אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פורטסמות', סוונסי או ברנטפורד - מה המודל הרצוי להפועל תל אביב? צילום: אורן אהרוני

פורטסמות', סוונסי או ברנטפורד - מה המודל הרצוי להפועל תל אביב?

קבוצות בליגות הנמוכות באנגליה עשויות להוות את מודל החיקוי המושלם לקבוצת הפועל תל אביב, שמאתמול עמותת האוהדים אחראית לניהולה

08.02.2015, 13:58 | אוריאל דסקל

אוהדי הפועל תל אביב השתלטו באופן סופי על זכויות הניהול של הקבוצה - זו הבשורה הגדולה של הכדורגל הישראלי השבוע. האוהדים שיחזיקו בבעלות על 20% מהקבוצה מליגת העל גם ינהלו אותה. הפרטים לגבי ההסכם יפורסמו בימים הקרובים על ידי היו"ר בארי בן זאב, שלא מנסה למכור אשליות וטוען שהקבוצה בדרך לשנים קשות. על רקע ההסכם, שווה כעת לבדוק מה עשו אוהדים בקבוצות אחרות שהצליחו להשתלט על הקבוצה.

קראו עוד בכלכליסט

רמון = טביב. מחאה נגד המנהלים הקודמים שגרמו לקריסת המועדון, צילום: אורן אהרוני רמון = טביב. מחאה נגד המנהלים הקודמים שגרמו לקריסת המועדון | צילום: אורן אהרוני רמון = טביב. מחאה נגד המנהלים הקודמים שגרמו לקריסת המועדון, צילום: אורן אהרוני

מיותר להשוות את המצב של הפועל לבונדסליגה (שם על פי חוק כל קבוצה חייבת להיות בבעלות חברי המועדון) או לאחת מיתר הליגות הבכירות באירופה, שם הכסף הגדול מזכויות שידור מאפשר ניהול מועדון על פי הכנסותיו הטבעיות, אך בדיקה מעמיקה של כמה מקבוצות האוהדים בליגות הנמוכות באנגליה מאפשרת נקודת השוואה טובה למצב של הפועל.

מדוע? כי מדובר בסדר גודל דומה של מועדון עם בעיות דומות, שנובעות גם מאווירה יחסית דומה (קהל רב, חברה קפיטליסטית ברובה וקבוצות יריבות שאינן בבעלות אוהדים).

אוהדי פורטסמות אוהדי פורטסמות'. מחקו חובות של יותר מ-40 מיליון שקל בפחות משנתיים | צילום: אימג'בנק, Gettyimages אוהדי פורטסמות

"מודל פורטסמות'

ב-2008 פורטסמות', קבוצת הכדורגל מהחוף הדרומי של בריטניה, שיחקה בפרמיירליג וזכתה בגביע כשבשורותיה משחקים שחקנים ברמה הגבוהה ביותר כגון סול קמפבל, לאסנה דיארה, ניקו קראנצ'ר ואחרים. הבעלים של הקבוצה היה סשה גאידמק, שהשתמש בכספיו של אביו ארקדי כדי להביא את הכוכבים שהצעידו את המועדון להישגים האדירים, אך לא השקיע כלל בתשתיות.

כשלמשפחת גאידמק נגמר הכסף, החלה מכירת חיסול של הכוכבים והקבוצה החלה בקריסה מהירה לתחתית הליגות המקצועניות של אנגליה. בעלים חדשים שנכנסו בכל מיני עסקאות מפוקפקות, פשיטות רגל של משקיעים הזויים פוטנציאליים וניהול מחפיר של הצד המקצועי, הובילו את הקבוצה הגאה, שהוקמה ב-1898 לקצה הנפילה מהצוק וההיעלמות מהמפה.

ב-2013 האוהדים חגגו כמו פעם. כל "המשקיעים" ו"הבעלים" נעלמו והאוהדים השתלטו על המועדון שלהם. המועדון כיום בליגה הרביעית של אנגליה ובבעלות עמותת האוהדים של פורטסמות'. בספטמבר 2014 חגגו האוהדים את ההישג הגדול ביותר שלהם: מחיקת חוב של 7 מיליון ליש"ט (כ-42 מיליון שקל) שנתיים לפני הזמן. "אנחנו עכשיו חוגגים את הגעתנו לאפס", אמר מרק קטלין, מנכ"ל המועדון ל"פורטסמות' ניוז". "המועדון היה בתוך מכתש, אבל עכשיו אנחנו יכולים להתחיל לבנות את התשתיות".

