אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתעה ביפן: הבנק המרכזי הגדיל ההרחבה הכמותית צילום: איי אף פי

הפתעה ביפן: הבנק המרכזי הגדיל ההרחבה הכמותית

לפי ההחלטה המפתיעה, היקף רכישות האג"ח הממשלתיות יגדל ב-30 טריליון ין בשנה - לכ-80 טריליון ין. כמו כן הוחלט כי האג"ח שיירכשו יהיו לטווח ארוך יותר; הבורסה זינקה ב-5%

31.10.2014, 07:51 | שירות כלכליסט

הבנק המרכזי של יפן אישר במפתיע, ברוב של חמישה מול ארבעה, להגדיל את תוכנית ההרחבה הכמותית; הבורסה בטוקיו מזנקת בתגובה ב-5%.  

קראו עוד בכלכליסט

לפי ההחלטה, הבנק המרכזי היפני הגדיל את היקף רכישות האג"ח הממשלתיות לכ-80 טריליון ין בשנה (727 מיליארד דולר) - עלייה של 30 טריליון ין לעומת היקף הרכישות עד כה.. כמו כן הוחלט כי האג"ח שיירכשו יהיו לטווח ארוך יותר - בעלות טווח פירעון של 7-10 שנים.

הבורסה בטוקיו, צילום: בלומברג הבורסה בטוקיו | צילום: בלומברג הבורסה בטוקיו, צילום: בלומברג

ברקע להחלטה עומדת האינפלציה הנמוכה ביפן - הבנק המרכזי לא הצליח להביא אותה ליעד השנתי, 2%, בשנתיים האחרונות; והלחץ שמופעל על הכלכלה המקומית בעקבות העלאת מס המכירות. חלק מהאנליסטים סבור כי הבנק יגדיל את רכישות האג"ח בנקודת זמן כלשהי; עם זאת הנגיד הרוהיקו קורודה לא הזכיר בשבועות האחרונים אפשרות למהלך כזה - ולכן מדובר בהחלטה מפתיעה.

לפי נתונים שפורסמו היום ביפן, שיעור האינפלציה השנתי עמד על 1% בספטמבר - לעומת 1.1% באוגוסט. מדובר בהאטה החודשית השנייה ברציפות - אשר מרחיקה את המדינה מיעד האינפלציה השנתי, העומד על 2%..

 

"ההחלטה התקבלה בתזמון טוב עבור קורודה", אמר טאקשי מינאמי, הכלכלן הראשי במכון המחקר Norinchukin בטוקיו, שהיה אחד מהבודדים לחזות את המהלך. לדבריו, העובדה שההחלטה התקבלה מיד לאחר ההכרזה על סיום תוכנית ההקלה הכמותית של הפדרל ריזרב בארה"ב, עוזרת להדגיש את ההבדלים בגישות של המדינות. הין נחלש ב-1.5% מול הדולר ועמד על רמה של 110.89 בשעות הלילה בטוקיו.

המהלך מגיע כמעט 19 חודשים לאחר שקורודה השיק את תוכנית רכישת הנכסים הראשונית שלו, שנועדה להכפיל את הבסיס המוניטארי. הסיבוב הראשון חיזק את המניות והחליש את הין. מאז, שער חליפין תחרותי יותר עזר להעלות את ההכנסות של החברות, בעוד העליות במחירי הנכסים הרחיבו את שווי ההון של משקי הבית היפנים.

ואולם התוכנית לא הצליחה להעלות את הייצוא מעבר לרמות שיא שכבר נקבעו או להשפיע על האינפלציה. בעוד שהבנק המרכזי קבע יעד של 2% לאינפלציה, המחירים לצרכן עולים בשיעור של 1% בלבד.

"קורודה לא יכול להמשיך בגישה החיובית - האינפלציה הואטה ל-1% ומחירי הנפט ישפיעו לשלילה על המחירים", הוסיף מינאמי. לדבריו, ההחלטה של קורודה נובעת גם מהעלייה הנוספת המתוכננת במס המכירות. שיעור המס הועלה באפריל ל-8% מ-5%, ועלייה נוספת מתוכננת לשנה הבאה. "קורודה לא רצה שראש הממשלה שינזו אבה ידחה את העלאת המס", טוען מינאמי.

ההחלטה על הגדלת תכנית ההרחבה הכמותית התקבלה שעות ספורות לאחר שפורסם דו"ח ממשלתי שהצביע על האטה באינפלציה בספטמבר לשיעור הנמוך ביותר שלה מזה שישה חודשים. מנתונים נוספים עולה כי הוצאות משקי הבית נפלו בחודש שעבר ב-5.6% לעומת השנה שעברה, בעוד ששיעור האבטלה טיפס ל-3.6% מ-3.5%. 

תגיות

5 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כבר 20 שנה הם עושים אותו דבר, וזה לא עוזר, אז מה עושים ? עושים עוד מאותו הדבר
איינשטיין אמר שלעשות אותו דבר שוב ושוב ולצפות לתוצאה שונה, זה אי שפיות. המשך חלוקת כספים בחינם לבנקים, יאפשר להם להמשיך לשחק בניירות, ולהגדיל את הרווחים של עצמם, תוך מסחר ביננרות בינם לבין עצמם, ולא יזיז כהוא זה. את אותם סכומים אפשר לתת בחינם לממשלה, כמו שנותנים אותם בחינם לבנקים. הממשלה תשקיע בתשתיות, בחינוך, ובכלכלה, ובכך תספק כסף לאנשים. אנשים שיש להם כסף, קונים דברים. כשאנשים קונים דברים, יש ביקוש. כשיש ביקוש, המחירים עולים. המשך חלוקת הכסך בחינם לבנקים, לא תוציא שום כלכלה ממיתון, ובטח לא תייצר אינפלציה.
31.10.14
1.
יפן תהיה הקנרית במכרה הפחם.
יפן, שיאנית החוב בעולם, עומדת להדגים לעולם כיצד נראית כלכלה קורסת. ככל שהיא מדפיסה יותר כסף, כך היא מתקרבת לנקודת האל-חזור, שבה הבנק המרכזי הוא הגורם היחיד שמוכן לרכוש את אגרות החוב שלה, והציבור מאבד אמון במטבע המתמוטט. אבל היא לא תהיה היחידה שתרד במורד המשעול האפל הזה, שכן כל שאר כלכלות המערב ממהרות בעקבותיה.
אורן  |  31.10.14