אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפירוק של מטבחי טופז נשאר במשפחה צילום: גיל נחושתן

הפירוק של מטבחי טופז נשאר במשפחה

לטענת מפרק מטבחי טופז, מאחורי גבו של ביהמ"ש, שמנסה להסדיר את חובות הרשת, העביר בעל השליטה דניאל חורי את פעילותה לחברה שבבעלות אחד מחתניו. המפרק טוען שחתן אחר של חורי מחזיק בחברה שהיא אחד הנושים הגדולים של רשת המטבחים

23.02.2014, 08:25 | זוהר שחר לוי

חודש לאחר כניסתה של רשת מטבחי טופז לפירוק, הגיש המפרק הזמני שמונה לה דו"ח חמור, המעלה חשד שפעילותה נמשכת במקביל להליך. עו"ד גיא גיסין, המפרק הזמני של רשת מטבחי טופז ושל חברת ספייס, האחראית לבניית המטבחים הכין דו"ח ובו טענות קשות כלפי התנהלותו של בעל השליטה בהן דניאל חורי, הכוללת חשד להברחת נכסים ופעילות לחברה שבבעלות חתנו. עוד, לפי גיסין, אחת הנושות הגדולות של החברות היא חברה שבבעלות חתן אחר של חורי.

קראו עוד בכלכליסט

במקביל לדו"ח ששלח לבית המשפט ביקש גיסין מהשופט עאטף עיילבוני לאסור על החברות היי סיין ופורמיליין שבבעלות חתניו של חורי להתקשר עם ספקים חדשים וכן לאסור עליהן לחלק דיבידנדים. בנוסף, ביקש המפרק להורות לבעלי החברות ולחורי למסור מידע על פעילותן לרבות דו"חות כספיים. ביום רביעי שעבר קיבל השופט עיילבוני את בקשת המפרק והוציא צו מניעה לשתי החברות. השופט ביקש מהחברות למסור לגיסין את כל המידע הדרוש כדי שיוכל לבדוק את החשדות שהעלה. השופט ציין שהצעד נעשה גם לטובת 890 הלקוחות שהזמינו מטבחים מטופז ונמצאים כעת בחוסר ודאות.

"רב הנסתר על הגלוי"

גיסין מונה למפרק זמני לפני כשלושה שבועות על ידי השופט עיילבוני, והחל לבדוק את ההתנהלות הפיננסית של החברות. הוא מצא שמטבחי טופז היתה זו שריכזה את הפעילות הפיננסית ונטלה על עצמה את מלוא האשראי הבנקאי והחוץ־בנקאי למימון פעילות הקבוצה. טופז היתה אחראית גם לקשר עם לקוחות חיצוניים והתחייבה כלפיהם לספק את המטבחים. עם הלקוחות שעמם התקשרה טופז נמנים לקוחות פרטיים וכן קבלני בנייה שבמהלך עבודתם היו מפנים אליה את לקוחותיהם לצורך הזמנת מטבח משודרג. מבדיקה ראשונית של המפרק הזמני, עלה שיתרת התחייבויות הלקוחות האמיתית עבור מטבחים שסופקו ושתמורתם טרם שולמה במלואה עומדת על כמה מאות אלפי שקלים. לעומת זאת, היקף ההתחייבויות של החברה כלפי לקוחותיה מוערכת ב־13 מיליון שקל. בנוסף, כך לפי גיסין, חובות החברה לספקים עומדים על כ־6 מיליון שקל, והחוב לקבלנים מוערך ב־2.5 מיליון שקל. גם לספייס יש חוב לספקים, בהיקף של 7 מיליון שקל, אולם החוב שמוביל לטענות הקשות ביותר מצדו של המפרק כלפי בעלי החברות הוא חוב בהיקף של 11 מיליון שקל לחברת היי סיין. מהדו"ח עולה כי בעל השליטה בהיי סיין הוא יגאל בן חמו, הנשוי לעינת, בתו של דניאל חורי. "למפרק יש תהיות רבות באשר להיווצרות החוב להיי סיין", כתב גיסין.

