצועיות לעובדי הענף. 

חבילת הסיוע מגיעה על רקע החשש מהתפשטות וריאנט הקורונה ה"אומיקרון" וסגירת השמיים לתיירים נכנסים. ההחלטה צפויה להגיע לאישור הממשלה בהקדם.


קראו עוד בכלכליסט:


לפי הודעה משותפת למשרד רה"מ, התיירות, האוצר והכלכלה, עובדי ענף התיירות כמו מורי דרך וסוכני נסיעות יוכלו לקבל הכשרות מקצועיות בעלות של עד 20 אלף שקל להכשרה, ללא מגבלת תפוסה ובסבסוד המדינה. 

חבילת הסיוע לא כוללת התייחסות לחברות התעופה, אך במשרד התחבורה וברשות התעופה האווירית (רת"א) מגבשים לתעשייה זו חבילת סיוע נפרדת. כמו כן, חבילת הסיוע לא כוללת התייחסות לסוכני הנסיעות ומארגני התיירות לחו"ל.


נתב"ג בקורונה, צילום: עידו ארז נתב"ג בקורונה | צילום: עידו ארז נתב"ג בקורונה, צילום: עידו ארז


ההכשרות המקצועיות מיועדות למגוון רחב של מקצועות בתחומי ההיי-טק, התעשייה ועוד. כמו כן, תינתן מלגת הכשרה חודשית בסך של עד 10,000 שקל כתלות באורך ההכשרה (עד ל-4 חודשים), וזאת ללא קשר למקורות הכנסה אחרים (ככל שיהיו).

מלבד הסיוע לעובדי הענף, החליטה הממשלה גם על הארכה של מספר חודשים לקרן ההלוואות בערבות מדינה ממנה יוכלו ליהנות כלל העסקים במשק. עד כה המדינה הלוותה מעל 25 מיליארד שקל במסגרת הקרן, ועסקים קטנים ובינוניים יכולים לקחת הלוואה של עד חצי מיליון שקל. בנוסף, בתי מלון שחוו ירידה בהיקף של למעלה מ-40% במחזור העסקים בשל ההגבלות על כניסת תיירים לישראל, ייהנו ממענקים בסכום כולל של כ-150 מיליון שקל שיועברו במהלך החודשים הקרובים, וזאת בנוסף ל-300 מיליון שקל שכבר ניתנו להם עד כה. 

למארגני התיירות הנכנסת - יוקצו 60 מיליון שקל שיינתנו כהחזרי הוצאות לפעולות שיווק ושימור כוח אדם. כמו כן, המדינה תממן כ-25,000 סיורים ללא תשלום לציבור אשר יבוצעו ע"י מורי הדרך, תמורת תשלום בסך כ-1,000 שקל לסיור ובסכום כולל של כ-25 מיליון שקל. הסיורים יבוצעו באמצעות רשות הטבע והגנים ומשרדי ממשלה נוספים. נוסף על כל אלו, הממשלה תציע לעובדים מענף התיירות לעבוד כנאמני קורונה במערכת החינוך וכחוקרים אפידימיולוגיים ברשויות המקומיות, בשכר חודשי בהיקף של עד כ-11 אלף שקל.


בתי מלון במפרץ אילת, צילום: רונן טופלברג בתי מלון במפרץ אילת | צילום: רונן טופלברג בתי מלון במפרץ אילת, צילום: רונן טופלברג


בשנת 2019 היקף פעילות תעשיית התיירות נאמד בכ-36 מיליארד שקל שמהווים כ-2.6% מהתוצר המקומי הגולמי. מתוך ה-36 מיליארד, 23 מיליארד שקל שייכים לתיירות הפנים ו-13 נוספים לתיירות הנכנסת. באותה שנה תעשיית התיירות הייתה אחראית על כ-140 אלף משרות באופן ישיר והשפיעה באופן עקיף על כ-130 אלף משרות נוספות, שכחלק ניכר מהן נמצאות בפריפריה הגאוגרפית והחברתית של ישראל. בשנתיים האחרונות התיירות הישראלית ספגה מכה אנושה, ובשנת 2020 התוצר התיירותי ירד ל-10.7 מיליארד שקל בלבד – 6.7 מיליארד שקל מתיירות פנים ו-4 מיליארד שקל מתיירות נכנסת.

