אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
החוסכים יוכלו לנהל את השקעות הפנסיה בעצמם צילום: שאטרסטוק

החוסכים יוכלו לנהל את השקעות הפנסיה בעצמם

המפקח על הביטוח עודד שריג מקדם חקיקה שתאפשר לראשונה לכל חוסך לנהל את ההשקעות של קופות הגמל שלו באופן עצמאי באמצעות מוצרי מדדים. היתרון: עלויות ניהול נמוכות בהשוואה לקופות הגמל המנוהלות על ידי חברות הביטוח ובתי ההשקעות. "כלכליסט" עושה סדר בשאלות החשובות

16.07.2013, 07:06 | רחלי בינדמן

הממונה על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר פרופ' עודד שריג חשף אתמול מהלך שאם יצליח, עשוי לחולל שינוי משמעותי בכל הנוגע למעורבות הציבור בניהול החיסכון הפנסיוני. טיוטת החוק שפורסמה אתמול נועדה לאפשר לכל חוסך לנהל את כספי קופת הגמל שלו באופן עצמאי, ובתנאי שישקיע את הכספים בתעודות סל או בקרנות נאמנות מחקות - כלומר מוצרי השקעה פסיביים. "כלכליסט" עושה סדר בשאלות החשבות הנוגעות לרפורמה.

 

מוצר לא רלבנטי הציבור לא יקפוץ על העגלה כאשר העמלות בקופות האישיות מגיעות ל־0.7%–0.8%, ובמקביל חברות הגמל מציעות קופות בדמי ניהול של כאחוז, רוב האנשים יעדיפו להסיר מעליהם את עול הניהול, ובעיקר את האחריות אלי שמעוני, 2 תגובותלכתבה המלאה
מהן קופות גמל בניהול אישי?

ב־2009 חשף הפיקוח על שוק ההון מוצר חדש שנקרא "קופת גמל בניהול אישי" (IRA), שאפשרה לקהל חוסכים מצומצם לנהל את הפנסיה שלהם באופן עצמאי או דרך מנהל תיקים לבחירתם. הרעיון בבסיס המוצר הוא לאפשר לאלה המעוניינים לקחת חלק פעיל ומעורב יותר בניהול החיסכון הפנסיוני שלהם, לעשות כן. כך למשל, החוסך שבוחר במוצר ה־IRA לא חייב לנהל את הכסף בעצמו אלא יכול להעביר אותו למנהל תיקים לבחירתו ולבצע איתו התאמה אישית של תיק החיסכון - מה שהוא לא יכול לעשות כיום כשהכסף שוכב במסלול כללי של חברת ביטוח או בית השקעות ומנוהל באופן זהה עבור כלל החוסכים בו.

קראו עוד בכלכליסט

 

מה מהות הרפורמה בניהול קופות הגמל?

תחילתה של מהפכה הכלי שייתן לציבור כוח מול המוסדיים המהלך של שריג עשוי לאלץ את החברות להפחית את דמי הניהול, וזו הבשורה לציבור שאול אמסטרדמסקי, 2 תגובותלכתבה המלאה
עד היום החוסכים יכלו לנהל את כספי הפנסיה שלהם באופן מוגבל. האפשרות ניתנה אך ורק לכספים של קרנות השתלמות (חיסכון לטווח בינוני) ולכספים הנמצאים בקופות גמל שנפתחו במעמד עצמאי (קופות שהיו פתוחות בעבר לעצמאים ולשכירים לחיסכון לתקופה של 15 שנה). במסגרת השינוי שמוצע כעת כל החוסכים בקופות גמל ­- לרבות שכירים המהווים את רוב החוסכים - יוכלו לנהל את כספיהם באופן אישי, בתנאי שישקיעו את הכספים אך ורק במוצרי מדדים כמו תעודות סל.

כמו כן חלק מהחוסכים יוכלו אף לנהל את החיסכון כאוות נפשם - כלומר להשקיע במניות פרטניות, באג"ח פרטני ואפילו באופציות. כל זאת בתנאי שיש ברשותם קצבת פנסיה מינימלית שמנוהלת באופן מקצועי. מדובר באנשים שחסכו לפחות מיליון שקל במוצרים פנסיוניים רגילים, ויוכלו להעביר את יתרת הסכום העודף לניהול אישי כאוות נפשם, או לחלופין בחוסכים שכבר מקבלים קצבת פנסיה של לפחות 4,400 שקל בחודש (למשל, גמלאי צה"ל) וברשותם סכומי חיסכון פנסיוני נוספים, שיוכלו להשקיע את הסכומים העודפים כרצונם.

לבסוף, גם כספים שניתנים למשיכה הונית והם נזילים - כלומר משיכה בסכום חד־פעמי ללא קנס, כמו קופות גמל שנצברו בהם כספים עד 2008 - ניתנים לניהול אישי.