מפעל ספייס בראש פינה, צילום: אביהו שפירא מפעל ספייס בראש פינה | צילום: אביהו שפירא מפעל ספייס בראש פינה, צילום: אביהו שפירא

מבקשת צו המניעה שהגיש המפרק הזמני לבית המשפט מתבררות עובדות נוספות על הקשר בין החברות. מהבקשה עולה כי בעליה של פורמיליין הוא אבי בניון, שנשוי לבת אחרת של חורי, רוני. לפי גיסין, "ממידע ראשוני שהתקבל אצל המפרק הזמני עולה כי בחודש אפריל 2013, כאשר מצב החברות כבר היה בכי רע, הועבר חלק ממערך הפעילות של חברת ספייס לידי פורמיליין תעשיות. המפרק הזמני חושד כי לא מדובר בעסקה במהלך העסקים הרגיל של החברות, וכי לא ניתנה לספייס כל תמורה ראויה בגינה".

לפי המפרק, הוא טרם הצליח לאתר מסמך התקשרות המעגן את עסקת ההעברה, "ככל שקיים כזה מסמך", אך הוא התרשם כי "הנסתר בה ובקשר עמה רב על הגלוי". "מכל מקום", כותב גיסין, "עסקת ההעברה היא בוודאי בעלת מאפיינים המעלים יותר מקורטוב של חשדות ביחס למניעים שעמדו מאחוריה".

הסניף העזוב של מטבחי טופז בחיפה, צילום: גיל נחושתן הסניף העזוב של מטבחי טופז בחיפה | צילום: גיל נחושתן הסניף העזוב של מטבחי טופז בחיפה, צילום: גיל נחושתן

המפרק הזמני מביע בפנייה לבית המשפט חשד, המבוסס על שיחות שקיים עם גורמים שונים בחברות, כי במסגרת העסקה הועבר מספייס לפורמיליין פס הייצור לדלתות וחזיתות למטבחים שסופקו למטבחי טופז וממנה ללקוחות. לפי המפרק, פס ייצור זה מתאפיין בטכניקה ייחודית המיושמת בישראל על ידי שתי חברות נוספות בלבד, והוא דרוש ביותר לכל החברות שעוסקות בייצור מטבחים ונחשב לרווחי ביותר.

"במסגרת ההעברה", נכתב לבית המשפט, "ככל הנראה קיבלה פורמיליין מספייס עובדים בעלי ידע וניסיון בתחום, לרבות מנכ"ל ספייס, מישל אביטל. על בסיס זה החלה פורמיליין לייצר עבור ספייס וטופז עצמן מוצרים שייצרה ספייס בעבר ושווקו על ידי טופז".

לפי גיסין, "על פניו, והדברים נכתבים במלוא הזהירות המתחייבת, עולה החשד שעסקת ההעברה נועדה ושימשה להברחת נכסיה של ספייס לפורמיליין, המצויה בשליטת בני משפחתו של בעל השליטה בחברות נשוא ההליכים".

"אנו נושה רגיל"

גם בעניין היי סיין, אומר המפרק, רב הנסתר על הגלוי ו"הפתרונים נמצאים אצל בני משפחתו של בעל השליטה". היי סיין עוסקת בייצור שלטי חוצות לבתי עסק ומפעליה נמצאים אף הם בסמוך למפעלי ספייס ופורמיליין, במבנה אחר בפארק תעשיות צחר בראש פינה. הדו"ח של גיסין מצא גם קשר היסטורי בין החברות: שמה הקודם של חברת ספייס היה היי סיין ריהוטים.

מבדיקות ראשונות שביצע המפרק, כך לגרסתו, עולה כי היי סיין היתה במשך שנים חלק מהותי מהפעילות שנוהלה על ידי חורי. אלא שבשנת 2012, "ככל הנראה בעקבות השקעות שהשקיעה היי סיין (בהנחיית חורי) באופרציה של ספייז וטופז", הועברה השליטה בהיי סיין לידי חתנו של חורי.