המועדון ניצל בזכות כמה אלפי אוהדים שכל אחד מהם תרם יותר מ-1,000 ליש"ט (כ-6,000 שקל) כדי לרכוש את המועדון, לצמצם את החוב ולהיכנס לעמותת האוהדים/בעלים של הקבוצה - שמנהלים אותה.

"ההנגאובר מתקופתנו בפרמיירליג היה חוב ענקי", אמר רופרט בראון, אוהד וחבר עמותה למגזין פור-פור-טו, שבחר באוהדי פורטסמות' כ"אוהדי השנה". "עכשיו התחושה היא שאנשים יודעים לאן הכסף שלהם הולך. באיזור שלנו אין לאנשים הרבה מאוד כסף, בטח לא בשביל להחזיק מועדון כדורגל אבל הם היו מוכנים לשים את הכסף בשביל להבטיח את עתיד המועדון".

וזה הודגם שוב לאחר שהמועדון השתמש בשיטת מימון ההמונים - כדי לממן בנייה של מספר מגרשי כדורגל למחלקת הנוער של הקבוצה. המועדון הצליח לגייס כ-290,000 ליש"ט בשיטה הזו - כשכל אוהד תורם מה שהוא יכול ומקבל צ'ופר קטן או גדול (תלוי בסכום) על התמורה שלו. "זה עכשיו חלק מה-DNA שלנו, העזרה הזאת מהאוהדים", אומר דובר עמותת האוהדים של הקבוצה ג'ון קימבל. "לא היינו משלימים פרויקטים בלי המימון המונים".

מיכה הול, בלוגר שחשף את מספר השחיתויות הרב בהנהלת פורטסמות' והוביל מאבקים אינטרנטיים למען הקמת עמותת אוהדים, הוא כיום מנהל הקשר של המועדון עם הקהילה ומסביר איך ניתן להמשיך לגייס כספים מהאוהדים/בעלים. "אנחנו מדברים עם אנשים כל הזמן", הוא אומר. "אנחנו שקופים כמה שניתן. כל מי שפונה למועדון מקבל פנייה חזרה כאינדיבדואל. אנחנו מבינים שלדבר עם האוהדים זו לא העבודה שלנו, זו המחוייבות שלנו".

"מה שחשוב זה שבעבר האוהדים שמו כסף במועדון ולא ידעו איך מבזבזים אותו", אומר הדובר של המועדון, קולין פראמרי. "עכשיו לאוהדים יש את הביטחון שהם יודעים לאן הכסף מופנה ואיך. המועדון מנסה להתנהל נכון עסקית בתוך הקהילה המקומית ועשינו צעדים ענקיים כדי לשקם את התדמית של המועדון".

המועדון נבנה מחדש עכשיו. ממצב שלא היו לו שחקנים, מאמנים או מחלקת נוער - המועדון כרגע עם מחלקת נוער פעילה וקבוצה במרכז הטבלה של הליגה הרביעית באנגליה. כמו כן, האוהדים מעורבים אבל לא מתערבבים. לא דורשים מהמאמן לקבל החלטות על פי גחמותיהם ונותנים לאנשי המקצוע לעשות את העבודה שלהם במסגרת הציפיות הצנועות מהם.

מודל ווימבלדון דומה לזה של פורטסמות'.

