אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
עיצומי הפרקליטים כבר עלו למדינה 4 מיליון שקל צילום: עמית שעל

עיצומי הפרקליטים כבר עלו למדינה 4 מיליון שקל

הפרקליטים לא מעבירים תגובות ומסמכים במחאה על נציבות הביקורת זה כחודשיים. כתוצאה מכך פסק ביהמ"ש הוצאות למדינה בשני מקרים

04.04.2015, 20:09 | משה גורלי

עיצומי הפרקליטים נגד נציבות הביקורת על הפרקליטות מתחילים לגבות מחירים. בית משפט השלום בירושלים פסק, בשני תיקים שונים, הוצאות כבדות המסתכמות בכ־4 מיליון שקל נגד המדינה. זאת, לאחר שפרקליטות מחוז ירושלים לא הגישה כתבי הגנה בגלל העיצומים.

קראו עוד בכלכליסט

הפרקליטים מתנגדים לסמכות הבדיקה האישית בנוגע להתנהלותם, המצויה בידי נציבות הביקורת בראשות השופטת בדימוס הילה גרסטל. לטענתם, האפשרות הזו מחלישה את מעמדם מול נאשמים ופרקליטים רבי־עוצמה, במיוחד מהפשע המאורגן, שינצלו כל הזדמנות כדי להתלונן במטרה להרתיע, לצנן ולשתק את כוחם. בעקבות זאת הם החליטו עם הקמת הנציבות באפריל 2014 שלא לשתף פעולה עמה בשלב הראשון. בשלב השני החליטו בפברואר 2015 שאינם מעבירים תגובות ומסמכים לבתי המשפט, אלא לחתימת פרקליטי המחוז.

שני המקרים שבהם נפסקו ההוצאות למדינה הם סכסוכי קרקעות שבהם נתבעו, בין השאר, רשויות המדינה, ובשניהם היה זה השופט גד ארנברג שהטיל על המדינה את ההוצאות העונשיות. בתיק הראשון, בתביעה נגד הממונה על הרכוש הממשלתי ביהודה ושומרון, פסק השופט 2 מיליון שקל לזוג תובעים שרכשו בית בהתנחלות בשומרון ולא יכלו לעבור אליו בשל תוכנית חדשה של הרשויות. פרקליטם עו"ד יובל ברכה כתב: "אין זה הוגן שבנסיבות דנן של בני זוג שנפגעו בשל אוזלת היד של המדינה ימצאו עצמם מותשים גם בשל שביתת פרקליטיה", זאת לאחר שכתב ההגנה לא הוגש 80 יום מהיום שבו אמור היה להיות מוגש ו־20 יום לאחר הארכה שהתבקשה.

נציבת הביקורת, השופטת בדימוס הילה גרסטל, צילום: אריאל בשור נציבת הביקורת, השופטת בדימוס הילה גרסטל | צילום: אריאל בשור נציבת הביקורת, השופטת בדימוס הילה גרסטל, צילום: אריאל בשור

בתיק השני, אחת הנתבעות היתה רשות מקרקעי ישראל, בתביעה שהוגשה על התרשלות הרשות ברישום עסקה. השופט ארנברג קיבל את בקשת פרקליט התובעים, עו"ד יורם ספרן, לפסק דין בהיעדר הגנה וקבע שהרשות תשלם להם 1.1 מיליון שקל. בנוסף חייב השופט את המדינה בהוצאות נוספות בשל אגרה, חוות דעת מומחה ושכר טרחה לעורך הדין בשיעור של 12% מהסכום שנפסק, בתוספת של ריבית והצמדה.

ממשרד המשפטים נמסר בתגובה: "כתבי ההגנה ייחתמו על ידי פרקליטת המחוז ותוגש בקשה בהסכמת הנתבעים לביטול פסקי הדין שהטילו את ההוצאות". מדובר בעמדה הסותרת עמדה קודמת של פרקליט המדינה שי ניצן שסירב לדרישת הפרקליטים שפרקליטי המחוז יחתמו על כל מסמך שיוצא מתחת ידם.

הפרקליטים מצדם טענו בתגובה באמצעות ראש הוועד עו"ד לימור פלד כי "העברתם של מסמכים עיקריים לאישור ולחתימת פרקליטי המחוזות נועדה כדי לאפשר ביקורת בזמן אמת, ולא בדיעבד, על ידי הממונים שאחראים על ביצוע עבודתנו".  

תגיות