אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פתיחת העסקים בשבת בת"א - לדיון נוסף בעליון צילום: עמית שאבי

פתיחת העסקים בשבת בת"א - לדיון נוסף בעליון

השופט אליקים רובינשטיין הורה לקיים דיון נוסף בגלל חשיבות ומהות הנושא שראוי שיוכרע לגופו ולא רק על בסיס העדר הנימוק של שרי הפנים לסירובם לאשר. כזכור, בג"ץ הורה על פתיחת ארבעה מתחמי עסקים בשבת בת"א יפו

12.07.2017, 14:56 | משה גורלי

"ראויה השבת, שעל מעמדה בעולמה של יהדות אין צורך להכביר מלים, שעניינה יידון וילובן כשכלל העמדות לפני בית המשפט", כך כתב המשנה לנשיאה, אליקים רובינשטיין, בהחלטתו להחזיר את פתיחת העסקים בשבת בתל אביב יפו לדיון נוסף בבית המשפט העליון. זאת לאחר שבג"ץ הורה על פתיחת ארבעת מתחמי העסקים בשבת בתל אביב-יפו. ההחלטה על דיון נוסף היא נדירה, וייתכן שהסתייעה גם בעובדה שהשופט שנתן אותה הוא דתי. רובינשטין אגב טורח לציין שבג"ץ בהחלטתו הקודמת סירב להרחבת ההרכב.

קראו עוד בכלכליסט

השופט אליקים רובינשטיין , צילום: עמית שאבי השופט אליקים רובינשטיין | צילום: עמית שאבי השופט אליקים רובינשטיין , צילום: עמית שאבי

פסיקתו ניתנה ב-19.4. השופטות הנשיאה מרים נאור, אסתר חיות ודפנה ברק-ארז קבעו שהימנעות שרי הפנים, לאורך השנים, מאישור חוק העזר העירוני, כמוה כסירוב בלתי מנומק ולכן הוא בטל. וכן, קבע בג"ץ שחוק העזר העירוני אינו סותר את חוק שעות עבודה ומנוחה. בנוסף, הדגישה השופטת ברק-ארז בהתייחסה לשמירת השבת במדינה יהודית ודמוקרטית, שבהקשר הספציפי מוסמכת כל רשות מוניציפלית להסדיר בתחומה את השבת בהתאם לצביון המקומי.

רובינשטיין הורה לבקשת התאחדות הסוחרים לקיים דיון נוסף בגלל חשיבות ומהות הנושא שראוי שיוכרע לגופו ולא רק על בסיס העדר הנימוק של שרי הפנים לסירובם לאשר. "גם אם יש להסתייג במובהק מטיפול הרשות", כתב רובינשטיין, "סוגיית אופיה של השבת בישראל חשובה מעניין זה, כדי להצדיק עיון נוסף בה תוך שנפרסות כל העמדות".

שר הפנים אריה דרעי בירך על החלטת בג"ץ: "אני שמח שבית המשפט העליון נעתר לבקשתי והורה לקיום דיון חוזר בסוגיה זו. מדובר בהחלטה משמעותית של בג"ץ בסוגיה חשובה זו וביחסי דת ומדינה.

"כפי שטענתי לאורך כל הדרך, החלטה בנושא כה מהותי מבחינה יהודית וסוציאלית, שיש לה השפעה רחבת היקף על אלפי אזרחים ביום המנוחה, חייבת להתקבל בהרכב מורחב, תוך שמיעת כלל הנימוקים.

"אני משוכנע כי בדיון החוזר בבג"ץ, לאחר שקיבלתי היתר להציג את עמדתי בנפרד, אציג את הנימוקים הנרחבים כפי שגובשו על ידי צוות משרדי. אני מקווה לשכנע את השופטים כי הדבר הנכון הוא להותיר את הסטטוס קוו על כנו ולא לפגוע בקדושת השבת ובחוק שעות עבודה ומנוחה".

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
אחד העם והעבדים
אני מניח שהמשכילים מבין קוראי "כלכליסט" יודעים מי זה אשר צבי גינצברג, ולמי שלא, אומר כי זה "אחד העם" , ולמי שגם זה לא אומר לו כלום, הוסיף ואומר, כי הוא היה הוגה דעות ציוני חילוני מובהק מראשי הציונות בתקופת המייסדים ו... כן, גם תושב ת"א. הוא לא היה שומר שבת אך השכיל להכיר בערכה וטבע את המשפט "יותר מששמרו ישראל על השבת, שמרה השבת על ישראל". אם היה יום אחד בשבוע שבו כל העם זוכה למנוחה, עניים ועשירים, תושבי המרכז ואלו מהפריפריה, משכילים ואלו שלא זכו לכך, עכשיו באים אילי הון ורוצים להעסיק סוג של עבדים שיאלצו לעבוד גם ביום שבת. וכמובן שעל הדרך תיווצר תחרות בלתי הוגנת מול כל העסקים שבעליהם כן רוצים את מנוחת השבת. ברמה הלאומית זה הפסד עצום. ח-ב-ל.
יצחק  |  14.07.17
5.
אם ב"צירופי מקרים" עסקינן
מה לגבי "צירוף המקרים" בהרכב שדן בעתירה עצמה, בהרכב של 3 נשים חילוניות מתל-אביב? מה לגבי "צירוף המקרים" בכך שדפנה ברק-ארז, דוקטורית חילונית לנושאי דת ומדינה מאוניברסיטת תל-אביב, החליפה בהרכב את אותו רובינשטיין, שישב בהרכב המקורי, אך הודר מכתיבת פסק הדין? אלה לא מפליאים אותך?
תגובה ל-2  |  13.07.17
לכל התגובות