אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אירופה תסייע לחברות אמריקאיות שתומכות בהסכם האקלים צילום: איי פי

אירופה תסייע לחברות אמריקאיות שתומכות בהסכם האקלים

תגובה מיידית להחלטתו של הנשיא טראמפ היתה הודעת גורמים באיחוד האירופי כי יעקפו את וושינגטון וישתפו פעולה עם חברות ומושלי מדינות שמחויבים להסכם פריז. כך צפוי להיראות היום שאחרי ההכרזה

03.06.2017, 19:04 | שירות כלכליסט וליאור גוטמן

החלטת הנשיא טראמפ לפרוש מהסכם פריז אמנם לא תתממש בן לילה, ועשויה אף להתהפך בכהונתו של הנשיא הבא של ארה"ב, אך עדיין מציפה חששות כבדים בקרב חברות אמריקאיות, שכבר התחייבו לעקרונות ההסכם והשקיעו מיליארדי דולרים במעבר לאנרגיה בת־קיימא.

מתי תוכל ארה"ב לפרוש בפועל מהסכם האקלים?

 

לפי תנאי הסכם פריז, על טראמפ להמתין עד נובמבר 2019 בטרם יגיש באופן רשמי את כוונתו לפרוש. בשלב זה, ארה"ב תיכנס לתקופת המתנה של שנה בטרם תוסר רשמית מרשימת 200 המדינות התומכות בהסכם. ההחלטה עשויה להתהפך כאשר ייבחר נשיא חדש בארה"ב, או אפילו על ידי טראמפ עצמו. כתוצאה, הסוגיה תעמוד במוקד קמפיין הבחירות לנשיאות ב־2020. 

קראו עוד בכלכליסט

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בעת ההכרזה על הפרישה מהסכם פריז, צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בעת ההכרזה על הפרישה מהסכם פריז | צילום: איי פי נשיא ארה"ב דונלד טראמפ, בעת ההכרזה על הפרישה מהסכם פריז, צילום: איי פי

האם המהלך של טראמפ צפוי להשפיע על שוק התעסוקה האמריקאי?

טראמפ ציין את המשרות האמריקאיות כסיבה המרכזית לנסיגתו מהסכם האקלים. אבל מחקרים שנערכו במימון תעשיית האנרגיה הסולרית הראו כי יותר אמריקאים עובדים כעת בייצור, בהתקנה ובתחזוקה של פאנלים סולריים מאשר בתעשיית הפחם. גם אם תפוקת הפחם תעלה, הדבר לא יוביל בהכרח ליצירת יותר משרות, זאת בשל התייעלות תהליכי העבודה בענף. פעילים למען הסביבה מזהירים במקביל, כי נטישת ההסכם תעלה לארה"ב בהשקעות באנרגיה נקייה ובתעשיות הנלוות לה.

האם החלטת טראמפ תפגע בתעשיית האנרגיה הנקייה בארה"ב?

למרות המדיניות בוושינגטון, מדינות כמו קליפורניה וניו יורק ימשיכו לקדם אנרגיה נקייה. אחרי שנים ארוכות שבהן נתמכו על ידי סובסידיות, מחירי האנרגיה הנקייה צנחו במידה כזו, שהם מסוגלים להתחרות עם דלקים מאובנים במגזרים רבים בכלכלה. מהסיבה הזו, תאגידים כמו אמזון, פייסבוק, אנהויזר־בוש ועשרות חברות נוספות, רוכשים עתה אנרגיה בת קיימא. ירידת המחירים גרמה גם לענקיות אנרגיה לוותר על אנרגיה מבוססת פחם לטובת גז טבעי ואנרגיית שמש ורוח.

מה יקרה לחברות אמריקאיות שכבר התחייבו להסכם?

טראמפ התייחס בהרחבה לנכונותו לדון בתנאים חדשים שיהיו הוגנים יותר לארה"ב. עם זאת, פחות מ־24 שעות לאחר שהודיע כי ארה"ב תפרוש מההסכם, דחה האיחוד האירופי את הצעתו למו"מ מחודש. במקום זאת התחייבה אירופה לעקוף את וושינגטון ולעבוד בשיתוף פעולה עם הצמרת העסקית בארה"ב ועם מושלי מדינות כדי ליישם את ההתחייבויות ההיסטוריות שגובשו במסגרת ההסכם. גורמים רשמיים באיחוד האירופי יקיימו קשר ישיר עם המושלים ועם תאגידים, שרבים מהם כבר התחייבו להתנהל על פי הסכמי פריז.

מנהיגי גרמניה, צרפת ואיטליה חברו להצהרה משותפת, ובה הביעו את התנגדותם למהלך האמריקאי. המנעותה של ראש ממשלת בריטניה להצטרף להכרזה הזו גררה ביקורת באופוזיציה, זאת על רקע ירידתה בסקרים לקראת הבחירות הכלליות שיתקיימו בממלכה ביום חמישי.

ומה לגבי ענקיות האנרגיה שהשקיעו בשמירה על איכות הסביבה?

בעקבות הרגולציה הסביבתית החמורה שהוטלה לאחר אסון מפרץ מקסיקו ב־2010, השקיעו חברות האנרגיה הגדולות, לרבות אקסון מובייל, מיליארדי דולרים בתקופת אובמה בשמירה על איכות הסביבה. המגמה החדשה של טראמפ עלולה להוריד לטימיון השקעות עתק וגם לערער את תדמית החברות הללו. אם מוסיפים לכך את החשש שפעילותן תוגבל באירופה או קנדה, קל להבין מדוע מנהלי חברות האנרגיה לא ששים לאמץ את הצהרות הבית הלבן.

תגיות