אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"לא מן הנמנע שמחירי הנפט יצנחו ל-50 דולר לחבית" צילום: בלומברג

"לא מן הנמנע שמחירי הנפט יצנחו ל-50 דולר לחבית"

להערכת ראש יחידת המחקר במחלקת האנרגיה של ארה"ב, מחיר חבית נפט עלול להגיע לכ־62 דולר כבר באמצע 2015. אחד הגורמים לירידות: הזינוק בייצור האמריקאי. "התלות של מדינות העולם בנפט תימשך עד שנת 2040"

19.11.2014, 22:38 | מיכאל פרל

ראש יחידת המחקר במחלקת האנרגיה של ארה"ב אדם סימינסקי הזהיר אתמול כי מחירי הנפט עלולים להגיע לכ־62 דולר לחבית כבר באמצע שנת 2015, ובהמשך "לא מן הנמנע", לדבריו, שהם יצנחו לשפל היסטורי של 50 דולר לחבית.

קראו עוד בכלכליסט

היום נסחר הנפט הגולמי ב־74 דולר. סימינסקי אמר את הדברים בשולי כנס Deloitte בנושא גז ונפט, שנערך ביוסטון, ארה"ב. סימינסקי הגיע לכנס כדי למסור את תחזיתו על עתיד שוק האנרגיה העולמי.

צעדים מרחיקי לכת

במהלך התייחסותו למחירי הנפט הצונחים מיהר הבכיר האמריקאי למתן את דבריו, וציין כי בהתאם לתחזיות שפרסמה יחידת המחקר שהוא עומד בראשה הם צפויים להישאר בחודשים הקרובים סביב 80 דולר לחבית.

לדבריו, אם התחזית אכן תתממש, הדבר יכריח את המדינות היצרניות לפעול לבלימת הנפילה החופשית במחירי הנפט. בתוך כך העריך כי ארה"ב תהיה מוכנה לנקוט צעדים מרחיקי לכת כדי לבלום את סחף ירידות המחירים, כמו עצירה של הפקת הדלק מפצלי שמן - תעשייה שארה"ב מובילה בה בעולם. למרות זאת ואולי דווקא בשל ההצהרה המרעישה הוסיף סימינסקי כי התחזיות העגומות למחירי הנפט לא צפויות לבטל את התלות של מדינות העולם בזהב השחור, שצפויה להימשך עד שנת 2040.

סימינסקי התייחס גם לסיבות לירידת מחירי הנפט בעולם, שצנחו מאז יוני השנה בכ־30% במה שמוגדר כאחד ממשברי הנפט הגדולים של העת האחרונה. לדבריו, מחירי הנפט היו צפויים לעלות בגלל חוסר היציבות שאפיין את המזרח התיכון מאז פרוץ האביב הערבי ואף להתייצב על 140–150 דולר לחבית. ואולם, הזינוק בייצור הנפט האמריקאי וכניסתם של הקנדים למועדון המדינות היצרניות מנעו זינוק במחירים ואף גרמו לירידתם החדה.

אדם סימינסקי. שפל היסטורי, צילום: בלומברג אדם סימינסקי. שפל היסטורי | צילום: בלומברג אדם סימינסקי. שפל היסטורי, צילום: בלומברג

ואכן, מומחים מעריכים כי הירידה במחירי הנפט נובעת בעיקר מהעלייה בתחרותיות בשוק זה. כניסתם של שחקנים חדשים (שאינם חברים באופ"ק), לצד הגדלת ייצור הנפט של ארה"ב (שהעלתה את כושר הייצור של ב25% בשנתיים בלבד), שברו את המונופול ארוך השנים של אופ"ק ונגסו בחלקו במפת ייצור הנפט העולמית.

רעידת אדמה של ממש

הצניחה במחירי הנפט אכן נותנת אותותיה ומתחילה לגרום לשינויי עומק בכלכלה הגלובלית. אמירה כה נחרצת של בכיר בממשל האמריקאי נחשבת לרעידת אדמה של ממש, שצפויה להשפיע על תחזיות הצמיחה והמדיניות הכלכלית של יצרניות הנפט בעולם.

הצמרת הרוסית הגיבה בבהלה

בתגובה לתחזיות על הירידות התלולות במחירי הנפט, אמר היום שר האוצר הרוסי אנטון סילואנוב כי אם יתממשו, עלולה רוסיה לצנוח למיתון כבר בתחילת 2015. "נצטרך להדק את התקציב, עם כל האמצעים העומדים לרשותנו", אמר. נגידת הבנק של רוסיה, אלווירה נביאולינה, העריכה השנה כי רוסיה תצליח לספוג את תוצאות הסנקציות של המערב אם הנפט יישאר מעל לרמה של 80 דולר.

תגיות

11 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

8.
שכחו לבדוק את מחיר הפקת נפט מפצלים
הפקת נפט מפצלים זה תהליך יקר. להבדיל מבארות נפט עמוקות במיוחד. אם קדחת לעומק כי מחיר של 100 דולר לחבית הצדיק זאת, הפסדת חד פעמית על מחיר הקדיחה הגבוה, אבל הנפט שאתה מפיק ביום-יום לא עולה לך יותר מאשר נפט מבאר רדודה. לעומת זאת הפקת הנפט מאדמה עולה יקר מאד. אם המחיר ייפול, המפיקים יפשטו רגל, לכן מה שיקרה זה שהמפיקים "ייתישרו" עם אופק והמחיר ייקבע ע"י ויסות ההפקה, ממש כמו ויסות השאיבה. המפיקים חלשים ביחס לשואבים. אופק יכולים להגדיל מלאים ולשבור את המפיקים עם דלק זול שישבור את המפיקים (שיפסידו כסף, בזמן שאופק רק תצמצם רווחים, אבל תמשיך להרוויח)
שוואו המקופח מקופ"ח , שפלת החוף האמריקאי  |  20.11.14
לכל התגובות