אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שמעון דולן: "נהפוך למלשינים ובסוף נאבד את הלקוחות" צילום: אוראל כהן

שמעון דולן: "נהפוך למלשינים ובסוף נאבד את הלקוחות"

מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות לשעבר נגד ההצעה לחייב בדיווח על הלבנת הון של לקוח: "חותרים תחת יחסי האמון הבסיסיים שבין עורך הדין לבין הלקוח"

03.07.2011, 09:46 | משה גורלי

עו"ד שמעון דולן, מי שהיה בעבר מנהל המחלקה הכלכלית בפרקליטות המדינה, תוקף את הצעת חוק איסור הלבנת הון, אשר תחייב את עורכי הדין לדווח לרשויות על מקרי הלבנת הון של לקוחותיהם. "התוצאה תהיה שנהפוך למלשינים, נציף בדיווחים, נגלגל את הלקוחות שלנו ברשתות המחשבים של הרשויות ובסוף נאבד אותם", אמר דולן בכנס לשכת עוה"ד בירושלים.

במהלך הכנס שהתקיים בשבוע שעבר ועסק בהיבטים המקצועיים של איסור הלבנת הון, תקף דולן בחריפות את הצעת החוק שתזכירה פורסם החודש. "מחייבים עורך דין לחשוד במידע שמסר לו הלקוח. די שיהיה בידיו חשד סובייקטיבי, ללא בסיס אובייקטיבי, כדי שיצטרך לדווח לרשויות".

חובת הדיווח המופיעה בהצעת החוק נוגעת לא רק לעורכי הדין, כי אם גם לרואי חשבון, יועצי מס ומתווכי נדל"ן. "החוק הוא גיוס חובה לכ־100 אלף נותני שירותים פיננסיים. הוא הופך אותם לסוכני הרשות ומטיל עליהם לחשוד בלקוחותיהם, אחרת הם עצמם מסתכנים בחקירה וכתב אישום", אמר דולן.

"לקוח יבקש שאפתח עבורו חברה, ויספר שהכסף הוא ירושה מסבתו. אז מה אשאל - איך השיגה את הכסף? אולי מבעלה המנוח. היכן עובר גבול החקירה?", צילום: אוראל כהן "לקוח יבקש שאפתח עבורו חברה, ויספר שהכסף הוא ירושה מסבתו. אז מה אשאל - איך השיגה את הכסף? אולי מבעלה המנוח. היכן עובר גבול החקירה?" | צילום: אוראל כהן "לקוח יבקש שאפתח עבורו חברה, ויספר שהכסף הוא ירושה מסבתו. אז מה אשאל - איך השיגה את הכסף? אולי מבעלה המנוח. היכן עובר גבול החקירה?", צילום: אוראל כהן

דולן טוען כי השינויים המתוכננים עלולים להביא לרמיסת הנחת העבודה המובנית בבסיס המקצוע. "מהרגע שהלקוח פוצה את פיו במשרדי, ברור לו שכלום לא יוצא ממני. הצעת החוק חותרת תחת יחסי אמון אלה", הסביר. "ברור שלעו"ד אסור להיות שותף לעבירה ועליו לדווח על ביצועה, אלא שכאן מדובר בחשד סובייקטיבי בלבד. זה לא מתקבל על הדעת. שמים אותנו בסיטואציה בלתי אפשרית של משרתם של שני אדונים".

הבכיר בפרקליטות לשעבר המשיך ותהה בקול, "איפה עובר קו הגבול של חקירת הלקוח? בא לקוח ורוצה שאפתח עבורו חברה. הוא מספר שהכסף הוא ירושה מסבתו מקייב. אז מה אשאל אותו - איך היא השיגה את הכסף? אולי מבעלה המנוח. היכן עובר גבול השאלות? שאלתי את ראש הרשות לאיסור הלבנת הון, ומה הוא ענה לי? תשאל עוד שאלה ועוד שאלה. התוצאה תהיה שבסוף הלקוח ילך לעורך הדין שישאל אותו הכי מעט שאלות. אנו נצטרך לחיות עם האפשרות שנהפוך לחשודים, רק בגלל שלא חשדנו", הוא המשיך וקרא: "אני זועק: הלנצח נהיה תחת איום רק משום שאולי טעינו בהפעלת שיקול דעת?".

שותפו של דולן במשרד דולן, דמארי, מתתיהו, עו"ד שריג דמארי, הרצה אף הוא בכנס וטען כי המחוקק החליט להיות קדוש יותר מהאפיפיור. "בשום מקום בעולם אין מושג כזה של כתבי אישום נגד פקיד שלא חשד בלקוח", אמר. "רק בישראל הסוואת בעלות על כסף נקי, דוגמת רישום דירה על שם בן משפחה מטעמי מיסוי, חושפת את המצהיר לעבירה שבצדה 10 שנות מאסר".

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
"בשום מקום בעולם??"- החוק בא בעקבות דרישת ה- oecd
תגובה לחוצה ואופיינית של עורכי הדין, עקב חשש מהסרת חיסיון עו"ד לקוח, אליו אנו כה רגילים. ראשית, זה נפוץ בעולם, ולהיפך, אצלנו החיסיון כה רחב, שאנו לא עומדים בסטנדרטים בינ"ל של לחימה בכספי מימון אירגוני טרור והלבנת הון, דבר שפוגע בדרוג העולמי שלנו, ועל כן מופעל לחץ ממשרד האוצר להביא לשינויי חקיקה. זה אכן שינוי מורכב ויסודי, אך "בריחת הלקוחות" היא דמגוגיה, שכן אין להם לאן לברוח- כל עורכי הדין מחוייבים לאותם סטנדרטים. ההבדל נכון גם לימינו אנו- יש עורכי דין זהירים הפועלים עפ"י חוק ויש הרחוקים מכך, שמעשיהם גובלים בפלילים- תבחר היכן אתה רוצה להיות......
עו"ד , ר"ג  |  04.07.11
2.
החוק תקין לחלוטין .לא פעם קורה שעו"ד בקו הגנה עם לקוחו מתחמקים באלגנטיות מתביעה אבל
אם עו"ד ידע כי הוא חשוף לתביעה בגין שיתוף פעולה לגבי ידיעה בצורה ברורה כי הוא תיאם עם הלקוח שלו בקו הגנה . בענין שנוגע גם על מידע של כסף שחור . או על כספים שהגיעו ממקור שהחוק להלבנת הון נוצר עבורו . אז יש מן הצדק שהוא יענש . הרי למי נודע החוק למנוע את ההון השחור . סמים . הימורים .זנות טרור כל זה פוגע במדינה .ובסופו של דבר בנו הציבור . אז שלא יטיפו לנו העו"ד דין כי זה לא תפקידם .כי אם לא יחפשו מקצוע אחר
אבי , חולון  |  03.07.11