המפרק עו"ד גיא גיסין, צילום: אוראל כהן המפרק עו"ד גיא גיסין | צילום: אוראל כהן המפרק עו"ד גיא גיסין, צילום: אוראל כהן

"בשלב זה", מבהיר גיסין, "לא ידוע אם ניתנה תמורה על ידי החתן לחורי כנגד ההיפרדות וקבלת הבעלות בקבוצת היי סיין. לפי המידע הראשוני שהגיע, היי סיין היא חברה בעלת פעילות משמעותית ביותר, ובין לקוחותיה רשתות קמעונאיות גדולות וגופים משמעותיים אחרים. ההשקעות של מר חורי בטופז במהלך השנים בוצעו עבורו דרך היי סיין וככל הנראה מומנו מרווחיות פעילותה העסקית".

העניינים הסתבכו עוד, לפי המסמך, לאחר שנציגי היי סיין התייצבו בדיון בבקשת הפירוק וטענו שחברה זו היא נושה מן המניין של ספייס וטופז בסכום של כמיליון שקל. בשיחה בין המפרק לבין באת כוחה של היי סיין טענה האחרונה שהחוב עומד על 11 מיליון שקל.

מאשימים את התקשורת 890 לקוחות ממתינים למטבח חדש בתחילת החודש מינה בית המשפט את עו"ד גיא גיסין כמפרק הזמני של חברת מטבחי טופז ושל חברת ספייס. "בסיטואציה שאליה נקלעו שתי החברות", כתב השופט עאטף עיילבוני, "קיים צורך דחוף ומיידי במינוי בעל תפקיד, במטרה לנסות, בדחיפות המתחייבת, להציל את אשר ניתן ולבחון את האפשרות שמכירת הפעילות, ככל שעוד קיימת, תיעשה בדחיפות המתבקשת" זוהר שחר לוילכתבה המלאה

"מן המקובץ לעיל", נכתב לבית המשפט, "עולה בבירור חשש כבד לעירוב נכסים והברחת פעילות החברות לידי חברות אחרות שבשליטת משפחתו של בעל השליטה. זאת, בלא שניתן לזהות בשלב זה תמורה ברורה בעד פעילות זו. עניינים אלו דורשים חקירה ובדיקה מקיפות, כמובן".

היי סיין שללה בתוקף את טענות המפרק. במסמך שהגיש לבית המשפט בא כוחה עו"ד יונתן מוגל נטען שבקשת המפרק לצווי מניעה "משוללת כל בסיס משפטי ועובדתי, חורגת ממסגרת תפקידו של המפרק הזמני, ואם יינתנו הצווים המבוקשים במסגרתה, ייגרם נזק בלתי הפיך להיי סיין, חברה בע"מ המעסיקה 80 עובדים".

לפי עו"ד מוגל, "היי סיין מעולם לא היתה בעלת מניות בטופז ולא היתה בעלת מניות בספייס. טופז מעולם לא החזיקה במניות של היי סיין וגם ספייס מעולם לא החזיקה במניותיה".

לטענת היי סיין, אין עילה משפטית או בסיס עובדתי להטיל עליה "מגבלות דרקוניות והרסניות", ולטענתה הטלת הצווים תגרום נזק רב ולקריסתה. התגובה מאשרת שחורי אכן היה בעל מניות בהיי סיין, אולם שוללת הרעיון שהדבר מתיר למפרק הזמני לבצע "הרמת מסך כפולה". כן ציינה החברה שהיקף החובות כלפיה מצד מטבחי טופז וספייס עומד על 13 מיליון שקל, אף יותר ממה שננקב בדו"ח של גיסין.

