בלעדי
הפועלים ישקיע 10 מיליון דולר בארנק הדיגיטלי של נימה
הפועלים, שמקיים שיתוף פעולה עם חברת הפינטק באמצעות אפליקציית ביט, מנהל מגעים מתקדמים להשקעה לפי שווי של 50-40 מיליון דולר לנימה. ב־2020 רכש בנק דיסקונט, לו שייכת פייבוקס המתחרה, 15.5% מהחברה לפי שווי של 28.5 מיליון שקל
בנק הפועלים מנהל מגעים מתקדמים להשקעה אסטרטגית בחברת הפינטק הישראלית נימה (Neema). הפועלים צפוי להשקיע בנימה 10 מיליון דולר, לפי שווי של 50-40 מיליון דולר לחברה.
נימה פיתחה ארנק דיגיטלי, שמעניק שירותי העברת כספים ושירותים פיננסיים נוספים בעיקר לאוכלוסיה שאינה מקבלת מענה מהמערכת הפיננסית, ובראשה העובדים הזרים.
קראו עוד בכלכליסט:
נימה הוקמה ב־2015, ובין מייסדיה נמצא מנכ"ל החברה, משה קמחי. ב־2019 נרכשה החברה ע"י קבוצת ביטוח ישיר, שבשליטת בני הדודים מוקי ודורון שניידמן. במאי 2020 בנק דיסקונט, באמצעות זרוע ההשקעות שלו דיסקונט קפיטל, רכש 15.5% מהחברה לפי שווי של 28.5 מיליון שקל (לפני הכסף). כעת נראה כי גוף פיננסי משמעותי נוסף עומד להיכנס להשקעה בחברה.
בבנק הפועלים מכירים היטב את נימה. לנימה שיתוף פעולה עם ביט, אפליקציית התשלומים של הבנק, מזה כשנה. השת"פ מאפשר אינטגרציה בין שתי האפליקציות, זו של נימה, המאפשרת העברת כספים לעובדים זרים המתקשים לפתוח חשבון בנק מקומי, ובין bit, שבאמצעותה מועברים כספים לעובדים הזרים המשתמשים בשירות של נימה. גם לדיסקונט ארנק דיגיטלי, פייבוקס, שקיבל באחרונה חיזוק לאחר ששופרסל נכנסה כשותפה בו. יהיה מעניין לראות איך תשתלב ההשקעה של הבנקים בנימה, ושיתוף הפעולה שלהם איתה, כשבמקביל לשני הבנקים אפליקציות תשלומים מתחרות.
לנימה עשרות אלפי לקוחות, והיא מבצעת העברות כספים בהיקף של מעל מיליארד שקל בשנה. השירותים הפיננסיים של נימה משמשים בעיקר כתחליף לחשבון בנק, שבאמצעותו ניתן לבצע תשלומים ולהעביר כספים בישראל ובעולם. משתמשי נימה מפקידים כסף בארנק הדיגיטלי, וממנו ניתן לבצע פעולות נדרשות לניהול כספיהם, תמורת דמי שימוש.
תחום העברות המט"ח, שהוא התחום המרכזי של נימה, מתפתח בימים אלו באופן דרמטי לצד התפתחות הארנקים הדיגטליים. כיום מסתייעים העובדים הזרים שמתקשים לקבל שירותי בנק מקומי, בעיקר בשירותי חלפנות הכספים (צ'יינג'ים) כדי להעביר מט"ח, אולם התחום עובר דיגיטציה ומעבר לשירותים כמו של נימה שמבטיחים את העברת הכסף במהירות גבוהה ועלות נמוכה.
כמו כן, תקופת הקורונה הביאה לעלייה בשימוש בארנק של נימה, שכן המגיפה והסגרים מנעו מרבים את חופש התנועה ונימה היוותה פיתרון לביצוע העברת תשלומי תמיכה למשפחותיהם.
כמו כן, בנימה החליטו באחרונה להרחיב את קהל היעד שלהם, וסימנו, בין היתר, את תחום העברות הכספים למטיילים ישראלים בחו"ל. יחד עם זאת, נראה כי בנימה לא פונים לעת עתה לציבור הרחב בישראל, ולכן הם לא מהווים איום או תחרות לבנקים כמו בנק הפועלים.
את העסקה מובילים מטעם בנק הפועלים ראש חטיבת החדשנות והאסטרטגיה גולן שרמן והממונה על פיתוח עסקי תאגידי בחטיבה אביבית בנדר. בנדר גם הובילה לפני מספר שבועות את הבנק בהקמת מיזם משותף עם חברת בלנדר הבורסאית למתן הלוואות בנקודות מכירה.
למרות שהבנקאות הפתוחה טרם הגיעה לישראל בצורה מלאה, הבנקים וחברות האשראי כבר נערכים לכך, ובמסגרת זו חתם הפועלים על ההסכם עם בלנדר, להקמת חברה משותפת שתעסוק במתן אשראי צרכני דיגיטלי למימון רכישות בנקודות מכירה ובאתרי סחר אלקטרוני (אי־קומרס). החברה המשותפת תוחזק 20% ע"י הפועלים ו־80% ע"י בלנדר.
השירות יספק מענה ללקוחות הרוצים לבצע רכישות בסכומים של למעלה מ־1,000 שקל ולפרוס אותן לתשלומים. נראה כי בבנק הפועלים נוקטים באסטרטגיה של שת"פ עם חברות פינטק, בכדי להתמודד עם אתגר הבנקאות הפתוחה ועם המהפכה הדיגיטלית בענף הפיננסים, שמהווה איום והזדמנות כאחד לבנקים המסורתיים.