אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
נוחי דנקנר יחתום על הסדר חוב, וייצא מביתו בתוך 45 ימים צילום: אוראל כהן, יריב כץ

בלעדי לכלכליסט

נוחי דנקנר יחתום על הסדר חוב, וייצא מביתו בתוך 45 ימים

500 מיליון שקל חייב נוחי דנקנר לבנקים אולם במשך שנה וחצי הם התווכחו כיצד יחזיר אותם. בשבוע שעבר הגיש דנקנר טיוטה סופית, לפיה ישלם 30 מיליון שקל במזומן במועד החתימה ויעזוב את ביתו בהרצליה חודש וחצי לאחר מכן

11.01.2016, 06:45 | גולן חזני

נוחי דנקנר העביר ביום חמישי טיוטת הסדר שביעית — וכנראה גם סופית — לשישה בנקים, לגבי חוב כולל של 500 מיליון שקל. ל”כלכליסט” נודע כי לראשונה מאז החלו המגעים על ההסדר לפני שנה וחצי, כל הבנקים נוטים להסכים לו, לאחר שבמו”מ עם דנקנר השיגו כמה שיפורים מבחינתם.

כך למשל, דנקנר יפנה את הבית שבו הוא מתגורר בהרצליה פיתוח בתוך 45 יום ממועד החתימה על ההסדר, ולא בתוך 90 יום כפי שנקבע בטיוטות קודמות — אם כי משך הזמן שניתן לו למכור את הבית נותר על כנו, שנה מיום החתימה. בנוסף, חלק מהתשלומים הוקדמו. את הסדר החוב גיבש משרד ליפא מאיר שייצג את דנקנר מול ראשי החטיבות העסקיות ובראשם יעקב אורבך מבנק הפועלים, קובי הבר מלאומי ואורית אלסטר מבנק דיסקונט.

קראו עוד בכלכליסט

דנקנר חייב כספים שלווה כדי להחזיק את חברת טומהוק הפרטית וחברת הבת שלה, גנדן, שבאמצעותן החזיק באי.די.בי הציבורית. דנקנר לווה את הכספים הן לצורך הרכישה הראשונית של אי.די.בי והן כדי לחזק את אחיזתו בחברות התאגיד על ידי רכישת מניותיהן. כזכור, דנקנר איבד את השליטה באי.די.בי. בתחילת 2014.

החוב של טומהוק וגנדן לבנקים הוערך בכ־850 מיליון שקל. לפי ההסדר, דנקנר ישיב את מלוא חובותיו בטומהוק ואת החובות שלה כבעלים בגנדן — בסך הכל כ־500 מיליון שקל. דנקנר חייב לבנק הפועלים כ־150 מיליון שקל, לאומי מחזיק בחוב של 130 מיליון שקל, דיסקונט — 100 מיליון שקל, לבנקים מזרחי־טפחות וקרדיט סוויס חייב דנקנר 55 מיליון שקל כל אחד, ואילו לבנק איגוד חוב של 10 מיליון שקל.

הרוויח שנה וחצי בבית

לפי ההסדר, דנקנר ישלם תחילה 180 מיליון שקל בתוך שמונה שנים — לעומת טיוטות קודמות שהגבילו את משך ההחזרה לחמש שנים. לאחר מכן תשולם היתרה, 320 מיליון שקל, על ידי העברה שוטפת של 60% מהכנסותיו של דנקנר לששת הבנקים.

חלק משמעותי מההחזר הראשוני עשוי לבוא ממכירת ביתו של דנקנר בהרצליה פיתוח, ששוויו מוערך בכ־45 עד 50 מיליון שקל. דנקנר יצטרך לפנות את הווילה בתוך 45 ימים לאחר החתימה — דרישה שהבנקים העמידו מתחילת המו”מ כעניין הצהרתי והיענות ללחץ הציבורי שאינו מבין מדוע חייבי משכנתא מפונים מבתיהם, ואילו אדם שחייב חצי מיליארד שקל נותר בביתו.

עם זאת, בשל התארכות הדיונים בין הבנקים על גיבוש העסקה, “הרוויח” דנקנר עוד שנה וחצי בביתו המפואר. מדובר בסוג של הקלה שדנקנר קיבל מהבנקים, שלא התעקשו להוציאו מביתו. בבנקים הסבירו אתמול כי המחויבות העסקית שלהם היא להשיג החזר גבוה ככל הניתן ואם היו מוציאים את דנקנר מביתו בלי הסדר מוסכם, ספק אם היו משיגים יותר מ־40־50 מיליון שקל מההחזר.

