אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שר הפנים הורה להגדיר דיור מוזל להשכרה כמטרה ציבורית צילום: מוטי קמחי

שר הפנים הורה להגדיר דיור מוזל להשכרה כמטרה ציבורית

הוועדות המקומיות בכל רשות מקומית יוכלו להפקיע קרקע כדי לקדם פרויקטי השכרה מוזלים בשטחן, בעלות סמלית. עד כה נאלצה כל רשות לשלם לרשות מקרקעי ישראל את מלוא הסכום על הקרקע

28.10.2014, 14:40 | יעל דראל

תמריץ ליצירת דיור מוזל להשכרה: שר הפנים גדעון סער חתם על צו המגדיר לראשונה בחוק התכנון והבנייה, דיור להשכרה בהישג יד - כמטרה ציבורית. המשמעות: הוועדות המקומיות בכל רשות מקומית, שיכולות על פי חוק (סעיף 188 לחוק התכנון והבנייה) להפקיע קרקע לצורכי ציבור לטובת מטרות ציבוריות, יוכלו כעת לעשות זאת גם על מנת לקדם פרויקטי השכרה מוזלים בשטחן.

קראו עוד בכלכליסט

במשרד הפנים ציינו כי צעד זה לא קודם עד כה על ידי רשויות מקומיות, בעיקר בשל חוסר כדאיות כלכלית – נתון שהשפיע בעיקר על אזורי הביקוש, שדווקא בהם הדרישה לדיור להשכרה גבוהה. זאת משום שעד כה, רשות מקומית שביקשה להפקיע קרקע על מנת לקדם פרויקט להשכרה על קרקע מדינה נאלצה לשלם לרשות מקרקעי ישראל את מלוא הסכום על הקרקע – סכומים שבאזורי הביקוש במרכז הגיעו לעשרות אלפי שקלים למ"ר. כך למשל, בתל אביב המחיר על מ"ר עומד על כ-29,000 שקל.

פרויקט שכירות הוגנת בשכונת נווה שאנן בתל אביב (ארכיון) פרויקט שכירות הוגנת בשכונת נווה שאנן בתל אביב (ארכיון) פרויקט שכירות הוגנת בשכונת נווה שאנן בתל אביב (ארכיון)

על רקע הסוגיה, במשרד הפנים הגיעו לסיכום עם רשות מקרקעי ישראל, לפיה קרקע ציבורית המיועדת לדיור להשכרה תוקצה לרשויות במחיר סמלי של 18 שקלים בלבד ל-49 שנים – באופן שיאפשר להוריד לאפס את עלויות הקרקע בפרויקטים כאלה ויתמרץ רשויות מקומיות לקדם פרויקטים כאלה בשטחן. המהלך המשלים שאליו התחייבה הרשות יובא ביום לאישור קבינט הדיור ביום שני הקרוב.

על פי הצו, דמי השכירות בפרויקטים שיוקמו במסגרת המהלך, יעמדו לכל הפחות על 20% פחות ממחיר השוק, ולא יועלו במשך תקופת השכירות, אלא בהתאם לשיעור עליית מדד המחירים לצרכן בתוספת 1%, פעם בשנה לכל היותר. תקופת השכירות שנקבעה עבור פרויקטים אלה עומדת על שלוש שנים, עם אפשרות להארכה בשלוש שנים נוספות.

על פי הצו, הרשויות המקומיות יהיו אחראיות על פרויקטי ההשכרה העתידיים, הן בהיבטי הפעלה, ניהול ותחזוקה של יחידות הדיור והרכוש המשותף של כל הבניין. במשרד הפנים ציינו כי הפיקוח על הוראות הצו ועל הסכם השכירות תהיה מוטלת על הרשות המקומית, על חברה עירונית מטעמה או על גוף ממשלתי.

במשרד הפנים ציינו עוד כי ההחלטה מגיעה על רקע דרישה מצד רשויות מקומיות רבות - בראשן עיריית ירושלים ועיריית הרצליה - אשר ביקשו לקדם פרויקטים כאלה בשטחן אך לא עשו זאת, לטענתן, על רקע חוסר כדאיות כלכלית הנובעת משווי השימוש בקרקע.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
קצת בעייתי שמפקיעים לאדם פרטי לטובת הכלל
למה דווקא לאדם פלוני להפקיע ולא לשכניו? למה האדם הספציפי הזה הוא הנפגע היחיד בפרשה? יש דרכים אחרות לטפל בזה. למשל, למה לא לאפשר לאנשים פרטיים לבנות לטובת שיכונים ציבוריים בשכירות? תנו תמריצים, הגדילו את זכויות הבנייה ופטרו ממסים... אני אשמח להיות הראשון שאבנה למטרה הציבורית. זה טוב ויפה לפעול לטובת הכלל. אבל למה שזה יבוא על חשבונות של הפרט? שגם הפרט ייהנה מהפירות.
28.10.14
3.
שוב מדברים על כל הארץ ומתכוונים לתל-אביב רבתי.
זה וודאי שלא יעשו מחוץ לתל-אביב רבי שהיא שורש הרע.כי לא כדאי ואין צורך.אבל לתל-אביב זה אקמול לסרטן.הביקוש הוא פי מליון על פני ההיצע שבכלל יש.הדרך לפתרון.לעודד יציאה מתל-אביב רבתי בדרך של הכבדת מיסים על עסקים ועידודם לצאת לפריפריה בשיטת המקל והגזר.זה הפתרון ואין בלתו.ואז תבוא הישועה לכולללללם.
avi  |  28.10.14
2.
כמה שהשר הזה גרוע. הכניס עוד קלקול דקה לפני העזיבה. לא ברור מה יקרה פה ?
העיריות בישראל עובדים ע"פ סטנדרטים נמוכים מאוד של ניהול. ברובן יש אלפי ליקויים ומנהל לא תקין, שחיתויות, העדפת מקורבים, פטורים מארנונה לחברים, הוצאות לא מבוקרות, מכרזים תפורים וכו'. אבל מה הדבר הכי גרוע אצלם ? ההתנכלות ושרירות הלב כלפי תושבים רגילים. בעלי עסק מקבלים דוחו"ת על ימין ועל שמאל כי הפקח מצוברח, אנשים מחכים שנים לקבל היתרים, פקידי העירייה מטרטרים את התושבים עד שאדם יוצא מדעתו. עכשיו נתנו להם דרך חדשה להתעמר בתושבים: הפקעת קרקעות לצרכי דיור מוזל. שכל בעל קרקע ידע שזכות הקניין היא בערבון מוגבל. יש שריף בשכונה ואם תרגיזו אותו הוא ייקח לכם את הקרקע וייתן למי שראוי בעיניו.
גיל ג , חולון  |  28.10.14
לכל התגובות