אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
משרד האנרגיה מצטרף לביקורת על כוונת האוצר להעלות מס על הפחם: "החשמל יתייקר ב־8%" צילום: עמית שאבי

משרד האנרגיה מצטרף לביקורת על כוונת האוצר להעלות מס על הפחם: "החשמל יתייקר ב־8%"

היוזמה של משרדי האוצר והגנת הסביבה להפחתת גזי החממה כוללת העלאת המס מ־50 שקל ל־200 שקל לטונה. רשות החשמל ומשרד האנרגיה קובעים שהצעד אינו ישים

10.11.2015, 22:14 | ליאור גוטמן

משרד האנרגיה מתנגד להעלות את המס על הפחם, כך נודע ל"כלכליסט". מסר ברוח זו הועבר בימים האחרונים בשיחות שערכו ראשי המשרד עם אנשי המשרד להגנת הסביבה, במסגרת סבב השיחות לגיבוש תוכנית ממשלתית להפחתת הפליטה של גזי החממה. בכירים במשרד האנרגיה אמרו אתמול שהעלאת המס אולי תעשיר את קופת המדינה בכמה מיליארדי שקלים בשנה, אבל גם תביא לעלייה של כמה מאות שקלים בשנה בתעריף החשמל.

קראו עוד בכלכליסט

שר האנרגיה יובל שטייניץ. שילוב כוחות נדיר עם רשות החשמל, צילום: נמרוד גליקמן שר האנרגיה יובל שטייניץ. שילוב כוחות נדיר עם רשות החשמל | צילום: נמרוד גליקמן שר האנרגיה יובל שטייניץ. שילוב כוחות נדיר עם רשות החשמל, צילום: נמרוד גליקמן

המשרד להגנת הסביבה והאוצר מקדמים מהלך לצמצום שיעור גזי החממה בעד 25% עד שנת 2030. כחלק מהמהלך הציע האוצר להעלות את המס על הפחם מ־50 שקל לטונה ל־200 שקל לטונה כבר בשנה הבאה. העניין הוא שצרכנית הפחם הגדולה בישראל היא חברת החשמל, ולכן מהלך כזה יגולגל ישירות לצרכנים. לפי ניתוח שערכה רשות החשמל, ההשפעה המיידית תהיה קפיצה של 8% בתעריף החשמל, שרק בשנה האחרונה ירד ב־17%.

יש כאן שילוב כוחות נדיר של משרד האנרגיה ורשות החשמל שקובעים שהצעד אינו ישים. עוד טוענים במשרד האנרגיה כי העלאת המס על הפחם תשרשר תגובה רוחבית על המשק, שתוביל מיד לאחר מכן להעלאת תעריף המים — שרק בינואר אמור לרדת ב־3% בגלל ההפחתות האחרונות בתעריף החשמל. לפיכך, העלאת המס ועמה ההעלאה הבלתי נמנעת בתעריף החשמל תבטל את ההפחתה המיועדת בתעריף המים, ואף תייקר את השימוש עבור האזרחים בכמה אחוזים. גם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש פנה לשר האוצר בבקשה לדחות את המהלך ולהסירו סופית מהתכנון הממשלתי. לפי ברוש, העלאת המס על הפחם תחת אמתלה של הגנת הסביבה תוביל באופן ישיר להתייקרות של חשבון החשמל ביותר מ־600 שקל בממוצע לשנה.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
מדובר בתרגיל זול לצורך העלאת מסי המדינה
ראשית נדגיש שאין לי בעיה עם מסים כשהם בנויים בצורה הנכונה ובמינון הראוי - זה מס גרוע שבגרועים. מעלה את מחיר החשמל לכולם, כאשר חשמל הוא מצרך חיוני. נכון שעשירים צורכים יותר חשמל ולכן ישלמו יותר אבל לעניים זה יותר כואב. אם רוצים להעלות את מחיר החשמל אפשר לעשות אותו פרוגרסיבי כמו במים. יוצרים עקומת צריכה ממוצעת לפי מספר נפשות ואז ככל שיש יותר נפשות בבית מאפשרים מכסה גדולה יותר של חשמל בזול ועל השאר אפשר לגבות יותר, להטיל מסים וכו' כמו במים, שזו בעיקרון שיטה צודקת יותר בהנתן שחייבים לקחת מס מאיפהשהוא. הרי מה זה מס על הפחם? למה הוא נועד? לתמרץ את חברת החשמל להשתמש יותר בגז? האם בכלל יש כרגע אפשרות להגדיל את השימוש בגז? הרי כרגע אין בכלל אפשרות לקנות גז נוסף כיוון שתמר מלא לחלוטין. אז מה הרעיון? במידה ורוצים להגביר את השימוש בגז על חשבון הפחם אפשר לחשוב על רעיונות אחרים. למשל - כיום לחברת החשמל אסור לבנות תחנות כוח חדשות, שזה נועד לקדם תחרות וכו' וכו' אבל למה שלא תנתן לה האפשרות להחליף תחנה פחמית קיימת בתחנה מבוססת גז או תחנה משולבת בעלת אותו הספק? איזה נזק זה יעשה לתחרות? זה רק ישפר אותה כי אז לחברת החשמל תהיה תחנה הרבה יותר יעילה. אפשר לעשות גם דברים אחרים כמו לתת לחברת החשמל תמריצים להפוך תחנות פחמיות לגז או אפילו לאשר תחנות כוח פרטיות נוספות מה שאתם רוצים שבאמת יהיה לו איזשהוא קשר לשיפור התחרות, שיפור איכות האוויר והוזלת מחירי החשמל. פשוט מה שקורה היום הוא שמחירי החשמל הישירים נקבעים על ידי רשות חיצונית אז יש פה סוג של "הבה נתחכמה לו", מעלים את המס על אחד הדלקים שהוא באמת מזהם אבל עצם הטלת המס הזו לא תעשה ולו דבר להפחתת השימוש בו וככה מעלים את מחירי החשמל ולוקחים כל הכסף לקופת המדינה.
אמיר  |  11.11.15
לכל התגובות