אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכרסום בתמ"א 38 הגיע עד נהריה צילום: גיל נחושתן

הכרסום בתמ"א 38 הגיע עד נהריה

הכדאיות הכלכלית של פרויקטים להתחדשות עירונית בנהריה נחשבת לגבולית, ולכן הם נחשבים נדירים יחסית. מתביעה שהוגשה נגד העירייה עולה כי גם כשכבר יש יזמים שמעוניינים לפתח בה מיזמי תמ"א 38, היא תוקעת אותם

19.10.2015, 08:15 | דותן לוי

אחרי הבעיות שצצו בעת האחרונה במרכז הארץ עקב פרשנות חדשה לחישוב הזכויות הניתנות מתוקף תמ"א 38, כעת הגיעה בעיית הפרשנות גם לאזור הצפון. עתירות שהוגשה בעת האחרונה נגד עיריית נהריה מדגימות את הקשיים שנתקלים בהם יזמי הנדל"ן בצפון, באזור שבו גם בימים כתיקונם הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 מוטלת בספק, ולפיהן, כמו המקרה שנחשף ברמת גן - יזמים שמבקשים לבנות בעיר מגלים כי בשל מדיניות העירייה אין להם יכולת לקבל את מלוא הזכויות שהמדינה מעניקה לתמ"א 38.

קראו עוד בכלכליסט

העתירה האחרונה, שהוגשה באמצעות עוה"ד אלי מאיר ויעקב טבח ממשרד פרימס, שילה, גבעון, מאיר, נוגעת ליזם בשם יהודה בן ששון שביקש לקדם פרויקט תמ"א 38/2 ברחוב ויצמן 15 בעיר ומתארת את השתלשלות השינויים במדיניות של עיריית נהריה.

לפי העתירה, ב־2013 קבעה העירייה כי יש צורך במדיניות תכנונית עקב ריבוי הבקשות בעיר והצורך בשמירה על רצף תכנוני אחיד. מסמך המדיניות הראשון קבע כי בקשות שכוללות זכויות לתוספת קומה יעברו למסלול אישור, ויתר הבקשות לזכויות רחבות מאלה יידרשו להכנת סקרים רחבים. בסוף 2013 אומצה מדיניות אחרת אשר התבססה על עומס על תשתיות בעיר בדגש על מערכת הכבישים, וגם היא קבעה הגבלה של כמחצית תוספת הזכויות המוצעת למתחם הרלבנטי במסגרת תוכנית המתאר של העיר, שבאותו מועד טרם הופקדה, ובכל מקרה קיצצה כמעט מחצית מזכויות הבנייה הנוספות המותרות מכוח תמ"א 38.

נהריה. הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 בעיר מוטלת גם כך בספק, צילום: גיל נחושתן נהריה. הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 בעיר מוטלת גם כך בספק | צילום: גיל נחושתן נהריה. הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 בעיר מוטלת גם כך בספק, צילום: גיל נחושתן

בן ששון הגיש בקשה להיתר בנייה בינואר 2014 ללא מידע על מדיניות העירייה, וביקש תוספת של 2.5 קומות כמותר במסגרת הנחיות התמ"א. שלושה חודשים לאחר מכן נדחתה הבקשה בטענה שאינה תואמת את מסמך המדיניות השני. בעתירה נכתב כי העירייה הצהירה שהיא מכינה תוכנית מתאר חדשה לעיר, והיא תכלול בתוכה התייחסות נרחבת לתמ"א 38, ועל בסיס תוכנית זו, אשר טרם אושרה, החליטה גם ועדת הערר לדחות את היתר הבנייה שהגיש בן ששון.

לדברי עו"ד אלי מאיר, "השיטה שנהגה בה עיריית נהריה נהוגה בהרבה מאוד רשויות שלא אוהבות את תמ"א 38 וטוענות כי בשל התנאים הספציפיים של העיר אין מקום להעניק את כל ההטבות של התוכנית. בשל כך מומשו בנהריה עד כה בניינים יחידים בלבד".

בתגובת הוועדה המקומית לתכנון ובנייה נהריה לעתירה נכתב כי "על חשיבות המטרה העומדת ביסוד התמ"א אין מחלוקת. ברם עם התרבות הבקשות שהוגשו לוועדה המקומית, התעורר חשש שמתן מלוא הזכויות בכל בקשה עלול להביא למצב של קריסה של התשתיות העירוניות. נהריה היא עיר ותיקה עם פוטנציאל למימוש זכויות רבות מכוח התמ"א. לפיכך סברה הוועדה המקומית כי יהיה נכון לגבש מדיניות לבקשות להיתרי בנייה מכוח התמ"א, וזאת מתוך תפיסה שבמקום שבו קיים שיקול דעת (שקבוע במפורש בהוראות התמ"א), ראוי לגבש מדיניות שתנחה את פעילות הוועדה המקומית".

