אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדד לא מודד

המדד לא מודד

רוב בעלי הדירות יספוגו את המכות בעלות יוקר המחיה שלהם, מבלי שהדבר יבוא לידי ביטוי במדד המחירים

10.06.2013, 11:22 | אלכס זבז'ינסקי

אנשים מעטים מתעניינים בשיטת המדידה של מחירי הדיור במדד המחירים לצרכן. לכאורה, זו שאלה שנוגעת לאנשים שעוסקים בסטטיסטיקה או בכלכלה. בפועל, שיטת המדידה הנוכחית יוצרת מציאות בעייתית, שהשפעתה חורגת הרבה מעבר לעיסוקים בחישוביים מתמטיים.

קראו עוד בכלכליסט

סעיף הדיור תופס כרבע מהמשקל הכולל של מדד המחירים והוא הסעיף הכבד ביותר. להבדיל מהדעה הרווחת, הוא לא משקף את מחירי הדירות בבעלות, אלא את מחירי השכירות. השיטה שהונהגה בישראל מסוף שנות ה-90 מניחה שכל אחד צורך שירותי דיור ושמחירי שכר דירה משתנים לאורך זמן, כמו מחירי הדירות בבעלות. השיטה אינה ייחודית לישראל ונהוגה במדינות רבות בעולם, אבל לא בכולן.

לכאורה, מבחינה כדאיות כלכלית, בחירת הפרט האם לגור בשכירות או לקנות דירה אמורה להשוות לאורך זמן בין שתי החלופות. אכן, עד שנת 2008 הפערים בין שינויים בשכר דירה לבין שינויים במחירי הדירות היו יחסית לא גדולים. אולם, מאז שנת 2008 עלו מחירי הדירות בבעלות בשיעור של 74%, כאשר מחירי השכירות עלו רק ב-36%. בהתאם לכך, גם סעיף הדיור במדד, שמתייחס למחירי השכירות, עלה רק במחצית מהעלייה במחירי הדירות בבעלות.

הפער שנוצר מוביל לכך שמדד המחירים בשנים האחרונות לא משקף את העלייה האמיתית של עלות המחיה. הרי, רק כשליש ממשקי בית בישראל גרים בשכירות. כל עוד העלייה בשכר דירה תואמת את העלייה במחירי הדירות, "השליש השוכר" מייצג נאמנה את מחירי הדירות במדד המחירים. אולם, ברגע שנוצר פער כל כך גדול, סעיף הדיור במדד המחירים מתחיל להיות לא רלוונטי לרוב רובם של משקי הבית שחיים בדירה משלהם, במיוחד לאלה שרכשו דירה בשנים האחרונות. עלות המחייה שלהם התייקרה הרבה יותר ממה שמשתקף במדד המחירים.

אם כך, הפער שנוצר בין מחירי הדירות בבעלות לשכר הדירה לא משתקף במדידת האינפלציה במשק. אילו שכר הדירה היה עולה בהתאם למחירי הדירות, כפי שמצופה מהרעיון שעומד בבסיס החישוב של סעיף הדיור במדד המחירים, או אם היו מודדים את סעיף הדיור על פי מחירי הדירות, האינפלציה בשנים 2008-2012 הייתה עומדת בממוצע על רמה של 4.4%, לעומת 2.8% על פי שיטת המדידה הקיימת. כל חישובי ההצמדה במשק היו משתנים ומשפיעים על תשואות האג"ח, ערך החסכונות, תשלומי ההלוואות, כדאיות של חוזים במגזר העסקי והפרטי.

דיור (ארכיון), צילום: עמית שעל דיור (ארכיון) | צילום: עמית שעל דיור (ארכיון), צילום: עמית שעל

כנראה שזה היה משפיע גם על מדיניותו של בנק ישראל. בנק ישראל נוקט כעת גישה שאינה נותנת משקל כבד למחירי הדירות, שנמצאים מחוץ למדד המחירים, בהחלטות הריבית שלו. לפי הגישה של בנק ישראל, הוא נוקט צעדים אחרים כדי לרסן את מחירי הדירות ע"י הטלת מגבלות על הלווים ועל הבנקים למשכנתאות.

לעומת זאת, אילו מחירי הדירות היו משתקפים במדד המחירים, האינפלציה הייתה גבוהה בהרבה לעומת הרמה הנוכחית. כך, האינפלציה בשנה האחרונה הייתה קרובה לגבול העליון של יעד האינפלציה של 3% ולא לגבול התחתון של 1%, כפי שקורה עכשיו. כתוצאה מכך, לבנק ישראל היה קשה הרבה יותר להחזיק ריבית כל כך נמוכה, הקיימת היום.

על פניו, האינפלציה המייצגת הנמוכה,שמושפעת משיטת החישוב, דווקא מאפשרת לבנק ישראל לנהל מדיניות ריבית נמוכה ולסייע למשק. המדיניות הזו דואגת במיוחד למגזר היצוא. באחרונה בנק ישראל ביצע שתי הורדות ריבית רצופות, כדי להחליש את השקל ולעזור ליצואנים.

יחד עם זאת, זה לא סוד שלריבית הנמוכה היה תפקיד לא זניח בכלל בעליית מחירי הדיור. מחירי הדירות הגבוהים גורמים להקטנת ההכנסה הפנויה של רוכשי הדירות למשך שנים ארוכות, לאחר שהם נאלצים להקצות חלק גדול מהכנסתם לתשלומי משכנתא. כתוצאה מכך, הצריכה הפרטית, שמשקלה גבוה פי 1.5 מהמשקל של היצוא, נפגעת בצורה משמעותית.

