אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכנסת לבג"ץ: לא לבטל את חוק מס דירה שלישית אלא להסתפק בהתראה

הכנסת לבג"ץ: לא לבטל את חוק מס דירה שלישית אלא להסתפק בהתראה

כך עולה מתגובת הכנסת לצו שהוציא בית המשפט בעקבות עתירות על פגם בהליך החקיקה של החוק ש"ירד לשורש ההליך"; מותחת ביקורת על כחלון ומשרד האוצר; הממשלה טרם הגיבה לצו

07.04.2017, 11:19 | עמרי מילמן
הכנסת הגיבה אתמול (ה') לצו על תנאי שהוציא בג"ץ בסוף פברואר בנוגע לחקיקת חוק מיסוי דירה שלישית (מס ריבוי דירות), והיא מבקשת מביהמ"ש להסתפק בהתראה בלבד ולא לבטל את החוק. הצו מורה לממשלה ולכנסת להשיב לו מדוע לא צריך לבטל את החוק בעקבות טענות העותרים על כך שנפל פגם בהליך החקיקה שירד לשורש ההליך. הממשלה טרם הגיבה לצו. 

קראו עוד בכלכליסט

בתגובה ששלחה אתמול הכנסת לבג"ץ  טוענים היועץ המשפטי שלה איל ינון ובא כוחה של הכנסת עו"ד גור בליי כי למרות כל השתלשלות האירועים הבעייתית הנחשפת בפירוט בתגובה בכל הנוגע להליך החקיקה, ולמרות שעמדתם היא כי על בית המשפט לקבוע כי בהליך "נפל פגם היורד לשורש ההליך המצדיק בעיקרון בטלות של חוק", הם מבקשים להסתפק רק ב"התראת בטלות". כלומר שרק במקרים הבאים בהם תחוקק הממשלה חוק בצורה כה בעייתית יבוטל החוק.

כחלון. סופג ביקורת, צילום: מוטי קמחי כחלון. סופג ביקורת | צילום: מוטי קמחי כחלון. סופג ביקורת, צילום: מוטי קמחי

למרות הדרישה רק ל"אזהרה" כלפי הממשלה, הכנסת לא חוסכת ביקורת בתגובה שהעבירה לבג"ץ כלפי משרד האוצר ושר האוצר משה כחלון שהתעקשו לקדם את החקיקה למרות כל ההסתייגויות המשפטיות שעלו לאורך אותם ימים. בנוגע למס ריבוי דירות מפרטים שם כי למרות שהדיון הראשון בנושא התקיים כבר ב-21.11 נציגי האוצר ביקשו מיו"ר ועדת הכספים לדחות את הדיון השני בנושא שנקבע רק ל-1.12 כדי לגבש חלופה חדשה לחוק לאור ההתנגדויות הרבות כלפיו.

ינון ובליי מציינים כי "משנקפו הימים, ביקש יו"ר ועדת הכספים משה גפני להמשיך את הדיון בפרק מס ריבוי דירות, ואולם נציגי משרד האוצר חזרו וביקשו ממנו להימנע מהעלאת הנושא לדיון, משום שלדבריהם, בכוונת משרד האוצר לערוך שינויים מהותיים בהסדר ולבחון חלופות שונות. בסופו של דבר לאחר שנקבע דיון ליום חמישי ה-15.12, שהיה יום הדיונים האחרון בוועדת הכספים בחוק ההסדרים שכן הכנסת נדרשה לאשר את התקציב שבוע לאחר מכן, לפני חג החנוכה. באותו יום, רק ב-19:00 נשלח הנוסח המלא לייעוץ המשפטי ורק ב-21:00 נשלח לחברי הוועדה - שכאמור מכיוון שהתקיימה ישיבה מרתונית בוועדה עצמה, לא ניתנה להם אפשרות לבחון את הנוסח החדש.

"נו ישי, תתחיל"

ינון ובליי מציינים כי "למרות האמור, התעקשו נציגי משרד האוצר כי הדיון בפרק מס ריבוי דירות בנוסחו המעודכן יתקיים עוד באותו הלילה ולא יידחה ליום המחרת או ליום ראשון כך שיתאפשר לחברי הכנסת ולייעוץ המשפטי לוועדה ללמוד את הנוסח המוצע ולהיערך כיאות לדיון". כך החל הדיון על החוק עליו נלחם כחלון במשך חודשים רק בחצות, אחרי שיום קודם לכן סיימו חברי הכנסת את הדיונים ב-03:00 ולא נכחו מוזמנים רלוונטיים שבדרך כלל מעירים לממשלה על בעיות העולות בחקיקה בדיוק בשלב זה, כמו לשכת רואי החשבון או לשכת עורכי הדין. זה הביא את היועצת המשפטית של הוועדה שגית אפיק להתריע בפני כל חברי הועדה כי "במצב שנוצר כאן בהיעדר נציגי ציבור עם נושא חדש שאני אומרת לכם שגם אנחנו לא הספקנו לעבור על הדברים בצורה מסודרת – אני חושבת שההליך פה הוא הליך מאוד בעייתי".

