אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הממשלה היוונית צודקת: לא להיכנע, הנושים דורשים יותר מדי צילום: אי פי איי

הממשלה היוונית צודקת: לא להיכנע, הנושים דורשים יותר מדי

יוון הלכה לוויתורים מרחיקי לכת ועכשיו זה תורה של אירופה לבדוק היכן טעתה

16.06.2015, 09:25 | ג'וזף שטיגליץ
מנהיגי האיחוד האירופי משחקים משחק בעייתי עם ממשלת אתונה. יוון הלכה לוויתורים מרחיקי לכת, אך נושיה — ובראשם גרמניה — מבקשים ממנה לאמץ תוכנית כושלת שמעטים הם הכלכלנים שיעמדו מאחוריה.

קראו עוד בכלכליסט

יוון אמנם הצליחה לעבור ממדיניות גירעונית לעודף תקציבי באופן חסר תקדים, אך הדרישה שהעודף התקציבי יעמוד על 4.5% מהתוצר היא פשוט לא מוסרית. ואולם, לצערנו הרב הטרויקה - הנציבות האירופית, הבנק המרכזי האירופי וקרן המטבע הבינלאומית - מתעקשת מהרגע הראשון שיעד זה ייכלל בתוכנית הכלכלית של יוון.

יוון. הון ואנשים מוכשרים נוטשים את המדינות מוכות החוב, מה שמחליש את הסיכוי של אותן מדינות להחזיר את החוב בעתיד, צילום: אם סי טי יוון. הון ואנשים מוכשרים נוטשים את המדינות מוכות החוב, מה שמחליש את הסיכוי של אותן מדינות להחזיר את החוב בעתיד | צילום: אם סי טי יוון. הון ואנשים מוכשרים נוטשים את המדינות מוכות החוב, מה שמחליש את הסיכוי של אותן מדינות להחזיר את החוב בעתיד, צילום: אם סי טי

הממשלה היוונית צודקת

הטעות שבבסיסן של דרישות הנושים מתחדדת לנוכח ירידה של כ־25% מהתמ"ג של יוון מתחילת המשבר. הטרויקה האמינה שקיצוץ המשכורות ונקיטה של צעדי צנע יגרמו לצמיחה של כלכלת יוון, וכי פריסה מחדש של החוב תגרום ליוון לעמוד במועדי התשלום. ואולם, הטרויקה טעתה שוב ושוב, ובגדול. הציבור היווני צדק כשדרש שינוי במדיניות בבחירות האחרונות, והממשלה החדשה צודקת בסירובה לחתום על תוכנית פסולה מיסודה.

ולמרות הכל, עם נכונותה של יוון להתפשר ועם קמצוץ של ראיית המציאות מצד הנושים, ניתן להגיע לעסקה שתהיה טובה גם לצדדים וגם לאירופה כולה.

יש הטוענים שהאפשרות שיוון תצא מגוש היורו היא לא סיבה לדאגה. לטענתם, השוק כבר תמחר השתלשלות אירועים שכזו, ואף יש כאלה שטוענים שהאיחוד המוניטרי ייצא מכך נשכר.

אני מאמין שמדובר בהשקפה שמפספסת את הסיכונים לטווח הקצר והארוך. שאננות מסוג זה מזכירה את האווירה במערכת הבנקאית בארה"ב שלפני התמוטטות בנק ליהמן ברדרס ב־2008. הכתובת היתה על הקיר כבר מאז פשיטת הרגל של הבנק בר סטרנס, אך השווקים ומקבלי ההחלטות לא העריכו מספיק את הקשר שבין המוסדות הפיננסיים.

מבחן לסולידריות האירופית

 

אנחנו כבר יכולים לראות את ההשלכות של תוכניות שלא מתאימות לתפיסה של גוש היורו, שאמור לעודד ביזור ולא התכנסות. מה שקורה בפועל הוא שהון ואנשים מוכשרים נוטשים את המדינות מוכות החוב, מה שמחליש את הסיכוי שלהן להחזיר את החוב בעתיד. נוצרת פה ספירלה שמובילה באופן בלתי נמנע למשברים נוספים.

ואולם, ההשלכה הבעייתית ביותר שממנה אני חושש היא ההיחלשות בסולידריות האירופית. היורו היה אמור לחזק אותה, אך בסופו של דבר הוא רק החליש. העתיד של אירופה והיורו תלוי עתה ביכולתם של המנהיגים הפוליטיים של גוש היורו לשלב הבנה כלכלית, חזון ודאגה לסולידריות אירופית. בימים הקרובים נדע אם הם מסוגלים לכך.

