אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "המדינה קרובה להסכמה עם הבנקים על מתן ערבויות לשוק הבנייה" צילום: אוראל כהן

מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "המדינה קרובה להסכמה עם הבנקים על מתן ערבויות לשוק הבנייה"

יוסי גורדון: "ידוע לנו שבנק הפועלים כבר הגיע להסכמה עם המדינה על גובה הערבויות שהוא יקבל ממנה לשם העמדת הלוואות לבנייה"

31.05.2009, 16:00 | שי פאוזנר

"שוק הבנייה למגורים תקוע כמו שהערכנו שיקרה". כך טוען מנכ"ל התאחדות הקבלנים, יוסי גורדון, בשיחה עם "כלכליסט", על רקע פרסום נתונים על היקף התחלות וגמר הבנייה בשוק המגורים בישראל ברבעון הראשון של השנה.

סקר מחצית מהקבלנים מתקשים לגייס מימון לפרויקטים חדשים לטענת הקבלנים, דרישות הבנקים הוחמרו והצורך בגיוס הון עצמי גבוה יותר מונע מהם את האפשרות להתחיל בנייתם של פרויקטים חדשים כבעבר; כ-40% נאלצו לדחות את התחלת הפרויקטים דותן לוי, 12 תגובותלכתבה המלאה

על פי הנתונים שפרסמה הלמ"ס, נרשמה בתחום זה ירידה של כ-9% בהתחלות בנייה ברבעון הראשון של 2009 לעומת התקופה המקבילה אשתקד. ברבעון הראשון של 2009 הוחל בבנייתן של כ-7,050 דירות חדשות במשק בלבד. אם לא די בכך, כ-48% מכלל הדירות החדשות שבנייתן החלה ברבעון הראשון נבנות בבניינים בני 2-1 דירות, כלומר, בבתים פרטיים ולא בבניינים שבנו קבלנים, כשבצפון מדובר ב-86% מהשוק ובחיפה ב-65% ממנו.

גורדון אומר שמאחורי ההערכה שהוא ועמיתיו בשוק הבנייה השמיעו מאז תחילת המשבר הכלכלי בשנת 2008, עומדת הירידה הבולטת עד לכמעט עצירה מוחלטת של האשראי אשר נותנים בנקים ליזמי נדל"ן בישראל. "הנתונים מלמדים שהדרך היחידה של השוק להתמודד עם המחסור ההולך וגדל בדירות חדשות הוא של עליית מחירים", אומר גורדון ומוסיף, "אנחנו צועדים בדרך ברורה אל מחסור כזה".

על רקע זה חוזר גורדון ודורש מהמדינה להתערב בשוק, "אנחנו מדברים על זה כבר הרבה זמן. אין דרך לשנות את המצב באמת ללא התערבות ממשלתית בנושא האשראי של הבנקים".

נזכיר, כי ערב הבחירות הכריזה הממשלה הקודמת על תוכנית לתמיכה בענף על ידי העמדת ערבויות לבנקים המלווים לקבלנים וליזמים. התוכנית, מגלה גורדון, אכן עומדת כנראה לצאת לדרך. "אנחנו יודעים שחלק מהבנקים כבר נמצאים במגעים עם המדינה בעניין זה, וידוע לנו שבנק הפועלים כבר הגיע להסכמה עם המדינה על גובה הערבויות שהוא יקבל ממנה לשם העמדת הלוואות לבנייה".

גורדון מעריך היום, כי אם אכן תגיע המדינה עם הבנקים להסכמה והם ישובו לתת הלוואות לבנייה, שוק המגורים יוכל לחזור לפסים של פעילות נורמאלית בתוך שלושה חודשים".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
יש מצב בכלכלה בו המחירים עולים ואין רכישות מחוסר מימון. לשם אנו צועדים
נניח שאני דורש 4 מיליון ש"ח על דירת 4 החדרים שלי בתל אביב - הדרישה לגיטימית (אולי) וגם יהיה מי שישלם (אולי). נניח שאני דורש 1.5 מיליון ש"ח על דירת 4 חדרים במודיעין - המחיר ריאלי (אולי), אבל אין מי שישלם. אין משפחות ממעמד בינוני שיעדיפו רכישה של דירה כזו אם יש להם מימון (יעדיפו מרכז), ואין משפחות שמוכנות לגור במודיעין ויש להם מימון לכזו דירה. זו סתם דוגמא; המשמעות היא שלרוב המכריע של הקונים הפוטנציאלים של דירות "רגילות" אין מימון (הון ראשוני+משכנתא) כדי לעמוד (לאורך זמן!) בתשלום על הדירה. אני משאיר לכם את המסקנות.
תומס סואל  |  02.06.09