תגיות

4 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

4.
כחלון העומד גם בראש קבינט הדיור לא סתאאאם חלץ לקדם פרויקיט תמ"א - ביזיון !
לפני שש שנים רכש כחלון ביחד עם שלושה שותפים את הבית בשכונת כרמליה, מתוך מטרה לנצל את תוכנית המתאר הארצית לחיזוק מפני רעידות אדמה (תמ"א 38) ולהגדיל את הזכויות בבניין מ-4 ל-7 דירות, אולם בשל התנגדות שכנים, שנגררה בערכאות משפטיות, נשארו ארבעת השותפים עם ארבע דירות בלבד - אחת לכל שותף. ערב הבחירות האחרונות מסר כחלון הצהרת הון, שבה העריך את הדירה החדשה ב-2.5 מיליון שקל....בלבד.... כחלון רכש את הדירה ברחוב הירקון בחיפה ביחד עם שלושה שותפים מתוך מטרה לנצל את תוכנית תמ"א 38 ולהגדיל את הזכויות בבניין מ-4 ל-7 דירות ■ אולם בשל התנגדות שכנים, נשארו השותפים עם דירה אחת לכל אחד.
20.10.15
3.
הקבלנים מתחילים לילל שהקופונים לרווחי ענק בנדל"ן שגזרו בעבר ניגמרים -עובדה
אחרי הבעיות שצצו בעת האחרונה במרכז הארץ עקב פרשנות חדשה לחישוב הזכויות הניתנות מתוקף תמ"א 38, כעת הגיעה בעיית הפרשנות גם לאזור הצפון. עתירות שהוגשה בעת האחרונה נגד עיריית נהריה מדגימות את הקשיים שנתקלים בהם יזמי הנדל"ן בצפון, באזור שבו גם בימים כתיקונם הכדאיות הכלכלית של יוזמות תמ"א 38 מוטלת בספק, ולפיהן, כמו המקרה שנחשף ברמת גן - יזמים שמבקשים לבנות בעיר מגלים כי בשל מדיניות העירייה אין להם יכולת לקבל את מלוא הזכויות שהמדינה מעניקה לתמ"א 38.
עינבי  |  20.10.15
1.
בסין הריבוי הטבעי הוא פי 3.5 איטי יותר מאשר אצלנו, אך מחירי הנדלן עלו פי 2.7 תוך עשר שנים:
למרות שבסין לא חסרים שטחים לבניה... קצב הריבוי הטבעי בסין, בין 2003 ל 2013 היה 0.55% בשנה, לעומת כ 1.8% בישראל. מחירי הדירות עלו בנתיים פי 2.7 בסין (כלומר עלו ב 170%) ולפי תאוריית המחסור המטומטמת שהמציאו הקבלנים, בישראל בגלל הריבוי המהיר יותר ההתייקרות צריכה להיות גדולה יותר. אלא שבישראל המחירים עלו פי 2, פחות מאשר בסין... המציאות היא כמובן שהריבית הנמוכה גורמת לרוכשים להיות מוכנים לשלם הרבה יותר על הדירה כי בנק ישראל עושה "מבצע" על ההחזר החודשי ומנמיך אותו באלפי שקלים (כן כן ) בזכות הריבית הנמוכה. כמו כן, הרוכשים לא מתעניינים במחיר אלא רק בשינוי במחיר הצפוי לדעתם בעתיד, כלומר בדלתא במחיר. אם הדירה נמכרת במחיר מופקע והזוי, אך מובטח לי (שכנעו אותי) שהמחיר יעלה בעוד 20% ואני אתעשר, למה שלא ארוץ לקנות? כמובן תוך שימוש בכסף שאינו שלי (הלוואה) כדי להרוויח עוד יותר. זה כל הסיפור. ואגב- בישראל יש לעשות הפרדה, החרדים מתרבים ב 4% לשנה, הערבים ב 2.5% ואילו האוכלוסיה החילונית והמסורתית רק ב 0.7% לשנה. והנה דווקא בתל אביב החילונית המחירים עולים הכי מהר... בקיצור- תעשו לעצמכם טובה ותחפשו סרטון בשם "המחסור בדירות איך הצליחו לעבוד עליכם"
ניתוח  |  19.10.15