אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"שלבייב יביא 500 מיליון ואנחנו נוותר על מיליארד שקל" צילום: שאטרסטוק, אוראל כהן

"שלבייב יביא 500 מיליון ואנחנו נוותר על מיליארד שקל"

המוסדיים קיבלו שידור חוזר על הסדר החוב מ־2009 כשאפריקה ישראל הודיעה על הסדר שני - הפעם על חוב של 3.2 מיליארד שקל. החברה תשאף למחיקה של 1.5 מיליארד שקל. ל"כלכליסט" נודע כי קרן DK, הידועה כאגרסיבית בהסדרים, היא המחזיקה הגדולה

19.05.2016, 07:21 | גולן חזני ואורן פרוינד

ביום שישי הקרוב היתה אמורה אפריקה ישראל לערוך טקס חגיגי לציון חמש שנים לגזירת הסרט בקניון אפימול במוסקבה - הנכס שנחשב ליהלום בכתר החברה. אך החגיגות התחלפו בדאגות לעתידה ולכספי המשקיעים. בעל השליטה לב לבייב לא תיאר לעצמו כי לאחר שהשקיע יותר מ־560 מיליון דולר בקניון, שאמור היה להוציא את אפריקה ישראל מהבור שאליו נכנסה לאחר הסדר החוב הראשון ב־2009, תשוב חרב הנושים ותאיים לקחת ממנו את הנכס המרכזי שלו.

קראו עוד בכלכליסט

במסגרת הסדר החוב השני, שעליו הודיעה הנהלת החברה שלשום בערב, שואפת אפריקה להגיע למחיקה של 1.5 מיליארד שקל מחוב בהיקף של 3.2 מיליארד שקל, ולשם כך מוכן בעל השליטה לב לבייב להזרים הון לחברה. כך אמרו בכירים באפריקה ישראל ל"כלכליסט".

"כל ההסדר הזה תלוי בלבייב, ובעומק שאליו יהיה מוכן להכניס את היד לכיס. אנחנו מצפים להזרמה של 500 מיליון שקל וצפונה, ואז אפשר יהיה להגיע להסדר נורמלי", כך אמר אתמול אחד ממחזיקי האג"ח הגדולים באפריקה ישראל, גורם מרכזי בהסדרי החוב האחרונים במשק, שגם צפוי להיכלל בנציגות של המחזיקים לקראת המו"מ להסדר החוב מול החברה.

אותו גורם הסביר כי "לחברה יש היום שווי נכסי נקי (NAV) שלילי של מיליארד שקל, ולבייב יצטרך לכסות חצי ממנו. כדי להגיע לחברה בריאה יש צורך במחיקה של 1.5 מיליארד שקל. לבייב יזרים 500 מיליון שקל, ואנחנו נוותר על מיליארד תמורת מניות, וכך נגיע למצב שבו הוא יחזיק שליש מהמניות ומחזיקי האג"ח בשני שלישים. זה מצב שבו החברה תוכל לעמוד על הרגליים".

 , צילום: בלומברג צילום: בלומברג  , צילום: בלומברג

 

"כשחתמנו ידענו שאפריקה תזדקק להסדר נוסף"

ל"כלכליסט" נודע כי מלבד הגופים המוסדיים הגדולים יש גם קרנות המחזיקות בכמויות מהותיות של אג"ח אפריקה. עוד נודע כי המחזיקה הגדולה ביותר היא קרן DK פרטנרס, המנוהלת בידי אבי פרידמן ונציגה בישראל הוא יואב כפיר. על פי הערכות, מחזיקה DK פרטנרס בכ־300 מיליון שקל ויותר. קרן ישראלית שמחזיקה אחזקה מהותית באג"ח אפריקה היא קלירמרק.

במסגרת הסדר החוב ב־2009 היה בית ההשקעות פסגות הגוף המיליטנטי ביותר. אלי בבלי שימש משנה למנכ"ל פסגות וייצג את בית ההשקעות יחד עם רועי ורמוס, המנכ"ל דאז.