כשהריבית תתחיל לעלות, יוקר המחיה של אותם בעלי המשכנתאות יעלה מבלי שזה יבוא לידי ביטוי במדד המחירים. למעשה, עליית הריבית תהווה מהלומה נוספת אחרי המכה הראשונה שהם ספגו כשרכשו דירה במחירים מפולפלים. כתוצאה מכך, הרוב הדומם של בעלי הדירות יספוג את המכות בעלות יוקר המחיה שלהם, מבלי שהדבר יבוא לידי ביטוי במדד המחירים. וכך, עניין פעוט לכאורה, כמו שיטת המדידה - הופך לגורם בעל השפעה רבה על המשק.

הכותב הוא הכלכלן הראשי של בית ההשקעות מיטב דש .

תגיות

33 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

33.
לא ברור מה השורה התחתונה שלך ?
אלכס, אתה מניח ש- 30% שוכרים דירה ושכל ה- 70% הנותרים משלמים משכנתא. אלא שרק חלק קטן מה- 70% משלם משכנתא כשרבים כבר סיימו לשלם אותה (היא גם לא הוצאה על צריכה אלא השקעה). וגם לא ברור למה אתה סבור שבנק ישראל לא מתייחס למחירי הדיור כבעיה רק כי הם לא מופיעים במדד ? וגם האם באמת היית מציע שבנק ישראל ישתמש בכלי המוגבל של הריבית כדי לרסן את הביקושים שאינם לדיור עוד יותר כדי לפצות על עליית מחירי הדיור ?
אזרחית , תל אביב  |  11.06.13
32.
ל-31, אתה קצת טועה, מה שרשמת לא נכון.
המדד מחשב כמה כסף הוצאת על מכנסיים ולא כמה עולות מכנסיים. לפי זה, ההוצאה על המכנסיים שלך לפני חמש שנים היתה 100 ש"ח בשנה. ההוצאה על מכנסיים היום היא 400 ש"ח בשנה, ולכן במקרה זה רכיב המכנסיים במדד הדמיוני הזה עלה ב-300 אחוז. דבר שני, אתה פראייר כי אתה מוציא 200 ש"ח על זוג מכנסיים שאתה יכול לקנות בחמישים במקומות הנכונים.
יוסי , תל אביב  |  10.06.13
31.
מבנה נמדד בישראל בהשוואה למבנה המדד בעולם מעוות ומשקר
מבנה מדד המחירים הישראלי איננו משקף את יוקר המחיה בגלל חלוקת המשקלות בתוכו. סעיף דיור ואחזקת דירה הוא כ 34% בהשוואה למדד האירופי שם סעיף דיור, אחזקת דירה כולל דלקים, מים וחשמל הוא כ 11%. זה מעוות וממתן את מדד יוקר המחיה אמיתי - כולנו צורכים ביום יום מזון, ביגוד ודלקים (תחבורה). בשיטה הישראלית חלוקת המשקלות גורמת להטייה כלפי מטה בצורה מעוותת ולא משקפת מציאות
אריה מרקו , השרון  |  10.06.13
30.
שקר המדד
יש גם מדד שעובר בשקט מתחת לרדר של כולם ובא לידי ביטוי באיכות המוצרים שאנשים קונים. התעשייה מוזילה את הייצור על חשבון האיכות והמחיר נשאר אותו דבר. לדוגמה: זוג מכנסיים שקניתי לפני חמש שנים במאתיים שקל החזיק מעמד שנתיים. היום זוג מכנסיים באותו מחיר או אולי קצת יותר מחזיק חצי שנה במקרה הטוב. המחיר עלה רק קצת או שנשאר אותו דבר, אבל... במקום מאתיים שקל למכנסיים לתקופה של שנתיים אני מוציא 800 שקל. הדבר נכון לגבי מוצרי הלבשה, חשמל ועוד. אבל זה לא בא לידי ביטוי במדד שנמדד אחת לחודש ובודק את המחירים כמו שהם. במילים אחרות, עושים על האזרחים סיבוב מכל הכיוונים.
פינוקיו  |  10.06.13
29.
טוב שמחירי הדירות לא נמצאות במדד
מחיר הדירות אינו רלבנטי, דירה זו השקעה, או שאתה שוכר דירה וזו הוצאה ולכן זה חלק מהמדד, או שיש ברשותך השקעה בדירה המניבה שכר דירה, ואף אם אתה השוכר של דירתך גובה ההשקעה אינו משנה, אלא שכר הדירה.(שבמקרה זה זו גם הוצאה וגם הכנסה). לכן נכון וטוב שבמדד אין מתייחסים למחירי הדירות אלא למחיר השכירות. ומה יגידו כל אנשי הקונספירציה, כאשר מחירי הדירות יחסית למחיר שכ"ד ירדו ללא השפעה על המדד. דרך אגב ההבדל העצום בין עליית מחירי הדירות לשכירות, בונה צפייה לעליה דרמטית נוספת במחירי שכר הדירה, גם בפרפריה ובעיקר בתל אביב. שם דירת 3 חדרים נמכרת סביב 2,700K ש"ח והשכירות בערך 6.5K ש"ח שזה אומר תשואה ברוטו של 2.9%. בברלין שהשוכר מוגן בחוק ואין למשכיר אפשרות להעלות את שכר הדירה כרצונו, התשואה נטו היא 7%. מאחר ואין ואקום והעולם הוא כפר גלובלי אחד אנו רואים יותר ויותר ישראלים המשקיעים בארה"ב ובאירופה ונהנים מתשואה נטו (לאחר דמי ניהול) של 5-7%. מאחר ששם מחירי הדירות מאד נמוכות יש למשקיעים צפייה שבנוסף יהנו בעתיד גם מעלית מחירי הנדל"ן שם.
רוני  |  10.06.13
לכל התגובות