אולם באופן אבסורדי היועץ המשפטי (בפועל) של האוצר אסי מסינג סתר את הטענה המקורית של אנשי האוצר שהביאה לעיכוב המשמעותי בדיונים - כי הם מעוניינים לבצע שינויים משמעותיים - וטען כי הנוסח החדש מבוסס על הנוסח המקורי "והוא כולל שינויים לא רבים שבכוונת נציגי משרד האוצר להסביר לחברי הוועדה". בשלב זה, לאחר שהאוצר קיבל את תמיכת יו"ר הקואליציה, דוד ביטן, התרעמו חברי האופוזיציה על התנהלות משרד האוצר ושיתוף הפעולה של גפני עם המתרחש ועזבו את הדיונים במחאה. אולם הקואליציה החליטה לקיים את הדיון בכל זאת.

תגובתם של ינון ובלי מצטטת דוגמאות שונות בהם ניסו למנוע נציגי האוצר דיון רציני בסעיפים לבקשתם של חברי הקואליציה. כך למשל מנכ"ל האוצר שי באב"ד האיץ בנציג רשות המסים שהקריא את הסעיפים, ישי פרלמן, במקביל לשיחות שהתנהלו בין חברי כנסת על הנושא ואמר לו "הכל בסדר, תרוץ. הכל בסדר. יאללה, רוצו. נו, ישי, תתחיל. מההתחלה , תתחיל...נו, ישי, תקריא". חברי הכנסת והיועצת המשפטים העירו מספר פעמים בדיון לנציגי האוצר ורשות המסים כי עליהם להאט את הקצב ולהסביר את הסעיפים בהם הם נתקלים בפעם הראשונה.

תגובת הכנסת חושפת כי גם לאחר אישור החוק בוועדת הכספים לא הסתיימו הבעיות. ביום ראשון ה-18.12 העביר משרד האוצר לאפיק את נוסח החוק המעודכן שאמור היה לשקף את כל השינויים שנקבעו בחמישי בלילה. אולם היא השוותה את נוסח הזה לשידור הדיון ומצאה כי הוא כולל 23 תיקונים שלא סוכמו בדיון עצמו. אפיק כתבה למשרד האוצר כי "כיוון ששינויים אלה לא היו בפני הוועדה בשום דרך שהיא, הרי שהם גם לא הוצבעו על ידה. לפיכך אין באפשרותי לאשר שינויים אלה".

הממשלה עצמה, טרם השיבה לבג"ץ, למרות שהתאריך המקורי לתגובה היה שבוע שעבר, ונדחה לבקשתה בשבוע. כעת היא מבקשת דחייה ליום ראשון הקרוב, טרם חג הפסח, להעברת תגובתה לצו על תנאי שהוציא בג"ץ.

תגיות

46 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

46.
בפועל מיסוי מעל דירה וחצי
תשובה ל- 26. נצא מתוך הנחחה שכולם ימכרו דירה 2.5 והלאה. אז מה... אתה תרוץ לקנות דירה???!!!. אז מה זה הצרות העין הזאת???. אנשים עבדו שילמו מיסים כדין ולא מריכים להתנצל ועל אחת כמה וכמה , לא להעניש אותם. ככה זה מריך לעבוד במדינה מתוקנת. דרך אגב המיסוי בפועל החל מדירה וחצי. הדירה הראשונה , היא דירת מגורים ללא כל הכנסה משכ״ד , כך זה עובד לרוב!!!!!!!
רותם  |  21.04.17
44.
ינון ומנדלבליט
מה אתם חושבים, שלא ברור שכחלון לחץ על מנדלבליט (יד לוחצת יד) ומנדלבליט לחץ על ינון ומפה השינוי של ינון שפתאום אומר שלא לפסול את החוק אחרי שהוציא בעבר מכתבים דחופים שנפל פגם היורד לשורש ההליך. היועצים האלו מייעצים ממניעים ומלחצים פוליטיים ומינויים ותמיכות שהיו בעבר מצד כחלון כלפי היועצים.מה קרה לינון השתנתה הדעה מלחץ של הבוס ? אני ימני בדעותיי ולעולם לא אבחר בשמאל אך בטוח לא בביבי שהפעם התגלה כאחד שמוותר על הכל למען הקואליציה הכושלת ובראשם שר האוצר
המום  |  09.04.17
לכל התגובות