אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ישי דוידי: "רכישת מנועי בית שמש משלימה את השלישייה" צילום: עמית שעל

ישי דוידי: "רכישת מנועי בית שמש משלימה את השלישייה"

פימי רכשה את השליטה (42.9%) בחברת מנועי הסילון מכלל תעשיות תמורת 125 מיליון שקל — כ־50% מעל ההון העצמי. זאת אחרי שכבר רכשה את נייר חדרה והמ־לט, שגם הן היו בעבר בשליטת אי.די.בי

01.06.2016, 07:16 | גולן חזני

קרן פימי רוכשת את השליטה במנועי בית שמש(42.9%) מכלל תעשיות. פימי תשלם תמורת המניות 125 מיליון שקל. אם פימי תרכוש מניות נוספות בחברה, או שתמכור את המניות שרכשה, התמורה עשויה לגדול בהתאם לנוסחה שנקבעה בין הצדדים.

קראו עוד בכלכליסט

הרכישה מתבצעת באופן נדיר מתחת למחיר השוק, 45.8 שקל למניה לעומת 48.8 שקל במהלך המסחר אתמול בבוקר, וב־50% מעל ההון העצמי של החברה. מניית החברה זינקה אתמול ב־8.2% בבורסת תל אביב.

כלל תעשיות לא שיתפה את המנכ"ל במכירה

 

הרכישה מתבצעת כאשר ברקע שוררים יחסים גרועים ומתיחות בין שני בעלי המניות הגדולים במנועי בית שמש: כלל תעשיות והמנכ"ל אבנר שחם (27%), שרכשו את המניות ב־2005. שחם החל לעבוד בחברה ב־1990, והפך 15 שנה לאחר מכן משכיר לאחד מבעלי השליטה. בשנים האחרונות הידרדרו היחסים בין הצדדים, ושחם תפקד כמנכ"ל תוך שיתוף פעולה מינימלי מצד כלל.

אבנר שחם, צילום: אלכס קולומויסקי אבנר שחם | צילום: אלכס קולומויסקי אבנר שחם, צילום: אלכס קולומויסקי

כלל תעשיות, בשליטת לן בלווטניק ובניהולו של אבי פישר, מבקשת זה כשנה למכור את מניותיה, אך מערכת היחסים העכורה עם שחם הפריעה למהלך. רק העובדה שחוזהו של שחם כמנכ"ל מסתיים בינואר 2017 אפשרה את המכירה לגוף היחיד שהיה מוכן לקחת את הסיכון — קרן פימי.

"בתקופה שאי.די.בי החלה לאבד שווי ולהידרדר אמרתי שיש שלוש חברות בקבוצה שמעניינות אותנו — נייר חדרה, המ־לט ומנועי בית שמש — והיום השלמנו את רכישת השלישייה", אמר אתמול ל"כלכליסט" מנהל קרן פימי ישי דוידי. "התחום של מנועי בית שמש, תחום התעופה, הוא המגרש הביתי שלנו, ואנחנו מרגישים נוח מאוד עם הרכישה הזו".

במשפט האחרון מכוון כנראה דוידי לדינמיקה הצפויה עם שחם לאחר הרכישה. הידע והניסיון שלו משמעותיים לחברה, אבל דוידי מדגיש בדבריו כי התחום מוכר לפימי, וכי היא יודעת להסתדר בו. לא ברור אם שחם היה שותף סוד לרכישה, אך נראה שלא. בינו לבין כלל תעשיות אין הסכם שליטה, ואם פימי תהיה מעוניינת לרכוש את חלקו, היא תצטרך לבצע הצעת רכש, מאחר שמדובר בעלייה לאחזקה של יותר מ־45% מהמניות.

מנועי בית שמש עוסקת בייצור, שיפוץ והרכבה של חלקים למנועי סילון, כאשר דגמי המנועים שבהם מטפלת החברה נמצאים בשימוש שנים רבות, כיוון שאורך חיי מנוע סילון הוא 60–30 שנה. המחזור העסקי הארוך משפיע על פעילות החברות בענף ומתבטא באסטרטגיות ארוכות טווח.

ישי דוידי, צילום: יונתן בלום ישי דוידי | צילום: יונתן בלום ישי דוידי, צילום: יונתן בלום

אתמול פרסמה בית שמש את הדו"ח הכספי לרבעון הראשון השנה. הכנסות החברה ברבעון הסתכמו ב־19.5 מיליון שקל לעומת 18.3 מיליון שקל ברבעון המקביל. גם שורת הרווח הנקי היתה חיובית והסתכמה ב־2.6 מיליון שקל, עלייה של 37% לעומת רווח של 1.9 מיליון שקל ברבעון המקביל.

לפי צבר ההזמנות של החברה, נראה כי הצמיחה תימשך: ההזמנות מהרבעון השני השנה ואילך הן בהיקף של 56 מיליון שקל, והצבר הכולל הוא בהיקף של 206 מיליון שקל.

מנועי בית שמש הוקמה ב־1968 בידי המדינה והחברה הצרפתית טורבומקה (Turbomeca). ב־1981 רכשה הממשלה את מניות טורבומקה מיוסף שידלובסקי, שהיה הבעלים של החברה הצרפתית, וב־1984 קנתה חברת פראט אנד וויטני האמריקאית מהמדינה 40% מהמניות. ב־1992 מסרה המדינה את ניהול המפעל, שרשם אז הפסדים, לידי אורמת, עם אופציה לרכישת האחזקות (60%), ואכן בפברואר 2004 קנתה אורמת את חלקה של המדינה במחיר מציאה של מיליון דולר. כעבור שנה השלימה אורמת את ההשתלטות, כשרכשה את יתרת האחזקות (40%) מפראט אנד וויטני תמורת 5 מיליון דולר.

מגרש בבית שמש בשווי 50 מיליון שקל "במתנה"

 

לאחר שרעיון הסינרגיה בין אורמת לבין מנועי בית שמש בייצור טורבינות גז עבור חברת החשמל לא עלה יפה, החליטה אורמת לחלק ב־1997 את המניות שהיו בבעלותה כדיבידנד לבעלי המניות. ב־2005 מכרו אורמת (13%) ומשפחת ברוניצקי (31%) את מניותיהם במנועי בית שמש לכלל תעשיות ולשחם תמורת 9 מיליון דולר. ב־1997 הונפקה החברה בבורסת תל אביב, ובשנה האחרונה רשמה המניה עלייה של 78%. כיום היא מעסיקה 600 עובדים, מהם 10% במפעל שהקימה בסרביה והביא לתנופה במכירות. עם לקוחות החברה נמנים פראט אנד וויטני, ג'נרל אלקטריק, סימנס ומשרד הביטחון. בין נכסי החברה שטח של 135 דונם בבית שמש שאינו נכלל בספרים, כך שמדובר ב"מתנה" בשווי של כ־50 מיליון שקל שפימי מקבלת.

"אנחנו מכירים את התעשייה הזו, ואפשר לגרום לכך שמנועי בית שמש תמכור יותר ותרוויח יותר", אמר דוידי שלאחרונה הגדיל את אחזקות פימי בנייר חדרה, בהמ־לט ובגילת. "השוק של החברה דומה מאוד לזה של גבעון (חברה לחלקי מטוסים בשליטת פימי). שוק התעופה הצבאית והאזרחית בעולם טוב והתנועה צומחת", אמר דוידי.

תגיות