אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העובדים הזרים זכאים לפנסיה, אך המדינה לא אוכפת התשלום צילום: שאול גולן

העובדים הזרים זכאים לפנסיה, אך המדינה לא אוכפת התשלום

חובת ההפרשה לפנסיה חלה על עובדים זרים, אך אשרת השהייה הקצרה מאלצת אותם לשבור את קרן הפנסיה ולשלם קנס. המדינה מתעכבת בקידום הצעת חוק לתיקון המצב, התמ"ת אינו יכול לאכוף את יישום חובת הפנסיה והעובדים משלמים את המחיר

07.02.2013, 08:36 | רחלי בינדמן ושניר הנדלר

788 מיליון שקל בשנה - זה הסכום שהיו אמורים המעסיקים בישראל להפריש עבור חיסכון פנסיוני לעובדים זרים בשנת 2012. אלא שמאמצי חקיקה בנושא הפרשות פנסיוניות לעובדים זרים, שנתקעו בשיני הבירוקרטיה, והיעדר יכולת אכיפה של משרד התמ"ת האחראי על הטיפול בעובדים זרים מעמידים בספק את עצם ביצוע ההפרשות הללו כנדרש.

קראו עוד בכלכליסט

חוק פנסיה חובה שנכנס לתוקף בשנת 2008 מחייב ביצוע הפרשות פנסיוניות לכלל העובדים בישראל. אלא שבהחלתו על עובדים זרים יש מן האבסורד, שכן עובד זר מקבל אשרת שהייה לחמש שנים בלבד, שלאחריה עליו לשוב לארצו. במצב כזה, ברור שהעובד לא ימתין לגיל הפרישה ויבקש למשוך את כספו בעת העזיבה, אלא שאז הוא יספוג קנס של 35% משווי הסכום הצבור בגין משיכה מוקדמת.

הפגנה של עובדים זרים על תנאי העסקתם במושב אחיטוב הפגנה של עובדים זרים על תנאי העסקתם במושב אחיטוב הפגנה של עובדים זרים על תנאי העסקתם במושב אחיטוב

גם בתמ"ת הבינו את האבסורד והובילו שינוי חקיקה בנושא, אלא שהעדר תקנות ליישום החקיקה מנע את יישומה. ביולי 2012 הגיש ח"כ שי חרמש הצעת חוק חדשה בנושא, המבקשת ליצור מנגנון חלופי להפרשה לקרן פנסיה, כך שהמעסיקים יעבירו את ההפרשות לחשבון בנק ייעודי במקום לקרן פנסיה והעובד יוכל לפדות אותם עם עזיבתו ללא קנס. אלא שחקיקה זו, שעברה קריאה טרומית, נתקעה בשל יציאתה של הכנסת לפגרת בחירות.

מהתמ"ת נמסר כי "בשלב זה, במקום הפרשות לקרנות פנסיה, מעסיקים רבים פועלים בהתאם להמלצה שניתנה בזמנו על ידי הממונה על יחידת הסמך לפני הקמת רשות ההגירה במשרד הפנים, וקבעה כי הכספים יופקדו בכל חשבון ייעודי לצורך העניין, ושם ייצברו עד למועד שבו העובד ימציא אישור שהוא סיים את אשרת השהייה שלו וכי הוא חוזר לארצו לצמיתות, שלא כדי לשוב עוד ולשהות כאן באשרת שהייה לצורך עבודה בעתיד".

לכאורה, לפי תגובת התמ"ת, המעסיקים לא חייבים להפריש כספים לחשבון ייעודי. כמו כן, אין שום התייחסות לאופן שבו הכספים הללו צריכים להיות מנוהלים, ולכאורה גם אם מבוצעת הפרשה, הכסף שוכב בחשבון בנק ללא ריבית וללא הצמדה וערכו נשחק.

ואם לא די בכך, מכיוון שאין עדיין חקיקה מחייבת, התמ"ת כלל לא בודק אם המעסיקים אמנם מבצעים הפרשות כאמור, או אם העובד הזר מודע לעצם קיומן ומקפיד למשוך את הכסף. כך ייתכן שיווצר מצב שבו המעסיקים ישמרו לעצמם את הכספים שנשמרו בצד לטובת העובד.

לפי חוק פנסיה חובה, המעביד צריך להפריש לעובדיו סכום השווה ל־5% מהשכר לפנסיה ו־5% נוספים לפיצויי פיטורין. זאת לצד הפרשה של 5% מהשכר שמבצע המעביד. נכון לסוף 2011, ישנם 93 אלף עובדים זרים בישראל, המשתכרים בממוצע 4,708 שקל ברוטו בחודש. בהתבסס על נתונים אלו, סכום ההפרשות לפנסיה ולפיצויים לעובדים זרים ב־2013 אמור לעמוד על כ־788 מיליון שקל.

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

11.
אבא שלי בן 80 העסיק עובד זר 4 שנים
ועכשיו בחברת סיעוד הודיעו לו שהוא צריך לשלם 15 אלף שקל פנסיה מה זה המדינה הזאת? מאיפה נראה לכם יש לאבא שלי סכום כזה??? החבר׳ה שם בכנסת לא מבינים שהם הורסים לאנשים חיים שלמים עם חוקים כאלה תכבידו עוד על הזקנים והנכים כאילו חסר להם צרות
גיא , נהריה  |  10.02.13
10.
להעיף את כל הזרים החוצה-מה השטויות האלה שלכם, את העבודות שלהם תשאירו ל
לצעירים לפני גיוס, סטודנטים ופנסיונרים שרוצים לעבוד בחצאי משרות, ואנו כולנו נרוויח מזה שנהיה עסוקים ולא להתעסק בשטויות איך לעזור לזרים כל הזמן. קודם כל תעזרו למי שהוא ישראלי תושב ישראל באשר הוא דרוזי, יהודי, ומוסלמי, קודם כל תושבי המדינה ואחר כך אם ישאר אז לתושבי חוץ
אשקלוני  |  09.02.13
לכל התגובות