נוחי דנקנר , צילום: אוראל כהן נוחי דנקנר | צילום: אוראל כהן נוחי דנקנר , צילום: אוראל כהן

ההסדר החדש מפרט את פריסת התשלומים של 180 מיליון השקלים הראשונים. במועד החתימה ישלם דנקנר 30 מיליון שקל. חצי שנה לאחר מכן ישלם 10 מיליון שקל נוספים ושנה לאחר החתימה עוד 30 מיליון שקל. שלוש שנים לאחר החתימה ישלם 30 מיליון שקל נוספים.

חמש שנים לאחר החתימה, ב־2021, יגיע התשלום הגבוה ביותר של 60 מיליון שקל לפחות, או 60% מהכנסתו השנתית — אם מדובר בסכום גבוה מ־60 מיליון שקל. זאת תהיה הפעם הראשונה שבה תיעשה התחשבנות לגבי כושר השתכרותו של דנקנר. התחשבנות זו תימשך גם בשלוש השנים הבאות. שמונה שנים לאחר החתימה, כלומר ב־2024, אמור דנקנר לשלם 30 מיליון שקל נוספים לפחות, או 60% מהכנסתו אם מדובר בסכום גבוה היותר (כלומר שישתכר יותר מ־50 מיליון שקל בשנה). לאחר מכן יועברו 60% משכרו של דנקנר לבנקים עד לפירעון החוב כולו.

עובד על עסקה גדולה

גיבוש הסדר החוב ארך יותר משנה וחצי. ארבעה מהבנקים הסכימו לטיוטות הקודמות, אולם לאומי וקרדיט סוויס העמידו תנאים אחרים. קרדיט סוויס דרש שלא ייכלל במסמך ההסדר אלא בנספח נפרד, כדי שההסדר יהיה כפוף לחוקי השיפוט של לונדון. לאומי דרש להקדים חלק מהתשלומים. ואכן, אם בפריסה הראשונה הסכימו הבנקים שבשנה הראשונה ישלם תחילה דנקנר 20 מיליון שקל ארבעה חודשים לאחר החתימה ו־50 מיליון שקל נוספים בתוך שנה — הרי שהנוסחה הסופית מכבידה יותר על דנקנר.

כמו כן, בנוסחים קודמים הוסכם שדנקנר ישלם חלק מהתשלומים רק אם ימכור את הבית בהרצליה. אולם עתה הוא מחויב לשלם את הסכומים שנקבעו גם אם לא ימכור אותו. דרך אגב, הווילה רשומה בחציה על שם אשתו של דנקנר, אורלי, שאליה הועברה המחצית בשלבי הדמדומים של אי.די.בי. עם זאת, נראה שהתמורה במלואה תשמש להחזר החוב.

הבנקים מודעים לכך שיש סיכוי לא קטן שלא יקבלו את כל החוב בחזרה, אבל הם אופטימיים לגבי הסיכוי שיקבלו לפחות את הסכום שנפרס בתחילה — 180 מיליון שקל.

ככל הידוע, דנקנר פועל כיום לביצוע עסקה גדולה בין גוף סיני לגוף אמריקאי, ואם היא תצא לפועל — הוא יקבל נתח שמן כבנקאי השקעות. את שאר הכסף לתשלומים אמור דנקנר לגייס מבני משפחה קרובים, חברים, ומעסקאות שהוא מנסה לבצע כבנקאי השקעות. בנוסף, הוא משמש כיועץ למספר גופים במשק. עם זאת, יש לזכור שדנקנר עומד לדין על פרשת הרצת המניות, ואם יורשע בה — יכולת ההשתכרות שלו עלולה להיפגע.

תגיות

49 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

46.
גם אותי פינו מהוילה בלי רחם -ובכ"ז בהצלחה לך נוחי
העסק כשל והבנקים באכזריות (גובים המגיעים בלילה ומפחידים את הילדים), העיפו אותנו מהבית לאחר שערכו לנו וידוא הריגה. (הלוואה ב"ערבות המדינה". תזהרו). כאב ושבר גדול. ליבי עם נוחי דנקנר ובני משפחתו. הוא לא עשה זאת כדי לרמות איש. לא מכיר אותו אלא רק מהתקשורת. נוחי אדם שתרם רבות למדינה, עבד קשה מאד, וכשהצליח כולם ליקקו לו. כשכשל, וזה יכול לקרות לכל אחד, כולם נהנים לשפוך את דמו. מאחל לך נוחי הצלחה בחיים. שתצלח דרכך, תוכל להחזיר את חובותיך ולהיות אדם בריא ומאושר. אף אחד לא יודע מה יקרה לו מחר. קצת לב
בעל ניסיון כואב שנשאר עם לב פתוח  |  11.01.16
לכל התגובות