הקרקע משועבדת לבנק

פרק מוקדם יותר בדו"ח של גיסין מתייחס לטענות קודמות של טופז, שלפיהן הנכס המשמעותי העומד לרשותה הוא תשלומים מלקוחות בהיקף של 16.5 מיליון שקל. אלא שבדו"ח נכתב: "משיחות שקיים המפרק הזמני עם בעל השליטה ובא כוח החברה עולה תמונה שונה בתכלית ולפיה ביחס למרבית הסכום הנ"ל, לא מדובר בזכות קיימת ותקפה לקבלת כספים בפועל מהלקוחות, אלא בהזמנות פתוחות שטרם סופקו בגינן המטבחים. במילים אחרות: אין עסקינן בנכס או בהתחייבות של לקוחות שהגיע מועד פירעונן אלא בהתחייבות של החברה כלפיהם שטרם סופקה. רק אם יסופקו (ההזמנות - זש"ל), יהיו אותם לקוחות חייבים בתשלום לחברה".

בדו"ח נכתב שחברת ספייס פועלת בענף הריהוט המשרדי כ־30 שנה והעסיקה 70 עובדים לפני הקריסה. לפי גיסין, למיטב ידיעתו פוטרו העובדים לאחר מתן צו הפירוק הזמני בינואר.

מפעלי שתי החברות ממוקמים באזור התעשייה בראש פינה. על פי הדו"ח, מפעלים אלו הוקמו על קרקע הרשומה על שמן של קרובות משפחתו של בעל השליטה חורי. מהדו"ח עולה כי הקרקע שעליה הוקמו המפעלים נמצאת בעיצומו של הליך שעבוד בלשכת ההוצאה לפועל בקריות. בתחילת החודש מינה רשם ההוצאה לפועל כונסת נכסים על הזכויות בקרקע, עו"ד עדינה וויל, זאת לבקשת בנק דיסקונט על רק חובות החברות כלפיו בגובה של כ־10 מיליון שקל.

עוד עולה מהדו"ח כי לפני פירוקה הפעילה רשת מטבחי טופז חמישה סניפים מרכזיים ואולמות תצוגה שכורים, שבהם שיווקה את המטבחים. לפי הדו"ח, ארבעה מחמשת הסניפים פונו ותכולתם הועברה, כנראה למפעלים בראש פינה. הסניף היחיד שטרם פונה נמצא באזור הצ'ק פוסט בחיפה, ונשכר מחברת רכב ראובן, שהגישה את הבקשה לפירוק טופז. בסניף נמצא מלאי רב של מטבחים. לפי גיסין, ערכו הכלכלי של המלאי בחיפה אינו מבוטל עבור קופת הפירוק, "אולם פירוקו והובלתו עשויים לשחוק את ערכו באופן ניכר".

בגלל החובות של מטבחי טופז נותק מחשמל הסניף בצ'ק פוסט ונותר ללא אזעקה פעילה. "בנסיבות אלו", נכתב בדו"ח, "המלאי בסניף חשוף לסכנה ועלול להיגרם לו נזק רב אם המפרק הזמני לא יפעל באופן מיידי למימושו".

עו"ד עדי בראונשטיין מסר בשם חורי בתגובה כי "עיון בדו"ח המפרק הזמני מלמד שמר חורי שיתף פעולה עמו ואף התייצב במשרדו, נתן סקירה של פעילות החברות ודאג שהגורמים הבקיאים במערכת הנהלת החשבונות של החברות התייצבו בפני המפרק הזמני, ומר חורי אף העביר לידיו את השרתים של החברות שבהם מרוכזים כל נתוני הנהלת החשבונות. יתרה מזאת, המפרק הזמני מציין בדו"ח הראשוני שקיבל מהנהלת החברה, ובכלל זה ממר חורי, רשימת מסמכים אודות התנהלות החברות".

עו"ד בראונשטיין מבטיח שבכוונת חורי "להמשיך ולשתף פעולה עם המפרק הזמני והוא סמוך ובטוח שלאחר שימסור את מלוא המידע הרלבנטי, יתפוגגו כל החשדות שציין המפרק בבקשה כערפל בבוקר קייצי. מר חורי מקווה שבקשת הסרק שהגיש המפרק תתברר במהרה, ובכך יצטמצמו הנזקים שנגרמים שעה בשעה ממועד הגשתה".

תגיות