אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מחשב הגה בעצמו תיאוריה מדעית צילום: shutterstock

פורצי הדרך

מחשב הגה בעצמו תיאוריה מדעית

בניית תיאוריה מדעית היא אחת הפעולות היצירתיות ביותר שיכול אדם לעשות; המחשב מצא פתרונות לתעלומה שהעסיקה את המדע מזה יותר מ-100 שנה ויכולותיו עתידות לסייע למלחמה בסרטן

08.06.2015, 16:17 | רפאל קאהאן

פריצת דרך בתחום האינטליגנציה המלאכותית: חוקרים מאוניברסיטת מרילנד הצליחו לגרום למחשב להגות תיאוריה מדעית שבודקת את היכולת של תולעים שטוחות להתחדש לאחר פציעה. המחשב הציע מודל מדעי הכולל הוכחות וכן סימולציה של המודל וכל זאת ללא התערבות של גורם אנושי.

קראו עוד בכלכליסט

החוקרים תכנתו את המחשב לחזות מראש מודלים המסבירים כיצד הגנים של התולעת יצרו רשת המאפשרת לפקח על תהליך ההתחדשות. לאחר שלושה ימים של יצירת השערות, בדיקתן על ידי סימולציה והערכתן, הציג המחשב מודל תיאורטי מבוסס שמסביר את התופעה הנבדקת.

תולעת שטוחה תולעת שטוחה תולעת שטוחה

החוקרים, דניאל לובו ומיכאל לוין, הסבירו לכתב העת פופיולר מכניקס שלא מדובר רק בחישובים סטטיסטים או מתמטיים. "חיבור תיאוריה מדעית המסבירה כיצד הטבע עובד היא אחת מהפעולות היצירתיות ביותר שמדען אנושי יכול לבצע", הסביר לוין.

התאוריה החדשה עונה על בעיה שהעסיקה חוקרים במשך יותר ממאה שנים. לטענת לוין, אף חוקר לא היה מצליח לפצח את הבעיה בצורה שבה המחשב הציע. כעת מבקשים לוין ולובו להשתמש במחשב כדי לנסות ולפתור בעיות בתחומים אחרים, כמו חקר הסרטן. לדעתם, הגישה החדשה יכולה לסייע בהבנה של תהליך התפשטות גרורות הסרטן בגוף.

עם זאת יש לציין שלמרות שלקח למחשב כשלושה ימים לייצר את מודל התולעת, הרי שלחוקרים נדרשו מספר שנים כדי לפתח את התוכנה. כדי להתאים את המחשב לפתרון בעיות בתחומים אחרים, החוקרים יצטרכו להעביר כמות עצומה של מידע על ניסויים מדעיים שיאפשרו למחשב לייצר מודלים חדשים.

"הפתרון שלנו הוא אוניברסלי וניתן ליישם אותו בכל תחום בו יש מידע גולמי רב, שלחוקרים יש קושי לתרגם למודל מעשי", הוסיף לוין. "כל עוד ניתן לבנות מסד נתונים גולמיים בתחום, להתאים את השיח המדעי ולבנות סימולטור יעיל, ניתן להשתמש בפתרון שלנו בתחומים רבים נוספים, ולא רק במחקר מדעי", סיכם.    

תגיות

13 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

10.
9 אתה מביך
9 זה מביך אבל אין לך מושג איך עובד מחשב או מוח אנושי. גם אתה לא מסוגל לשנות את מבנה המוח שלך, להוסיף לעצמך נוירונים וכו. אתה, בסה"כ רשת נוירונים שמשנה את פונקצית המשקל של הסינפסות שלה וכך מבצעת תהליך של "למידה". לצורך העניין, גם מחשב יכול לסמלץ רשת נוירונים ולבצע בדיוק את אותן פעולות. באשר לפעולת החזקה/לוגריתם - גם כשאתה אומר למחשב לבצע פעולם חזקה, הוא לא באמת מבצע פעולת חזקה. יש לו סדרת מקדמים שמקרבים את פונקציית החזקה, כך שבכל מקרה הוא מבצע אך ורק כפל וחיבור(שזה, אגב, בדיוק מה שהנוירונים שלך עושים). תלמד קצת אנליזה נומרית ותבין איך מחשב עובד לפני שאתה מדבר שטויות. תבין, אין שום דבר שהמוח שלך מסוגל לעשות, שמחשב עם מספיק חומרה לא יהיה מסוגל לעשות. אתה שייך לאותו זן של אנשים שהיו בטוחים שמחשב לעולם לא יצליח לנצח אדם בשח-מט, או לעולם לא יצליח לנהוג ברכב. אלן טיורינג, אבי מדעי המחשב, לפני כמעט 100 שנה כבר ידע שאין שום הבדל מהותי בין בני אדם למחשבים, וזה בלי לראות מעולם PC.
משה , תל אביב  |  11.06.15
9.
שטויות אין פה יצירתיות
מערכות לומדות היום מבצעות "למידה" על סמך אלגוריתם ידוע מראש של: זה "טוב" זה "רע". מחשב כיום לא מסוגל לשנות לעצמו את הקוד או את משוואות הבדיקה של עצמו מבלי שהמתכנת נתן לו את היכולת הזו (ושוב רק ארסנל המשוואות שניתן למחשב יכול להיות בשימוש). אם המתכנת אמר למחשב שהוא יכול להשתמש בכל המשוואות המעריכיות המחשב לא יכול להחליט להשתמש בפונקציות לוגריתמיות פתאום אם המתכנת לא נתן לו את האפשרות הזו. המחשב המדובר פשוט הריץ מודלים שחשבו שאולי יכולים להוות פיתרון וכמה מוטציות של אותם מודלים וזהו. נכון שלאדם יקח אולי 100 שנה לבדוק את כל המודלים הללו ולמחשב 3 ימים אבל עדיין האדם נתן למחשב את הכיוון ולא המחשב "הגה" אותם בעצמו. מערכות לומדות זה נושא שעדיין בחיתולים. סתם אנקדוטה, אם המחשב הזה יכול להגות תאוריה למה לא ניסו לומר לו (למחשב) להגות שיפור מהירות עצמי? (שאלה רטורית)
Rן  |  11.06.15
לכל התגובות