אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מושב שלם בלי צעד מיידי לפתרון משבר הדיור צילום: אוראל כהן

מושב שלם בלי צעד מיידי לפתרון משבר הדיור

מלבד שיווקי מכרזים במסגרת תכנית מחיר למשתכן, חברי הכנסת, בעיקר מסיעת כולנו, ניסו להשפיע גם הם על שוק הדיור באמצעות חקיקה משלימה, הן על צד הביקוש והן על צד ההיצע. אולם בפועל, מרבית הצעות החוק שעשויות להשפיע על השוק באופן מיידי כמו חוק שכירות הוגנת, מתעכבות

31.03.2016, 06:57 | אביב גוטר
גם במושב הכנסת שנגמר, משבר הדיור המשיך להיות אחד הנושאים החמים על סדר היום. מלבד שיווקי מכרזים במסגרת תכנית מחיר למשתכן שנועדה להגדיל את היצע הדירות, חברי הכנסת, בעיקר מסיעת כולנו, ניסו להשפיע גם הם על שוק הדיור באמצעות חקיקה משלימה, הן על צד הביקוש והן על צד ההיצע. אולם בפועל, מרבית הצעות החוק שעשויות להשפיע על השוק באופן מיידי כמו חוק שכירות הוגנת, מתעכבות. את ההשפעה של החוקים שדווקא כן עברו, כמו נוכל למדוד רק בעוד מספר שנים. לכאורה, חברי הכנסת מבינים שמצוקת הדיור נוגעת בכל אזרח ללא יוצא מן הכלל ולכן הצלחה בתחום יכולה למנף להם את הקריירה הפוליטית.

בתחום הצעדים לטווח הארוך ניתן למצוא ניסיונות רבים, שרובם מתמקדים בשאיפה לצמצם את כמות המשקיעים בשוק הדיור, בתקווה להוריד את מחירי הדירות. במושב הקודם ניסה כחלון לצנן את הביקושים לדירות באמצעות העלאת מס הרכישה למשקיעים, אולם ככל שריבית בנק ישראל נותרת נמוכה האלטרנטיבה לעבור להשקיע בשוק ההון לא כדאית עבורם ולכן משקיעים רואים בנכסי נדל"ן השקעה מיטבית.

מימין: שפיר ושקד. ויכוח על חוק שכירות הוגנת, צילום: עומר מסינגר, דוברות הרשות השופטת מימין: שפיר ושקד. ויכוח על חוק שכירות הוגנת | צילום: עומר מסינגר, דוברות הרשות השופטת מימין: שפיר ושקד. ויכוח על חוק שכירות הוגנת, צילום: עומר מסינגר, דוברות הרשות השופטת

ניסיון נוסף, להשגת אותה מטרה, ניתן לראות בחוק הריטים שנחקק במושב שהסתיים זה עתה. החוק חוקק במטרה לנסות ולהסיט משקיעים מהדיור לשוק הפיננסי. קרנות הריט מאפשרות לציבור להיחשף לנדל"ן מניב למגורים, לא ברמת הדירה הבודדת אלא כהשקעה בקרן סחירה ונזילה. אולם, לפי החוק קרנות הריט לא יוכלו לרכוש דירות יד שנייה ולכן ייאלצו לרכוש דירות חדשות בלבד. רכישת הדירות החדשות דווקא צפויה להגדיל את הסיכונים של הקרן בגלל עיכובי הבנייה, שיובילו גם לדחיית קבלת התשואה. כך שעדיין לא בטוח שחוק זה יסייע לפיתרון המשבר.

חוק נוסף שישפיע, אולי, על הטווח הארוך הוא קיצור מס השבח. ב-1 למאי ייכנס לתוקף תיקון הקובע כי פרק הזמן להחזקה של שתי דירות מגורים שיחושבו כדירה אחת לצרכי מס שבח יקוצר משנתיים לשנה וחצי. התיקון נועד לתמרץ מכירת דירות ובכך לתרום להגדלת היצע הדירות בשוק, ונובע בעיקר בגלל התארכות משך זמן החזקת הדירה הישנה מתוך ציפיה שבעתיד יוכלו למכור את הנכס במחיר גבוה יותר ולמקסם רווחים.

הצעת חוק שממשיכה להתעכב היא החוק לשכירות הוגנת, שיזמה ח"כ סתיו שפיר. הצעת החוק מתגלגלת כבר שנתיים במסדרונות הכנסת. בכנסת הקודמת החוק לא עבר בגלל התפרקותה של הקואליציה ופיזור הכנסת.

במושב הכנסת שהתסיים ח"כ רועי פולקמן מכולנו חבר לשפיר במטרה לקדם את החוק. החוק עבר בועדת שרים לחקיקה בכפוף להתניות של שרת המשפטים איילת שקד. שקד דרשה להסיר את סעיף הפיקוח המגביל את העלאת שכר הדירה ביותר מ-2% לשנה ולהחליפו בתמריצים שיעודדו בעלי דירות להציע חוזים ארוכי טווח לשוכרים. שקד טוענת שצריך להתערב כמה שפחות, ואילו נושאים המסדירים יחסים בין שוכר למשכיר ותנאים הקובעים מהי דירה ראויה למגורים צריכים לשפר באמצעות תמריצים חיוביים ולא באמצעות תמריצי מס.

לאחר שהדיונים בין הצדדים עלו על שרטון שר האוצר משה כחלון החליט להתערב בנושא. משרד האוצר מגבש בימים אלה מתווה חדש ותר אחר פתרונות יצירתיים כאשר כרגע על שולחן דנים בסבסוד ביטוח דירה (מבנה בלבד) לבעלי דירות שיסכימו שלא להעלות את שכר הדירה לתקופה של 3-5 שנים. במקביל, דנים בהצעה להקים הרכב שופטים שיטפל בתביעות של משכירים ושוכרים. כרגע מבינים במשרד האוצר שהמתווה המוצע לא יספק השפעה מהותית על כל השוק ובוחנים אפשרויות אחרות, מה שמעכב את הצעת החוק, שוב.

תגיות