מארגון מורי הדרך מורשת דרך נמסר: "ממשלת ישראל עושה סיבוב יחסי ציבור על חשבון עובדי ענף התיירות. אין פה חבילת סיוע. יש פה חבלת סיוע. לעג לרש, זלזול באנשים שהקריבו הכל למען מדינת ישראל ועתה המדינה יורקת להם בפרצוף. משרד האוצר מנסה לחסוך כסף תוך מצג שווא של "תוכנית סיוע". העובדות: רק מאז חודש יולי הפסיד כל מורה דרך הרבה למעלה מ-30,000 השקלים המקסימליים שיוכל לנצל להכשרה תעסוקתית. ההכשרות לא רלוונטיות ולא ישימות לבעלי משפחות וילדים. לא קיימת רשת ביטחון. 

"במשרד האוצר שכחו שאחרי ייבוש ממשלתי מאז חודש יולי, אנו לא יכולים להתקיים בזמן ההסבה המקצועית המוצעת מ- 2500 שקל לחודש. כולנו מגרדים את תחתית החבית על מנת להתקיים. זו חוכמה קטנה להציע סיוע שאיש אינו יכול לעמוד בו כשהמקרר ריק. התוכנית הוכרזה ללא שום דיון איתנו. כל המספרים שמציג משרד האוצר שגויים ומוטים: ענף התיירות חוסל בהחלטה ממשלתית ולא בגלל הקורונה. התיירות לארץ הקודש לעולם לא תפסיק, אך המדיניות ההיסטרית והלא מידתית של סגירת נתב"ג חייבת להיפסק. המדינות השכנות מתפרנסות מצוין מהתיירות שאיננה מגיעה לישראל. 

"אם רק היו שר האוצר וראש הממשלה מבינים זאת, לא היו מעזים להציע תוכנית כל כך משפילה, שלא תסייע לאיש לשרוד. אנו קוראים לשרת התחבורה לעמוד מאחורי מילותיה ולקדם סיוע ממשי במקום הפיקציה שפושעת של משרד האוצר. אנו קוראים לראש הממשלה לשבת איתנו, על מנת שנוכל להסביר לו פעם אחת ולתמיד את מה שהוא לא מבין: אנחנו רעבים בגלל מדיניות ממשלתית שהוא מוביל, לא בגלל הקורונה. ויותר מהכל: אנחנו דורשים פיצויים על חודשי העבודה האבודים שלהם גרמה אך ורק ממשלת ישראל".

קובי קרני, יו״ר התאחדות משרדי הנסיעות: ״החלטת ממשלת ישראל להפלות את משרדי הנסיעות וחברות התיירות היא בגידה אשר משמעותה היא הפקרת אלפי משפחות לגורלן. משמעות ההחלטה הלא שיוויונית של הממשלה היא הלכה למעשה השלכתם של משרדי הנסיעות ואלפי עובדים אל תהומות האבדון. המשפחות ממוטטות לאחר שלא נותרה להן כל תקווה לפרנסה עם סגירת השמיים וכעת מדינת ישראל מודיעה כבל עם ועולם כי הם אינם נחשבים ודמם סמוק פחות משל אחרים. וכאילו לא די בכך, גם את הצרכן הישראלי מפקירה הממשלה לחסדיהם של אתרים בינלאומיים המפרנסים אזרחי מדינות זרות, אינם מפרנסים איש במדינת ישראל, אינם משלמים מיליארדי שקלים בשנה מיסים ואינם כפופים לחוקי הגנת הצרכן. צריך לקרוא לילד בשמו - המדינה הפרה את החוזה שלה  עם האזרחים, גם אנשי ענף הנסיעות וגם כלל ציבור הצרכנים. ממשלה שכזאת אינה ראויה לנו".

מהתאחדות המלונות בישראל נמסר: ״אנחנו רוצים להודות לשר התיירות, יואל רזבוזוב ולשר האוצר, אביגדור ליברמן, על הסיוע לענף, בתמיכתם של ראש הממשלה ושרת הכלכלה. ישנה חשיבות רבה להמשך שיקום הענף, סיוע בדחיית החזר הלוואות והמשך השקעה בתשתיות. אנו חוזרים ומזכירים כי הפתרון היחיד למצוקה הקיימת הוא פתיחת השמיים באופן אחראי לתיירים מחוסנים״.

תגיות