אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כבר לא אוהבים נקניקיות: צניחה במכירות הבשר, המפעלים מצמצמים פעילות צילום: עמית שעל, לאור אפלבאום

בלעדי לכלכליסט

כבר לא אוהבים נקניקיות: צניחה במכירות הבשר, המפעלים מצמצמים פעילות

ההודעה שבשר מעובד מסרטן נותנת אותותיה בתעשייה: מפעלי יחיעם וטירת צבי עברו לייצר נקניקים ארבעה ימים בשבוע בלבד, ונתונים חדשים חושפים התרסקות של כ־50% במכירות הכמותיות של בשר מעובד בחודש האחרון

01.12.2015, 07:29 | נורית קדוש

בעקבות התרסקות דרמטית במכירות מוצרי בשר מעובד בחודש החולף, חלק מיצרניות הנקניקים, הנקניקיות והפסטרמות החליטו על היערכות מחדש. ל"כלכליסט" נודע כי המפעלים של יחיעם וטירת צבי (שבשליטת תנובה) צמצמו את מספר ימי ייצור הנקניקים ושאר מוצרי הבשר המעובד לארבעה בשבוע בלבד, לעומת חמישה לפני כן.

קראו עוד בכלכליסט

מנתונים שהגיעו לידי "כלכליסט" עולה כי בחודש נובמבר נרשמה צניחה של עד 50% ויותר במכירות הכמותיות של נקניקים, נקניקיות, המבורגרים ועוד מוצרי בשר מעובד. נטישת הצרכנים את המוצרים, שבדרך כלל פופולריים מאוד בישראל, נובעת מסיווג מוצרים אלו כמסרטנים על ידי ארגון הבריאות העולמי בסוף חודש אוקטובר.

הודעת הארגון הובילה את משרד הבריאות בישראל לפרסם המלצות שלפיהן יש להגביל את כמות הבשר המעובד שצורכים, בעיקר ילדים, ללא יותר מפעם בחודש. המשרד ציין בהודעתו במפורש כי המלצתו מתייחסת לנקניקיות, נקניקים, המבורגרים, שניצלים מעובדים ועוד.

צמצום השעות וימי הייצור במפעלי הנקניקים הם צעד ראשון שנוקטים היצרנים בניסיון להתמודד עם הצניחה בביקושים. ההערכות בענף הן שאם לא מדובר באירוע חולף שיישכח בעוד שבועות ספורים, לא מן הנמנע שאחד השחקנים בענף יחדל לפעול בקטגוריית הנקניקים.

 , צילום: עמית מגל צילום: עמית מגל  , צילום: עמית מגל

הנקניקיות מובילות את הצניחה במכירות

על פי דו"ח נילסן שהגיע לידי "כלכליסט", את הירידה הכמותית החדה ביותר - 43% במכירות חודש נובמבר - רשמה קטגוריית הנקניקים. בקטגוריה זו רשמה זוגלובק צניחה של 50%, טירת צבי איבדה 35.4% מהמכר הכמותי ביחס לנובמבר אשתקד ויחיעם איבדה 33%. במקום השני ניצבות הנקניקיות, שמכירותיהן הכמותיות צנחו ב־40.3% ואלו של טיבון־ויל בראשן, עם צניחה של 53.1% ביחס לנובמבר אשתקד. במקום השני באובדן מכירות כמותיות ניצבות הנקניקיות של זוגלובק, שצנחו ב־52.8% ובמקום השלישי הנקניקיות של עוף טוב שאיבדו 51.9% במכר הכמותי.

הקטגוריה השלישית במידת הפגיעה, עם ירידה של 29.6%, היא זו של הפסטרמות, שנחשבות לרכיב פופולרי בכריכים שלוקחים הילדים לבתי הספר. גם במקרה זה חטפה זוגלובק את הפגיעה הקשה ביותר ואיבדה 36.4% במכר הכמותי. עוף טוב ירדה ב־33.2% וטירת צבי ירדה ב־26.1% ביחס לנובמבר אשתקד. ההמבורגרים של נטו צנחו ב־45.1%, אלו של זוגלובק ב־30%. גם מכירות הנקניקים היבשים והקבנוס צנחו בנובמבר ב־22.9% ביחס לנובמבר שעבר, ואת הפגיעה המרכזית שוב ספגה זוגלובק עם ירידה של 38.3% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד.

הפגיעה הקשה במכירות יצרניות מוצרי הבשר המעובד הובילה את שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, לפנות במכתב למשרד הבריאות, בבקשה שיחזור בו או יגבש המלצה חמורה פחות. ברוש ביסס את טענתו על כך שהאגודה האמריקאית לסרטן לא סיפקה יעדים מוגדרים לצריכת בשר מעובד, ובמקום ייעצה לאמריקאים להמעיט באכילת בשר מעובד כמו בייקון ונקניקיות, ולאכול דגים, עוף ושעועית כחלופה לבשר אדום. זאת בעוד שמשרד הבריאות גיבש המלצה חריפה לפיה אין לצרוך מוצרים אלו יותר מפעם בחודש.

הפגיעה במכירות יצרניות הנקניקים עלולה להתפשט בעקבות החלטת רמי לוי לסגור את מעדניות הנקניקים ב־32 סניפיו ולהחליפן במחלקות דגים טריים. לוי מהווה גורם משמעותי עבור הספקים, ולא מן הנמנע כי נוכח נטישת הצרכנים ילכו בדרכו רשתות נוספות.