חוסכים בקרן פנסיה או ביטוח מנהלים שיחפצו לעבור לניהול אישי, יוכלו לעשות כן רק אם יעבירו את החסכונות לקופת גמל. יש לציין כי בשונה מקרן פנסיה או ביטוח מנהלים, קופת גמל אינה כוללת רכיבים ביטוחיים אלא רק חיסכון טהור. החוסכים הללו יידרשו לרכוש בנפרד ביטוחים משלימים הקיימים באופן מובנה בקרן פנסיה ובביטוח מנהלים. בעתיד, שוקלים באוצר להרחיב את אפשרות הניהול האישי גם לפנסיה ולביטוחי המנהלים.

עודד שריג. עשוי להגדיל את מעורבות הציבור בחיסכון הפנסיוני, צילום: מיקי נועם אלון עודד שריג. עשוי להגדיל את מעורבות הציבור בחיסכון הפנסיוני | צילום: מיקי נועם אלון עודד שריג. עשוי להגדיל את מעורבות הציבור בחיסכון הפנסיוני, צילום: מיקי נועם אלון

מהם מוצרי מדדים?

מוצר מדד (למשל, תעודת סל) הוא מוצר פיננסי שמאפשר למשקיע בו לקבל חשיפה לניירות ערך הכלולים במדד שאחריו הוא עוקב. לדוגמא, תעודת סל על מדד ת"א 100 תהיה זהה להשקעה של הלקוח במניות של 100 החברות הציבוריות הגדולות בבורסה. כך המשקיע במוצר מדד יוכל להשיג תשואה הקרובה לתשואת המדד הנעקב, בקיזוז דמי ניהול.

מדוע שריג בחר להגביל את ההשקעה למוצרי מדד?

הרציונל מאחורי המהלך הוא שמוצרי מדדים כמו תעודות סל הן מוצר השקעה פסיבי בעל פיזור גדול, ולכן פחות מסוכן ממצב בו חוסך ישקיע את כל כספו במניה ספציפית.

כיצד עוברים לקופה בניהול אישי?

כל חוסך בקופת הגמל שרוצה לנהל את כספו באופן עצמאי ועונה למגבלות שתוארו לעיל, יוכל לפנות לחברות הביטוח או בתי ההשקעות שמציעים מוצרים פנסיונים בניהול אישי. לאחר שיסוכמו דמי הניהול בין החוסך לחברה (בעיקר עבור תפעול המוצר ופלטפורמת המסחר) יועבר הכסף לחשבון יעודי למסחר עצמאי. את הכסף לא ניתן יהיה למשוך לפני גיל הפרישה או במקרה של קרן השתלמות - לאחר לפחות שש שנים.

עבור חוסך שירצה לנהל את הכסף באמצעות מדדים חברת הביטוח או בית ההשקעות יפתחו חשבון למסחר עצמאי שיוגבל לרכישת תעודות סל וקרנות מחקות, לפי בחירתו. חוסך שירצה להשקיע בניירות ערך פרטניים יצטרך להציג אסמכתאות כי הוא עונה לדרישות שתוארו לעיל - כלומר מחזיק בקצבה מינימלית בניהול מקצועי, ואז יפתח לו חשבון מסחר עצמאי הפתוח לרכישת ניירות ערך פרטניים. החוסך יוכל לבחור במנהל תיקים מקצועי שינהל עבורו את הכסף, אלא שאז יצטרך לשלם לו דמי ניהול נוספים עבור הניהול.

מה גובה דמי הניהול בקופות האישיות כיום?

קופות הגמל בניהול אישי מוצעות היום בדמי ניהול אטרקטיביים יחסית של 0.3%–0.4% מהיקף הנכסים המנוהל. זאת בהשוואה למוצרים פנסיונים רגילים, שמנוהלים על ידי מנהלי ההשקעות של חברות הביטוח ובתי ההשקעות שבהם דמי הניהול יכולים להגיע עד ל־1.05%. טווח המחירים של קופות הגמל בניהול אישי נע בין הקופות של מיטב שגובות את דמי הניהול היקרים ביותר - 0.7%, לבין קופות מקבילות של אקסלנס המציעות דמי ניהול אטרקטיביים של 0.17% בלבד ואלו של הפניקס ב־0.27% דמי ניהול (הפירוט המלא מופיע בגרף שלעיל).

מה גובה דמי הניהול שמשלמים חוסכים שלא מנהלים את הפנסיה באופן אישי?

תקרת דמי הניהול במוצרים הפנסיוניים הרגילים משתנה בהתאם למוצר: בקופת גמל, קרן השתלמות וביטוחי מנהלים תקרת דמי הניהול עומדת על 1.05% מהחיסכון הצבור ועד 4% מההפקדות החודשיות, ובקרנות פנסיה תקרת דמי הניהול היא 0.5% מהחיסכון הצבור ועד 6% מההפקדות החודשיות. לרוב, חוסכים שהם שכירים במקומות עבודה מסודרים יזכו בהנחה של עד כ־50% מהתקרות הקיימות.

ממה מורכבים דמי הניהול האישי?

