אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בהלת חגים וריבית: גיוסים של 8.5 מיליארד שקל בספטמבר צילום: שאטרסטוק

בהלת חגים וריבית: גיוסים של 8.5 מיליארד שקל בספטמבר

20 חברות הסתערו החודש על בורסת תל אביב בניסיון להנפיק אג"ח לפני אוקטובר, שיהיו בו מעט מאוד ימי עסקים. הערכות על העלאת ריבית קרובה בארה"ב היו זרז נוסף בדרך למיחזור חובות יקרים יותר בתנאים הנוכחיים

19.09.2016, 08:36 | אורן פרוינד

ספטמבר מסתמן כאחד החודשים העמוסים ביותר שידעה הבורסה בתל אביב בכל הקשור להנפקות. לא פחות מ־20 חברות הסתערו על הבורסה בכדי לגייס כסף רגע לפני חגי תשרי. מנתונים של חברת מעלות עולה כי עד כה גויסו בספטמבר כ־8.5 מיליארד שקל באג"ח — יותר מפי שניים מהסכום שגויס בספטמבר המקביל, שעמד על כ־3.5 מיליארד שקל.

קראו עוד בכלכליסט

49 מיליארד שקל גויסו מתחילת השנה

מתחילת השנה מסתכם הגיוס באג"ח ב־49 מיליארד שקל, לעומת 44.5 מיליארד שקל בתקופה המקבילה בשנה שעברה ו־55 מיליארד שקל שגויסו בכל שנת 2015. מעבר לסביבת הריבית הנמוכה וכמות הכסף האדירה בידי המוסדיים, שמחפשים אחר השקעות חדשות, גיוסי ספטמבר מייצגים בעצם גיוסים של שני חודשים.

פלג פאר, מנכ"ל ווליו בייס חיתום, הסביר ל"כלכליסט" את הטירוף של חודש ספטמבר: "באוגוסט חלק גדול מהחברות נמנעו מלבצע הנפקות, בגלל תקופת הדו"חות הכספיים. בנוסף, אוקטובר השנה הוא חודש עתיר חגים, ואין בו כמעט ימי עסקים. מדובר, בעצם, בחודש שמייצג חודשיים עבודה. מעבר לזה, ייתכן שחלק מהחברות נלחצו מהידיעות על העלאת ריבית בארה"ב ומיהרו לנצל את התנאים הנוחים כבר היום. יש גם חברות שמבצעות גיוסים בגלל תנאים חיצוניים, כמו סלע קפיטל, למשל, שרכשה את הקניון שלה מב. יאיר והיתה זקוקה למזומנים".

במהלך ספטמבר הונפקה חברה חדשה בבורסת תל אביב. קרן הריט מגוריט גייסה ממשקיעים 48 מיליון שקל בשלב המוסדי והבטיחה את כניסתה לבורסה. ככל הנראה הקרן תיכנס לפי שווי של כ־240 מיליון שקל.

למעט ההנפקה של מגוריט, מה שמאפיין את ספטמבר, מעבר לריבוי החברות שמנפיקות, הוא היקף הביקושים האדיר שמזרימים הגופים המוסדיים בהנפקות. כך, למשל, בהנפקת האג"ח של חברת החשמל הוזרמו ביקושי עתק של 4 מיליארד שקל, והחברה הגדילה את היקף הגיוס שלה מ־2 מיליארד שקל ל־3.3 מיליארד שקל. איגרות החוב של חברת החשמל דורגו ברמה של AA בידי מעלות ו־Aa2 בידי מידרוג, והן גויסו בריבית של 4.8% (סדרה 26 שקלית) ושל 3.85% (סדרה 27 צמודה למדד).

כמעט כל ההנפקות של החברות בבורסת תל אביב נועדו להחלפת חובות ישנים ויקרים בחדשים וזולים יותר. אחת הדוגמאות הבולטות היא של חברת ביקום, החברה־האם של בזק שנשלטת בידי שאול אלוביץ'. ביקום גייסה בשבוע שעבר 1.85 מיליארד שקל וזכתה לביקושים אדירים 2.9 מיליארד מהגופים המוסדיים. הגיוס של ביקום נעשה בריבית של 3.6% (עם שעבוד שלילי על 25% מניות בזק), ולפי הערכת החברה הגיוס החדש יחסוך לה 150 מיליון שקל בהוצאות המימון.

חלק מהחברות מנצלות את הביקושים האדירים כדי להחליף חובות עם שעבודים בחובות ללא שעבודים. הדוגמה הבולטת ביותר לכך היא אלוני חץ, חברת האחזקות של משפחת ורטהיים ונתן חץ, שגייסה בהנפקת אג"ח 320 מיליון שקל (עם מימוש האופציות יגיע ל־740 מיליון שקל), בכדי להחליף חובות למערכת הבנקאית עם שעבוד על מניות של החברות־הבנות. נראה הגופים המוסדיים הישראליים לא כל כך אהבו את העובדה הזו, ואלוני חץ קיבלה מהם כתף קרה. המוסדיים הזרימו ביקושים של 260 מיליון שקל בלבד להנפקה, והחתמים — ובראשם ווליו בייס ואקסלנס — נאלצו לבלוע סחורה בהיקף של 60 מיליון שקל.

אלטשולר שחם לקראת הנפקה פרטית ראשונה

במהלך חודש ספטמבר בוצעו גם שתי הנפקות פרטיות. המשמעותית ביותר היא זו של אורמת, שגייסה 765 מיליון שקל באג"ח פרטית וזכתה לביקושים של 1.7 מיליארד שקל. השנייה היא של פתאל אירופה, שגייסה ממשקיעים פרטיים כ־100 מיליון שקל.

בימים אלה שוקד בית ההשקעות אלטשולר שחם, לראשונה בתולדותיו, על הנפקת אג"ח פרטית בהיקף של 250 מיליון שקל. הנפקות נוספות שצפויות לצאת לדרך הן של סלקום ושל חברת הביטוח מגדל, שצפויות לגייס מאות מיליוני שקלים כל אחת.

גלעד אלטשולר, צילום: עמית שעל גלעד אלטשולר | צילום: עמית שעל גלעד אלטשולר, צילום: עמית שעל

תגיות