בנוסף, הנתונים בדבר הירידה במכירות מוצרי הבשר המעובד מתייחסות לשוק הקמעונאי בלבד, אולם ניתן להעריך כי הפגיעה ביצרניות עלולה להיות גדולה יותר, שכן אלו פועלות גם בשוק המוסדי. השוק המוסדי כולל בין היתר צהרונים של ילדים, את צה"ל, בתי חולים ועוד. לא מן הנמנע כי אלו יפעלו לצמצם את צריכת המוצרים האלו או להחליפם במוצרים שאינם נכללים ברשימת ארגון הבריאות העולמי.

מימין: מנכ"ל תנובה אריק שור ומנכ"ל זוגלובק פיני קמרי. אירוע חולף או מגמה שתימשך?, צילום: עמית שעל, לאור אפלבאום מימין: מנכ"ל תנובה אריק שור ומנכ"ל זוגלובק פיני קמרי. אירוע חולף או מגמה שתימשך? | צילום: עמית שעל, לאור אפלבאום מימין: מנכ"ל תנובה אריק שור ומנכ"ל זוגלובק פיני קמרי. אירוע חולף או מגמה שתימשך?, צילום: עמית שעל, לאור אפלבאום

צריכת בשר מעובד הוכחה כקשורה לסרטן המעי הגס

ארגון הבריאות העולמי הודיע ב־26 באוקטובר על סיווג בשר מעובד כמסרטן. המושג בשר מעובד כולל כל בשר שעבר שינוי בתהליכי המלחה, שימור, עישון, תסיסה, או תהליכים אחרים כדי לשפר את הטעם או את המרקם ועל מנת לשמר אותו לאורך זמן. בשר אדום סווג על ידי הארגון הבינלאומי למחקר הסרטן כ"עלול לגרום לסרטן בבני אדם".

על פי הודעת הארגון, הראיות החזקות ביותר הן לקשר בין צריכת בשר מעובד לבין סרטן המעי הגס. המדענים בחנו גם נתונים על יותר מ־15 סוגים אחרים של סרטן, ומצאו קשר חיובי בין צריכת בשר אדום מעובד וסרטן הלבלב, סרטן בלוטת הערמונית וסרטן הקיבה.

למסקנות אלו הגיעו לאחר שהארגון העולמי לחקר הסרטן ערך סקירה של 800 מחקרים עולמיים בנושא בשר מעובד, שכללו אנשים מקבוצות אתניות מגוונות ובעלי מגוון סוגי תזונה. בארגון הבריאות העולמי הדגישו כי הממצאים שפורסמו אינם חדשים וכי החידוש הוא בכך שהארגון החליט כי יש מספיק מידע כדי לסווג בשר מעובד כמסרטן ודאי.

בעקבות הודעת ארגון הבריאות העולמי פרסם משרד הבריאות בישראל המלצות שלפיהן יש לגוון את מקורות החלבון ולהעשירם בחלבונים מהצומח לפחות פעמיים בשבוע, וכי ניתן לאכול בשר ממקורות שונים כמו עוף ודגים במקום לאכול בשר בכל יום. זאת בנוסף להמלצה להגביל את צריכת הבשר המעובד ללא יותר מפעם בחודש.

בעוד שהצרכנים צמצמו משמעותית את כמויות הנקניקים והנקניקיות שהם קונים, הרי שמכירות השניצלים ומוצרי עוף קפואים ומצוננים ספגו ירידה קטנה יחסית של 12% בחודש החולף.

שתי השחקניות המרכזיות בקטגוריה הן תנובה עם מותג מאמא עוף וחברת עוף טוב. תנובה העלתה במהלך החודש קמפיין המסביר כי מוצרי מאמא עוף לא מעובדים. ניתן להעריך שקמפיין זה סייע בידי תנובה, אולם גם באסטרטגיות השיווק השונות (תנובה פועלת עם מותגים שונים בנקניקים ובשניצלים, ואילו עוף טוב עם מותג אחד) יש כדי להשפיע על תפיסת הצרכנים, שכן מכירות תנובה בקטגוריה ירדו ב־8.1%, בעוד השניצלים של עוף טוב ירדו ב־14%.

מתנובה נמסר בתגובה: ״מפעל טירת צבי ממשיך לפעול לאורך כל השבוע, תוך ביצוע ההתאמות הנדרשות להיקפי הביקושים״.

מיחיעם לא נמסרה תגובה לדברים.

תגיות

54 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

52.
"צריכת בשר מעובד הוכחה כקשורה לסרטן המעי הגס"
אף שאיני אוכל נקניקיות ובשר מעובד אין שקר גס מזה!!! במיוחד לאור העובדה שארגון WHO חזר בו אבל - יש כאן הזדמנות פז ליצרנים להציע קו מוצרים חדש ואיכותי על בסיס חומרי גלם איכותיים ובלי כל הסוכר, העמילנים, חומרי הטעם הסינתטיים והחומרים המשמרים המזיקים שהוסיפו עד היום.
01.12.15
51.
חדשות מצויינות! תעשיית הסרטן תסגור את שעריה בקרוב
ההודעה של ארגון הבריאות העולמית היא מאוד עדינה...אם הם לא היו מושפעים מהלוביסטים של תעשיית הבשר אז מזמן הם היו ממליצים להימנע לחלוטין מכל סוגי הבשר. כמובן שחלב גרוע יותר מבשר אבל הלוביסטים של תעשיית החלב חזקים הרבה יותר וזו הסיבה שהם לא יצאו בהמלצות דומות.
ירון  |  01.12.15
לכל התגובות