אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ממשלת יפן מנסה להרחיק את המשקיעים הזרים מטושיבה צילום: רויטרס

ממשלת יפן מנסה להרחיק את המשקיעים הזרים מטושיבה

החברה הוותיקה, שהודתה ב"אי־ודאות" באשר לעתידה, העמידה למכירה את חטיבת השבבים שלה. בטוקיו חוששים מבריחת ידע וכישרון מענף שבו יפן היתה אחת מהחלוצות. התוכנית: הקמת קבוצת חברות שתקנה שליש מהחטיבה ב־4.5 מיליארד דולר

12.04.2017, 20:13 | רן אברמסון

אחרי הכרזתה של טושיבה אתמול על"אי־ודאות ממשית" באשר לעתיד החברה, הגבירה ממשלת יפן את המאמצים למנוע השתלטות של חברה זרה על חטיבת המוליכים למחצה של החברה הוותיקה, שהחלה לפעול לפני 142 שנה. הצעד של הממשלה מגיע בשעה ששיחות על מכירת החטיבה, טושיבה ממורי (Toshiba Memory), כבר החלו.

קראו עוד בכלכליסט

אבל, אף חברה יפנית לא ניגשה לשלב ההתמחרות על החטיבה, מה שהוביל את משרד הכלכלה היפני לפעול נגד מה שהוא רואה כפתח לבריחת כישרונות וידע מהמשק היפני.

לחששות הללו יש להוסיף את העובדה שטושיבה ממורי היא השריד האחרון לתעשיית המוליכים למחצה היפנית, שעד לפני שני עשורים היתה אחת מהגדולות בעולם. ב־1990 יפן היתה ביתן של שש מתוך עשר חברות השבבים הגדולות בעולם לפי היקף מכירות, הבולטות שבהן היטאצ'י, מיצובישי ו־NEC. כולן מכרו את חטיבות ייצור השבבים שלהן למשקיעים זרים. לכן, אם תמכור טושיבה את חטיבת המוליכים למחצה שלה לחברה זרה, תאבד יפן את אחיזתה בשוק שבו היא שלטה פעם.

חילופי דברים

 

למרות החשיבות הלאומית שרואה טוקיו בעניין, החברות המקומיות לא ששו לשתף פעולה. סוכנות הידיעות היפנית ניקיי ציטטה חילופי דברים בין בכיר באחת מהחברות הגדולות במדינה לבין נציג הממשלה שניסה לעניין אותו ברכישת טושיבה ממורי. הבכיר הסביר שמדובר בהשקעה שלא קשורה לפעילות הליבה של החברה ולכן הוא לא יוכל להצדיק אותה בפני בעלי המניות. בסיום דבריו שאל הבכיר בעוקצנות "אתה מציע שנתרום 10 מיליון ין?".

כעת מנסה הממשלה לקדם תוכנית שעלתה לראשונה על הפרק בסוף החודש שעבר ובמרכזה רכישת טושיבה ממורי בידי קבוצת חברות יפניות, שתגובה בקרן ממשלתית.

כך, בשעה שמובילות בינלאומיות כמו ברודקום האמריקאית, היניקס הדרום־קוריאנית והון־האי הטייוואנית, בעלת השליטה בפוקסקון — קבלנית המשנה שמייצרת את האייפון והאייפד של אפל — עומדות בתור לרכישה, ממשלת יפן אינה רואה זאת בברכה.

היום צץ מכשול נוסף שמסכן את טושיבה ואת תוכניותיה למכור את חטיבת המוליכים למחצה שלה. יצרנית החומרה האמריקאית ווסטרן דיגיטל טענה, כי מכירת טושיבה ממורי תהווה הפרת הסכם בין שתי החברות, שלהן חוזה שיתוף פעולה בייצור שבבים. ההתערבות מצד ווסטרן דיגיטל נועדה, בין היתר, להבטיח שהיא תזכה לקדימות בתחרות לרכישת טושיבה ממורי, עסקה שבה היא גילתה עניין.

תהליך הבראה

 

מנגד, משרד הכלכלה היפני פנה ליותר מעשר חברות מקומיות בניסיון ליצור קבוצה שתשאיר את טושיבה ממורי בתחומי יפן. לפי סוכנות הידיעות ניקיי, פוג'יטסו ופוג'יפילם לא פסלו את הרעיון על הסף, כמו גם התאגיד מיטסואי, שלו קשרים עסקיים ענפים עם חברת טושיבה.

בבסיס התוכנית של ממשלת יפן עומדת השקעה של 500 מיליארד ין (כ־4.5 מיליארד דולר) לרכישת שליש ממניות טושיבה ממורי. הסכום אמור לסייע לטושיבה להתחיל בתהליך הבראה, לאחר שהיא דיווחה השבוע על הפסד של 4.8 מיליארד דולר. רובו של ההפסד נובע ממחיקת ערך חטיבת האנרגיה הגרעינית שלה — חברת ווסטינגהאוס האמריקאית — שהגישה בחודש שעבר בקשה להגנה מפני נושים, לאחר שנקלעה לחדלות פירעון. 

אלא שלעת עתה לא ברור עד כמה באמת יתערבו חברות יפניות במבצע להצלת טושיבה ממורי, שכן כל אחת מהחברות בקבוצת הרכישה תצטרך להוציא כ־10 מיליארד ין כדי לרכוש את מניות יצרנית השבבים. בנוסף, ממשלת יפן כבר ביצעה בעבר ניסיון למנוע השתלטות זרה על חברה מקומית בדרך דומה — ונחלה כישלון חרוץ.

כשיצרנית השבבים היפנית אלפידה (Elpida) עמדה בפני קריסה לפני חמש שנים, ניסתה הממשלה לעצור את רכישתה בידי משקיעים זרים. הסיבה לכך היתה שהשבבים מסוג DRAM שהיא ייצרה משמשים לשיפור הדיוק של טילי שיוט. בסופו של דבר קנתה מיקרון האמריקאית את אלפידה. אף שהשבבים מסוג NAND שאותם מייצרת טושיבה לא משמשים בתעשיות הביטחוניות, הממשלה חוששת בעיקר מהשתלטות סינית על חטיבת המוליכים למחצה שלה.

ממשלת יפן הערימה קשיים גם על הון־האי שרכשה בשנה שעברה את חברת שארפ. מועמדותה של הון־האי לרכישת טושיבה ממורי אינה מפתיעה, לנוכח שאיפתה להפוך לשחקנית בינלאומית מובילה.

מורל ירוד בחברה

 

חוסר הוודאות באשר לעתיד טושיבה ממורי משפיע גם על המורל של עובדי החברה, וחברות מתחרות מנסות עתה לנצל את המצב ולהעביר לשורותיהן מהנדסים מיומנים. טושיבה, מצידה, מתעקשת שבכל עסקה שתיחתם יובטח עתידם של עובדי ומפעלי החברה ביפן — גם במטרה לשכך את חששות הממשלה מזליגת טכנולוגיה וכישרונות לסין.

תגיות