ורמוס מנהל היום קרן גידור, וסירב אתמול להתבטא בקשר למצבה של אפריקה, אם כי מקורבים לו טוענים כי יש להשאיר את לבייב בחברה. בבלי, המשמש כיום מנכ"ל איגוד הקרנות, אמר ל"כלכליסט": "כבר כשחתמנו את ההסדר הראשון ידענו שאם רוסיה לא תתרומם, אפריקה תזדקק להסדר נוסף. אפריקה התבססה על רוסיה, והדבר היחיד שיכולנו לעשות היה למנוע מהחברה את היכולת לגייס אג"ח חדשות".

לגבי הזרמה של לבייב אומר בבלי: "כדי לשמר את השליטה חייב לבייב להזרים הון. בהסדר הקודם הוא עמד בהסכם שלו והביא 750 מיליון שקל לאורך השנים, אף שיכול היה לומר למחזיקי האג"ח 'קחו את החברה' - וכך שימר את השליטה. בחברות אחרות הבעלים לא הזרימו הון, והחברה נלקחה מהם: ראה מקרה כלכלית ירושלים ואי.די.בי. אנחנו קיבלנו ממנו מניות בחברות־הבנות ומכרנו אותן בהמשך. הבעיה היום היא שאין לו כמעט מניות להביא מרוסיה, שכן השווי שם ירד משמעותית. לגבי מחיקה של החוב הכללים ברורים. בהסדר הקודם ירד לבייב מ־74% ל־50% מהמניות, ועכשיו יצטרך לרדת עוד".

אף אחד מהמוסדיים הגדולים לא היה מופתע מהסדר החוב שהתניעה אפריקה. כבר בפברואר האחרון, כשהגיעו להבנה מול החברה על תקופת שקט תעשייתי עד נובמבר בתמורה להקדמת תשלומים של 411 מיליון שקל, היה ברור לכולם שהשקט זמני מאוד.

הצעת ההנהלה באסיפת מחזיקים ביום ראשון

כבר ביום ראשון הקרוב יתכנסו מחזיקי האג"ח במלון פלאזה בתל אביב כדי לשמוע את ההצעה של אפריקה. המחזיקים הגדולים של אפריקה ישראל הם מנורה, הראל, פסגות, הפניקס וכלל, שצפויים לגבש נציגות ולפתוח במו"מ מול החברה.

המחזיקים הגדולים עדיין לא גיבשו דעה לגבי נחיצותו של לבייב לחברה, ועד כמה הם מוכנים לתת אמון בהנהלה הקיימת. אחד מהם אמר ל"כלכליסט": "אנחנו עדיין חושבים שלבייב נחוץ, אבל בסוף הכל שאלה של מחיר. אם לא יביא מספיק כסף מהבית וידרוש מחיקה גבוהה, לא נהסס להעמיד את החוב לפירעון מיידי. אבל לדעתי זה יגיע לשם. יש לנו שיחות טובות עם נובוגרוצקי ( המנכ"ל אברהם נובוגרוצקי), ואני לא חושב שנגיע למצב של פירוק".

מחזיק אחר אמר ל"כלכליסט": "בסופו של יום כל הסיכונים היו על השולחן עוד מההסדר הראשון. לכן אין לנו טענות כלפי ההנהלה הקיימת. המצב ברוסיה הביא אותם בסוף למקום שבו הם נמצאים היום. אך השאלה היא אם הנכסים שנשארו שם מצדיקים את המשרה של לבייב. אני חושב שכן. יש שם נכסים, ומישהו צריך לנהל אותם".

 

שוק ההון לא ממש התרגש מההתרחשויות האחרונות. המניה אמנם צנחה אתמול בשיעור חד של 20.9% לשווי של 261 מיליון שקל, אך האג"ח של החברה ירדו בשיעור נמוך של 3%. הסיבה לכך היא שזה כמה חודשים הן נסחרות בשיעור של 50% מתחת לפארי (שווי האיגרת לו היתה נפדית היום), כלומר השוק גילם כבר כמה חודשים מחיקה של 50% מהחוב.

תגיות