דמי הניהול יורכבו מהגורמים הבאים: דמי ניהול לחברה שתציע את המוצר עבור תפעול המוצר ופלטפורמת המסחר — לרוב נעים בין 0.3%–0.4% מסך הנכסים המנוהלים; דמי ניהול למנהל תיקים שיבחר החוסך אם יבחר שלא לנהל את השקעותיו לבדו - תלוי בסיכום עם מנהל התיקים. בדרך כלל ככל שהסכום גדול יותר, דמי הניהול יהיו יותר אטרקטיבים; עמלות קנייה ומכירה של ניירות ערך - תלויות בתנאים שיוסכמו עם החברה שמציעה את המוצר; ודמי ניהול לחברות תעודות הסל - תלויים בתעודות שירכשו.

האם הניהול האישי מפחית את עלויות ניהול הפנסיה?

אף כי ניתן לצפות שניהול עצמאי יפחית את עלויות ניהול הפנסיה, אין הדבר נכון בהכרח. כל חוסך צריך לבחון אם השילוב בין דמי הניהול שהוא משלם לחברה המנהלת לבין התשלום למנהל התיקים מצדיק את המהלך כאלטרנטיבה לניהול המקצועי הרגיל שבו הוא נמצא כיום.

בנוסף החוסך יצטרך לשאת גם את עמלות הקניה והמכירה של ניירות הערך (כולל בגין רכישה של תעודות סל) וכן בדמי הניהול שגובה תעודת הסל. אמנם כיום החוסך ממילא נושא בעמלות הקניה והמכירה במוצרי הפנסיה הרגילים, אולם מכיוון שמדובר בחסכונות לטווח ארוך, השינויים בתיק אינם תכופים - כך שהעמלות מועטות. עם זאת, עבור רכישת תעודות סל בישראל, החוסך בניהול אישי יצטרך לשאת בעלות דמי הניהול שגובה התעודה.

בדרך כלל החברות שמציעות את מוצר ה־IRA מציעות עמלות אטרקטיביות למסחר עצמאי. עם זאת, החוסכים יצטרכו להפנים כי בניהול כספי פנסיה לא נכון לבצע שינויים תכופים בחיסכון שכן מעבר לקושי לצפות את תנודות השוק, פעולות קניה ומכירה מרובות צפויות לייקר את עלות הניהול העצמאי.

יש הטוענים כי האלטרנטיבה הראויה למוצרים הפנסיונים הרגילים המנוהלים היא באמצעות חיוב חברות הביטוח ובתי ההשקעות להציע מוצר חיסכון שמבוסס על מוצרי מדדים שישווקו בדמי ניהול נמוכים בתקרה שיקבע המפקח, אולם מהלך כזה טרם בוצע.

תגיות

17 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

17.
אף אחד לא שם לב?
למה צריך לקחת כמעט חצי אחוז בשנה רק על החזקת הכספים על ידי חברות הניהול? חשבון זריז יוצא כמעט 5000 שקלים לשנה על כל מליון שקל. וזאת העמלה הנמוכה. העמלות הגבוהות מגיעות ל5%! פי 10! כלומר 50000!!!! ברוב המוחלט של המקרים העמלות לא מוצדקות וזאת דרך לא רעה לרוקן את קופות הפנסיה והעברה לידיים מצומצמות במסווה של הגנה עליהם.
31.07.13
16.
כל המגיבים לוביסטים - מדובר בלא פחות ממהפכה בפנסיה
המהלך הזה יכניס את כל השוק לתחרות בריאה וטובה שתסתיים בהוזלת מחירים משמעותית בדמי הניהול. בנוסף, היא תאפשר לאנשים להשקיע בדיוק באפיק ההשקעה המתאים להם ביותר, לא עוד השקעה זהה לילד בן 25 ופנסיונר בן 70. עכשיו הכח לנהל את הכסף שלנו יהיה בידיים שלנו, ולא בידי בתי השקעות או חברות ביטוח. מי שמרגיש שהשוק "גדול" עליו יוכל להמשיך לחסוך בקרן פנסיה סולידית באמצעות מנהל תיקים. כל הכבוד לאוצר!
דודו  |  19.07.13
15.
עידוד הימורים בחסות המדינה
תעודות סל ? בואו נקווה שהן יעלו. אולי ירדו ? אלו הימורים. הפנסיה בהימורים. בניגוד לבעלי עסקים, למשל הם בעלים של עסק ומקבלים משכורת כל חודש... למה לא מדברים על השקעות דיוידנדים ? מניות שמחזירות דיוידנדים גבוהים או בינוניים? פה החוסך הוא בעל מניות שאוסף דיוידנדים (משכורת), כל כמה חודשים. וזה ממש לא משנה אם זה עולה או יורד. בדרך כלל חברות תל אביב 100 זה דיוידנדים של אפס נקודה משהו. עדיף לשים את הכסף בבנק.
עומרי , חיפה  |  17.07.13
לכל התגובות