הכותב הוא חתן פרס נובל לכלכלה. פרוג'קט סינדיקט 2015, מיוחד לכלכליסט

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
למירית : מה שאת מתארת לא קשור למקרה הנ"ל
אכן לפעמים (נדירות מאוד) הנושה הוא הבעייתי. פה זה לא המקרה. יוון לקחה ה-מ-ו-ן הלוואות (כשבסיס ההלוואה עומד על מידע שקרי שהם מסרו). אין פה שום "מתחילים מחוב קטן", לא היו פה "ריביות פיגורים, הצמדות וקנסות" בכמות שניפחה את החוב "מעבר לכל פרופורציות", והעסק לא נגרר כל כך הרבה שנים. למעשה, המצב הפוך. חלק מהחובות נמחקו !!, וחלק הומרו בהלוואות מאוד נוחות לזמן ארוך. יוון עברה ליורו בשנת 2001. גודל הברוך התגלה לכולם ב - 2008 !!!. זה זמן קצר מדי מכדי להגיע לחוב של פי כמה מהתל"ג השנתי (מי שיודע את המכפלה, מוזמן להאיר/להעיר). את הכסף, יוון השקיעה בחלקו בתשתיות, אבל חלק גדול מאוד הלך ל"שום מקום". ביוון היו כמות ענקית של אנשים שיצאו לפנסיה בגיל 50 !!!. זה נחמד מאוד, אבל גם יקר מאוד. מישהו משלם את זה. זה תמיד נחמד וכיף להאשים את הנושים, אבל רק תזכרי שהרוב נולד ממידע שקרי שיוון מסרה בזמן קבלת ההלוואות (המידע השקרי הוא זה שאיפשר את קבלתם ליורו, ובכך גם להלוואות שנפתחו בפניהם).
מ1.  |  18.06.15
5.
מי שרוצה ללמוד קצת על החוב של יוון...
שיסתכל בסדרה "קפיטלזם" של ערוץ 1 - פרק 6 . לתגובה מספר 4 - ברק. לפעמים הנושה הוא האשם בחוב. מתחילים בחוב קטן ואז מנפחים בריביות פיגורים, הצמדות וקנסות. כלומר החוב מתנפח מעבר לכל פרופורציה ואז אני כבר לא כל כך בטוחה שהצדק נמצא עם הנושה. כאשר מדובר על כך שהנושים הם בסך הכל הבנק המרכזי של האיחוד האירופי וקרן המטבע - ברור שאם היה רצון טוב ופרגמטיות ניתן היה להגיע להסדר חוב. לא יכול להיות שממשלה ריבונית אין לה שום כוח וכל המדינה נשלטת על ידי בנקים. אנחנו לא רוצים להיות אגדה של דמוקרטיה - אלא דמוקרטיה (שלטון העם ).
מירית  |  17.06.15
4.
אבא שלי לימד אותי שחובות צריך להחזיר !
ביטויים כמו: "הנושים דורשים יותר מדי" או "יוון צודקת" פשוט מקוממים, ולא יאומן שהם באים מכלכלן זוכה פרס נובל. נושים צריכים לקבל את כל הכסף שלהם. נקודה. מי שרוצה מהם הנחה צריך לזחול על הרצפה, להוציא לשון וללקק להם את הנעליים, וגם אז אף אחד לא "חייב" להם כלום. תזכרו את זה
ברק , ישראל  |  17.06.15
3.
נטישת הון ואנשים מוכשרים זה לאו דווקא רע
מדינות שהשיטה בהן גרועה צריכות טלטלה כדי לתקן את השיטה, ונטישת ההון והאנשים המוכשרים עוזרת להביא את הטלטלה. זה ידוע שאנשים וארגונים לא משתנים לפני שניסו את כל האפשרויות האחרות. בנוסף, מדינות שהשיטה בהן טובה צריכות לשגשג ולהפוך למודל לחיקוי, ולהיפך. גם מבחינה זו, זה טוב שיוון תידרדר.
ערן  |  16.06.15
2.
ל-1: סיפור יפה. עכשיו תסביר מה הקשר ליוון.
יוון נמצאת בחובות מול הבנקים הגרמניים בגלל הלוואה שלקחה. היא לא לקחה את ההלוואה בשביל לשלם פנסיות ענק, ואף אחד לא העניק לה אותה בשביל לשלם את הפנסיות. תבדוק את העובדות שלך. ובכלל, מאיפה לקחת את השטות הזאת שאם מדינה אחת לא יודעת להתנהל כלכלית, מדינה אחרת צריכה לשלם את המחיר? איזו מדינה בדיוק נושאת על גבה את צפון קוריאה, אם כבר נתת את הדוגמה הזאת? מדינת ישראל משלמת פנסיות ענק ותשלומים למגזרים לא-יצרניים. מי סוחב את המחיר של זה על הגב שלו חוץ מאזרחי ישראל? בפעם הבאה אל תסתפק בקביעות כמו "ברור ש". תוסיף עוד שלושה סימני קריאה ובכלל זה יהיה אמת משמיים.
גיל  |  16.06.15
לכל התגובות