אוהד סוונסי. צריך שהאוהדים יאמינו בעמותה ובשותפים שלה, צילום: אימג אוהד סוונסי. צריך שהאוהדים יאמינו בעמותה ובשותפים שלה | צילום: אימג'בנק, Gettyimages אוהד סוונסי. צריך שהאוהדים יאמינו בעמותה ובשותפים שלה, צילום: אימג

מודל סוונסי

בעמותת האוהדים של הפועל תל אביב דיברו רבות על "מודל סוונסי". קבוצה בבעלות 20% אוהדים ושאר האחוזים בידי אנשי עסקים ומשקיעים שהינם אוהדי הקבוצה. המודל הזה הוא המודל המוצלח ביותר מבחינה מקצועית בליגות הנמוכות של אנגליה - היכן שסוונסי הוולשית שיחקה. כיום הקבוצה נמצאת בפרמיירליג ורושמת רווחים מדי שנה. כשהיה צריך, האוהדים העשירים ואנשי העסקים בבעלות הקבוצה, הכניסו את היד לכיסו וחיזקו את הקבוצה כדי שתעלה לליגה הבכירה ותהנה מההכנסות הטבעיות הגדולות.

המודל הזה לא יצא לפועל בהפועל תל אביב מסיבות רבות. הראשונה היא שהעמותה לא באמת זכתה לאמון שאר האוהדים. כמו כן, העמותה לא קיבלה גישה לניהול המועדון בגלל שחיים רמון ניהל אותו בדרכו הייחודית והותיר את העמותה, במשך שנים, בצל - זאת למרות שהיא היתה בעלת המניות הגדולה ביותר של המועדון.

נראה שכעת עמותת האוהדים של הפועל תל אביב צריכה עכשיו לחשוב הרבה יותר כמו פורטסמות' ופחות כמו סוונסי.

ללא אנשי עסקים שיכולים לחזק את הקבוצה ולכסות את החובות (מני ויצמן, האיש מאחוריי חיים רמון שמסרב לנהל בעצמו את המועדון לא יכסה את החובות), המנהלים צריכים להתמקד בהחזרת חובות ויציאה מהבור.

אוהדי הפועל תל אביב. צריך לעצור את הדימום, צילום: אורן אהרוני אוהדי הפועל תל אביב. צריך לעצור את הדימום | צילום: אורן אהרוני אוהדי הפועל תל אביב. צריך לעצור את הדימום, צילום: אורן אהרוני

מודל ברנטפורד

כמוו כן, יש את מודל ברנטפורד. הקבוצה מהליגה השנייה באנגליה טיפסה לצמרת הליגה הזו ומועמדת לעלייה לפרמיירליג וזאת לאחר שהיתה במצב של פשיטת רגל והוצלה על ידי עמותת האוהדים שלה. עמותת האוהדים שלה, שייצבה אותה מבחינה כלכלית, חתמה ב-2009 על הסכם שיתוף פעולה עם מת'יו בנהאם, איש עסקים מיליונר, שבחמש השנים הבאות השקיע לפחות 5 מיליון ליש"ט במועדון - בתשתיות ובקבוצה ראשונה. זה קרה 4 שנים אחרי שהעמותה השתלטה על המועדון מידיו של רון נואדס הכושל וכיסתה את החובות.

בנהאם השקיע יותר ממה שהבטיח, הכל בהשקעות בעלים ולא בהלוואות בעלים - ברמת התשתיות וברמת הקבוצה הבוגרת. בנהאם הוא בעל המניות הגדול ביותר במועדון כרגע אחרי ההשקעה שלו אבל העמותה נשאר בעלים של אחוזים מהמועדון עם זכות וטו על מכירת נכסים שלו כגון האצטדיון או מניות של המועדון.

מכירת המועדון למיליונר זה הימור אבל בנהאם הציג תוכנית מפורטת לגבי התוכניות שלו - בניגוד, למשל, לחבורת משקיעים מזרח תיכונים שרכשו את נוטס קאונטי מידי עמותת האוהדים והביאו לפירוק המועדון הוותיק.

הקבוצה כרגע יציבה מבחינה כלכלית וספורטיבית כשהמאמן שלה הוא מרק וורבורטון, לשעבר בנקאי בכיר בבנק אוף אמריקה וטריידר בבורסה של לונדון, שמאס בחיי העסקים והתחיל לאמן כדורגל. למועדון יש אקדמית כדורגל פורייה שמספקת את רוב השחקנים לקבוצה הבוגרת וגם מוכרת רבים לקבוצות שונות בליגות האנגליות.

תגיות